Repressió policial

La Justícia anul·la la sanció a Vicent Maurí, portaveu de la Intersindical Valenciana

El Jutjat del Contenciós Administratiu n.º 9 de València ha decidit estimar íntegrament el recurs contenciós-administratiu presentat per Vicent Maurí contra la resolució dictada el dia 1 de febrer de 2016 pel Subdelegat del Govern en la província de València, per la qual se l’imposava una sanció administrativa. A més, ha imposat les costes processals a la Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana.

Vicent Maurí, portaveu de la Intersindical Valenciana
Vicent Maurí, portaveu de la Intersindical Valenciana
21 / 02 / 2018 | Intersindical

La sanció va ser imposada sota l’acusació de ser “organitzador” d’una concentració no comunicada que va tindre lloc el 29 d’octubre de 2015. Uns fets que han estat negats en la fase administrativa i per un testimoni en el judici celebrat el dia 14 de febrer de 2018.

La potestat sancionadora que atorga la llei mordassa no pot ser utilitzada discrecionalment

El jutge afirma amb tota claredat i fermesa que: “Front a això, l’administració demandada compta amb l’acta d’intervenció dels Policies Nacionals, que consta al full 1 de l’expedient i ratificada al full 13. Aquesta intervenció, realitzada per dos policies, en cap moment fa constar que el demandant haja realitzat cap acte que permeta concloure que era el promotor de la concentració no comunicada, ja que no descriu quins fets concrets estaria realitzant per considerar-lo responsable de conformitat amb el sistema de presumpcions que en aquest sentit conté l’article 30.3 de la Llei de seguretat ciutadana. Hi ha un informe de l’inspector cap del grup, però no hi ha constància que aquesta persona estiguera present en el moment dels fets i no és aquest informe, per tant, una prova de càrrec contra el demandant, ja que no és pròpiament un acta en la qual els funcionaris públics en l’exercici de les seues funcions constaten els fets sancionats.

En definitiva, no hi ha prova suficient de la comissió de la infracció per part del demandant i no era conforme a dret la resolució que així ho determinava de manera que la imposició de la sanció no és conforme a dret, perquè vulnera el principi de presumpció d’innocència de l’article 24 de la Constitució Espanyola, també recollit en el 137 de la Llei de procediment administratiu aplicable a aquest expedient.”

Per Intersindical Valenciana, la sentència, íntegrament en valencià, és molt positiva en considerar la presumpció d’innocència per damunt de la presumpció de veracitat de la Policia Nacional i en considerar la falta de prova dels fets pels quals havia estat sancionat Vicent Maurí. En definitiva, es recorda a la Delegació del Govern i als cossos i forces de seguretat de l’Estat, que la potestat sancionadora que els atorga la llei mordassa no és una eina que puga ser utilitzada discrecionalment; sinó que ha d’estar sotmesa a les garanties que a la Constitució i a l’ordenament jurídic emparen els drets i llibertats públiques.

El Sindicat espera que cesse l’assetjament contra persones públiques que representen l’organització i contra activistes socials i sindicals, al temps que exigeix que es depuren responsabilitats dels responsables polítics i policials per la reiteració de sancions o acusacions per fets inexistents com el que ens ocupa. Un matís que marca la diferència entre la preservació de l’ordre públic i el que és la burda repressió de l’exercici de drets individuals i col·lectius.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.