Privatització

Intersindical es felicita pel rescat de l’àrea de Salut de la Ribera

28 / 03 / 2018 | Intersindical

Benvinguda La Ribera. Benvinguda a la gestió sanitària pública.

D’ací escassament dos dies la sanitat pública valenciana recuperarà la gestió del departament de La Ribera. En eixe moment expirarà la vigència del contracte de concessió administrativa que ha permès que el sistema sanitari de més de tres-cents mil habitants haja estat sota els criteris de rendibilitat econòmica dels grups inversors adjudicataris de la concessió. Una magnífica notícia que moltes persones i entitats esperàvem des de feia anys. Intersindical Valenciana ha estat una ferma defensora de la reversió de la concessió administrativa i de la derogació de la Llei 15/97 que va permetre el «model Alzira».

De la mateixa manera que Alzira va suposar l’inici i el paradigma del model de gestió privada de la sanitat en tot l’estat, també ha de convertir-se en paradigma de model per gestionar la recuperació de concessions sanitàries privades a la gestió pública. Hem de partir d’un estat de satisfacció i expectació, doncs, fins el moment tot sembla incardinar-se segons la planificació establerta, però hi ha molts aspectes que caldrà superar, no hem d’oblidar que aquests dies, i els pròxims mesos el món de la sanitat tindrà els ulls ficats damunt nostre, i escrutaran totes i cadascuna de les accions que vagen desplegant-se durant el procés de transició. La conclusió i verificació de l’èxit haurà d’ajornar-se, aleshores, uns mesos més. Nosaltres estem oberts a col·laborar per garantir que siga un èxit total i absolut.

El primer d’abril és el moment de marca el abans i el després, és el moment que suposa el punt d’inflexió per que la ciutadania de La Ribera comence a veure equiparades les seues prestacions sanitàries amb les de la majoria de les valencianes i valencians de la resta del territori. Amb aquesta fita tan rellevant, el Govern de la Generalitat dóna compliment a la clàusula contractual que tots els partits que formen part del pacte del Botànic havien incorporat als seus respectius programes electorals. Estem aleshores davant un autèntic compliment d’un compromís electoral concret. La reversió a la sanitat pública del departament de La Ribera.

Però, ni el camí ha estat senzill, ni el Consell ha estat l’únic actor. L’empresa Ribera Salut, adjudicatària de la concessió ha lluitat com un gat panxa per amunt, per mantenir les prerrogatives econòmiques que li reportava la concessió sanitària, i no ha parat en despeses per desplegar tot un seguit de campanyes ciutadanes, de treballadores i treballadors, en Ajuntaments, en mitjans de comunicació, a més de la via jurisdiccional amb la contractació dels millors despatxos d’advocats de l’estat per intentar imposar en els tribunals allò que la ciutadania havia triat en les urnes democràticament.

També els sindicats hem jugat el nostre paper en el marc de la Mesa Sectorial de Sanitat, amb el seguiment del full de ruta dissenyat per l’Administració, amb la negociació i adopció dels acords necessaris per establir els mecanismes per a una transició tranquil·la, cap al procés d’estatutarització del personal laboral, i amb objecte d’estalviar els greuges que el personal estatutari ha patit durant els 15 anys que ha durat la gestió privada.

Impulsar mecanismes de mobilitat cap al departament de La Ribera, zona barrada a la mobilitat del personal estatutari, incrementar la plantilla fins aconseguir les mateixes ràtios de professionals que la resta de zones geogràfiques gestionades públicament, equiparacions retributives entre el personal laboral i l’estatutari, com es la carrera professional al personal temporal, han estat objecte de debat i negociació per que la transició al sistema públic no tinguessin danys col·laterals en el cos del personal Estatutari de les Institucions Sanitàries públiques. 

Intersindical Valenciana, i el seu sindicat Intersindical Salut, com hem dit, hem donat i donarem suport al procés de recuperació del departament de La Ribera a la gestió sanitària pública, des de la nostra insubornable defensa dels serveis públics en general, i del sanitari en particular. La nostra tasca s’ha centrat el seu empeny en la consecució d’aquest objectiu com una millora dels serveis públics que l’administració ha de oferir als ciutadans i les ciutadanes, però també per el convenciment que la millor manera de prestar la sanitat és i serà sempre des d’un àmbit públic.

Deixar la prestació sanitària en mans privades i escoltar durant 15 anys que la prestació privada és millor que la pública, ha suposat una acció dels governs conservadors del Partit Popular que ha desprestigiat repetidament els professionals de la sanitat pública, que malgrat ser vilipendiats, menyspreats, retallats, i maltractats per la política neoliberal han estat capaços de mantenir el funcionament dels serveis i la prestació sanitària en uns nivells de qualitat que han estat l’enveja de tot el món. Ells també es mereixen considerar-se actors d’aquesta fita, eixe gran col·lectiu que abasta més de cinquanta mil persones també es mereixen que la societat, els actors polítics i sindicals recuperen el prestigi de la sanitat pública i el del professionals que la conformen.

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.