Intersindical al IX Congrés de Bioètica, sobre violències masclistes

20 / 10 / 2016 | Intersindical

Celebrat a Gijón, al congrés han acudit companyes de l’Organització de Dones de la Confederació Intersindical de diferents territoris.

Les diferents ponències i taules de debat s’han desenvolupat al voltant de la necessitat de considerar la violència contra les dones -entre d’altres- com un fenomen global, en les relacions de parella, entre joves o les agressions sexuals.
Mitjans de comunicació, tracta de dones i xiquetes, aspectes jurídics de la violència o el paper de l’educació, han sigut alguns dels temes tractats en les diferents ponències i taules de debat.
La participació de l’estudiantat de secundària de diferents IES en les seues presentacions,  va posar de manifest el seu interès, coneixement i implicació en el tema, donant-nos esperança de que el canvi és posible.
Begoña Piñero, presidenta de la Tertúlia Feminista Les Comadres, va ser l’encarregada de llegir les dades compilades en les conclusions, entre unes altres, que “la violència contra les dones va en augment, ja que segons personal expert el 65% de la violència que s’exerceix roman oculta perquè no es denuncia. El que porta a demanar, una vegada més, un pacte d’Estat per a frenar aquesta xacra, però també la consideració d’ella com una qüestió d’estat, incorporant la la perspectiva de gènere en l’elaboració de les lleis, i el sistema jurídic en la seua aplicació.”

La necessitat d’educar en igualtat, de la formació de tot el personal que intervé en el procés o de les unitats de valoració de risc,  van ser algunes més de les conclusions. Quant als mitjans de comunicació, es va parlar del seu paper com a «col·laboradors» de la tracta de persones, amb la publicació d’anuncis de prostitució, així com el tractament de les notícies de violència masclista que en molts casos pretenen justificar a l’assassí.

Un Congrés necessàri i on les diferents companyes de la Confederació Intersindical participaren activament als debats.

Algunes xifres donades en el Congrés:
20 milions de dones han sigut violades.
200 milions, mutilades genitalment.
700 milions, xiquetes estan casades. A ‘estat espanyol, 16.862 xiquetes d’entre zero i 14 anys en risc de ser sotmeses a un matrimoni forçat.
A l’estat espanyol -a la data del Congrés- es comptabilitzen 34 feminicidis. L’últim, el de Stefani María, de 26 anys, assassinada pel seu ex parella en un poble sevillà just quan començava l’IX Congrés.

Programa:
http://www.sibi.org/es/programa-ix-congreso-bioetica.html

“CONCLUSIONS DEL IX CONGRÉS MUNDIAL DE BIOÈTICA
Gijón a 20 d’Octubre de 2016
Durant els dies 17,18 i 19 d’Octubre es va desenvolupar a Gijón, l’IX Congrés Mundial de Bioètica,organitzat per la Societat Internacional de Bioètica -SIBI- que sota el títol %o201CLas violències contra les dones: aspectes soci-estructurals i legals%o201D; comptant amb una participació de mes de cinc-cents congressistes i amb la col·laboració per a l’elaboració del programa d’una variada representació del Moviment Feminista d’Astúries.
Després d’assistir durant tres dies a les conferències impartides per expertes i experts en la matèria, així com a uns intensos debats, arribem a les següents conclusions:
Considerant que les violències masclistes suposen la manifestació mes greu de la desigualtat de gènere i la mes flagrant violació dels DDHH de les dones que pateix la nostra societat.
Considerant que el feminisme no pot ser indiferent davant la violència de gènere seguirà exigint que l’eradicació d’aquesta violència siga un prioritat en l’Agenda Política fins a aconseguir que siga una qüestió d’Estat perquè afecta a tota la societat.
Entenem que és necessari i urgent prendre les següents mesures.
1.- Aconseguir un Pacte d’Estat entre totes les forces polítiques i socials que servisca per a garantir, en qualsevol conjuntura política i econòmica, el dret de totes les dones a una vida lliure de violència.
2.- El desenvolupament de totes les mesures i disposicions incloses en la vigent Llei 1/2004, de 28 de Desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere i amb caràcter d’urgència dels següents:
2.1- La creació d’unitats forenses especialitzades per a l’atenció de les dones víctimes de violència de gènere-
2.2- Disposar d’instruments eficaços en la valoració del risc, així com de la coordinació de tots els recursos existents.
2.3- La formació especifica de totes i tots els professionals que intervenen en el procés.

3.- La violència masclista és un acte de voluntat que té com a objectiu la subordinació de les dones. La desigualtat és l’arrel de la violència de gènere, és difícil de reconèixer perquè està socialment invisibilizada i legitimada, per açò cal:
3.1- Que el sistema educatiu invertisca en coeducació en totes les etapes, comptant amb un cos docent format en els factors estructurals de la desigualtat.
3.2- L’educació deu servir per a la deconstrucción de mites, com el de l’amor romàntic, impartint programes educatius afectiu-sexuals que fomenten relacions de respecte i autonomia per a evitar la violència tant en parelles d’adolescents com la discriminació per la diversitat sexual.
3.3- Ha d’assegurar-se que els i les professionals dels mitjans de comunicació estiguen formats en tot el relacionat amb la desigualtat de gènere, amb la finalitat d’assegurar un tractament rigorós de la violència de gènere.
3.4- Han d’adoptar-se mesures que contribuïsquen a disminuir la violència simbòlica que està present en tots els mitjans de comunicació, la publicitat, els video jocs i les xarxes socials perquè existeix una total impunitat en l’enaltiment del sexisme i masclisme.
4.- Com a expressió mes greu de la violència de gènere proposem:
4.1- La inclusió del Feminicidio com a delicte penal.
4.2-Regular el matrimoni ritual i consuetudinari, així com contemplar la figura del temor reverencial.
4.3- Cal abordar urgentment la tracta de dones com l’esclavitud del segle XXI.

Les dones mates de qualsevol violència masclista necessiten la solidaritat de totes les Institucions i de la societat perquè SENSE REPARACIÓ NO HI HA JUSTÍCIA.

Begoña Piñero, presidenta de la Tertúlia Feminista Les Comadres.”

 

 

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.