Notícies

Intersindical valora positivament decret usos lingüístics

24 / 05 / 2017 | Intersindical

INTERSINDICAL VALENCIANA VALORA POSITIVAMENT LA PUBLICACIÓ DEL DECRET D’USOS LINGÜÍSTICS DE LA GENERALITAT VALENCIANA I RECLAMA, NOVAMENT, LA NECESSITAT D’UNA LLEI D’IGUALTAT LINGÜÍSTICA

Des de la Intersindical Valenciana valorem positivament la publicació, per part del Govern Valencià, del Decret que regula els usos institucionals i administratius de les llengües oficials en l’administració de la Generalitat Valenciana, un instrument que, sens dubte, és ben necessari.

En la crítica raonada que Intersindical Valenciana va fer de l’informe que havia emès el Consell Jurídic Consultiu sobre aquest decret ja afirmàvem que “Considerem del tot necessària la publicació d’un decret que regule l’ús del valencià en l’administració de la Generalitat Valenciana i que faça d’aquesta llengua una veritable llengua d’ús normal. És evident que la situació social i oficial del valencià està molt per davall de la del castellà i que per a aconseguir la igualtat lingüística calen mesures legals que vagen en aquest sentit. Per això, entenem que el decret d’usos és absolutament necessari”.

Així mateix, en el moment que el Govern Valencià va presentar el projecte de decret a exposició pública, des de la Intersindical Valenciana vam felicitar el Govern per la iniciativa i vam fer diversos suggeriments que enteníem que milloraven el text presentat. Malauradament, ben poques d’aquestes propostes han estat acceptades en el text que finalment s’ha publicat.

El text publicat al DOGV té, sens dubte, aspectes molt positius, com el fet mateix d’establir que el valencià ha de ser la llengua d’ús normal i general o que les actuacions internes de l’administració s’han de redactar en aquesta llengua. Com també és important que l’atenció a la ciutadania s’inicie en valencià, tant de manera presencial, com telefònica o telemàtica. O que les comunicacions entre les administracions amb seu al País Valencià i la resta de l’àmbit lingüístic siguen de manera de generalitzada en valencià. Per tant, des d’aquest punt de vista, el decret és, sens dubte, un pas important i necessari.

Finalment, volem remarcar que, atès que es tracta d’un decret que desplega la Llei d’ús i ensenyament del valencià (LUEV), necessàriament aquest decret naix amb mancances, atesos els mandats, o manca d’aquests, de l’esmentada llei. Per això, des d’Intersindical Valenciana volem insistir en l’absoluta necessitat d’elaborar una nova llei, una llei d’igualtat lingüística, que supere les mancances de la LUEV, que siga una llei per al segle XXI i que regule tots els àmbits d’ús de les llengües oficials i, alhora, que aporte mandats i solucions per a assolir una vertadera igualtat lingüística de totes les ciutadanes i els ciutadans valencians.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.