Mobilitzacions

Les Dones de la Intersindical Valenciana ens sumem a l’Aturada Internacional de Dones

8 de març de 2017: “La solidaritat és la nostra arma”

19 / 02 / 2017 | Intersindical

L’Aturada Internacional de Dones és un moviment de base format per dones de diferents parts del món. Va ser inspirat des de Polònia i creat en les últimes setmanes d’octubre de 2016 en resposta a la violència social, legal, política, moral i verbal que experimenten les dones contemporànies en diverses latituds.

S’hi plantegen aturades generals i protestes per al 8 de març de 2017, sota un lema en comú: “La solidaritat és la nostra arma”.
Aquest moviment inclou dones de gairebé 30 països, entre els quals l’Argentina, Austràlia, Bolívia, Brasil, Xile, Costa Rica, la República Txeca, Equador, Anglaterra, França, Alemanya, Guatemala, Hondures, Islàndia, Irlanda del Nord, la República d’Irlanda, Israel, Itàlia, Mèxic, Nicaragua, Perú, Polònia, Rússia, Salvador, Escòcia, Corea del Sud, Suècia, Togo, Turquia, Uruguai, els Estats Units i l’Estat espanyol, amb altres en contacte per unir-se en un futur pròxim.
Els esdeveniments dels últims mesos deixen clar que les dones som ciutadanes conscients i alertes que estem preparades per lluitar contra l’opressió institucionalitzada.
Seguint l’exemple de les dones islandeses el 1975, les dones poloneses van fer una aturada d’un dia el 3 d’octubre de 2016 per frenar el pla que criminalitzava l’avortament voluntari i involuntari, i el govern va donar de baixa immediatament el canvi en la legislació. Problemes similars han portat les dones coreanes a protestar diverses vegades aquest mes contra la introducció de penes més altes per als metges que realitzen avortaments. Les dones argentines van reaccionar amb vagues i manifestacions massives davant la inhumana violació i assassinat d’una noia de 16 anys que va ocórrer el mateix dia que una brutal repressió policial contra el moviment polític de dones. Han seguit altres protestes, que han donat lloc a l’establiment de l’Aturada Internacional de Dones, i s’hi han realitzat accions conjuntes el 25 de novembre de 2016, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra la Dona, i el 21 de gener de 2017, amb les marxes germanes en solidaritat amb la Marxa de Dones a Washington D.C.
A l’Estat espanyol, l’1 de febrer de 2014 “El tren de la llibertat” va arribar a Madrid amb una multitudinària manifestació, convocada per les organitzacions feministes, en defensa dels drets sexuals i reproductius de les dones i en contra de la reforma de la llei de l’avortament de govern del PP, que va acabar sent retirada i va obligar a dimitir el ministre Gallardón, “pare” de la reforma.
Els moviments feministes, i les dones en general, hem d’estar alerta i tenir present allò que ens uneix: la lluita contra el patriarcat, el masclisme i la recerca de la igualtat. No oblidem que tenim molt de camí per recórrer.
No hem de baixar la guàrdia davant la quantitat de feminicidis que es produeixen tant a l’Estat espanyol com a la resta del món. Exigim al govern que la violència cap a les dones siga considerada una qüestió d’Estat.
Davant la contínua i persistent criminalització de les dones que pateixen violència sexual, hem d’exigir el nostre dret a sortir al carrer sense por, a l’hora que vulguem i vestides com ens vinga de gust.
Denunciem la discriminació laboral i econòmica per ser dones, la bretxa salarial se situa en un 24% a l’Estat espanyol.
El nombre de dones en situació de pobresa s’incrementa, a causa que les dones estan més afectades per l’atur, per la parcialitat en l’ocupació (el 28,6% de les dones que tenen una ocupació és una jornada parcial, enfront del 9 % dels homes) i per tenir un sostre de vidre que limita la promoció professional de les dones. Mentre la pobresa augmenta, la franja que separa les condicions d’homes i dones es va fent cada vegada més gran, no oblidem que el 70% de les persones en situació de pobresa són dones. Es tracta d’un fenomen conegut com la feminització de la pobresa.
Reivindiquem que la salut de les dones siga tractada amb perspectiva de gènere, que es promoguen polítiques de promoció de la salut des de diversos enfocaments, on es fa palesa la necessitat de prendre mesures legislatives, fiscals, i canvis organitzatius, per donar la resposta adequada a les dones.
Exigim al govern estatal i al govern valencià que s’augmenten els pressupostos en matèria d’igualtat, de promoció de les dones i en matèria de violència masclista, que es van retallar amb l’excusa de la crisi.
Les dones de la Intersindical Valenciana proposem materialitzar l’aturada parcial de 12:00 a 13:00 hores el 8 de març, per sumar-nos a l’Aturada Internacional de Dones.
Com es concreta la protesta?
- Aturada de temps parcial de 12:00 a 13:00 hores a la porta dels centres de treball, siguen públics o privats, i informar a tota la ciutadania del motiu de l’aturada (lectura del manifest, activitats concretes). En el cas que no pugues parar, usa elements amb els quals et signifiques amb aquest moviment, per exemple porta roba negra o lila i/o cintes negres o liles.
- Suma’t a les manifestacions i concentracions que es realitzen al País Valencià amb motiu del 8 de març.
- Vaga de consum durant tot el dia.
El que vincula la majoria dels nostres països és la misogínia i la persistent permissivitat per part de líders i personatges públics respecte de l’ús del discurs d’odi. Un altre vincle clau són les institucions democràtiques que descuiden la protecció de la seguretat pública i la garantia de justícia, i els mitjans de comunicació que són negligents en la seua responsabilitat legal de proporcionar informació fiable i cobertura completa. Sovint les dones que defensen els seus drets no reben suport a casa ni en el seu entorn, sinó que s’enfronten a insults, amenaces i una notable subestimació.
Aquestes són les causes principals que condueixen a la creació del moviment. L’Aturada Internacional de Dones construeix ponts per definir, refinar i concentrar una pressió més efectiva sobre els nostres governs, amb una aturada principal per al 8 març 2017.
País Valencià, 16 febrer 2017




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.