Drets laborals

Per un conveni del taulell que recupere els drets laborals i la dignitat

“Com més vam obeir, pitjor ens van tractar”
(Rosa Parks)

12 / 07 / 2018 | Intersindical

La patronal del taulell ASCER pertanyent a la CEOE, ve explicant les bondats de la recuperació econòmica del sector i de l’economia espanyola. Així el balanç de resultats definitius de l’exercici de 2017 presentat pel President d’ASCER Vicente Nomdedéu afirma que “El sector del taulell suposa la tercera indústria espanyola que més superàvit comercial aporta al país i actualment manté un escenari optimista, després dels anys de dura crisi.”

• Les vendes totals en 2017 confirmen un creixement moderat entorn del 6%, aconseguint els 3.510 milions d’euros.1

Aquest escenari de creixement, reconegut tant per la patronal ASCER com per les velles organitzacions sindicals UGT i CCOO que van acordar l’actual Conveni Col·lectiu, certifica que la seua signatura no ha suposat cap millora en les condicions laborals i econòmiques dels treballadors/es del sector, al contrari, el conveni en vigor ha cronificat la pèrdua de drets, oblidant per complet als treballadors/es expulsats del sector en el període de major cruesa de la crisi que, com veiem, solament va ser pagada amb sacrificis dels propis treballadors/es.

En aqueixes condicions, era lògic que l’acord de l’actual conveni provocara una forta crítica dels treballadors/es cap a les organitzacions signatàries del mateix, fonamentalment al no ser confirmat pel conjunt de treballadors del sector, sinó únicament pels delegats dels Sindicats signataris. Una vegada trencada la solidaritat de classe, és a dir, que tots decideixen sobre el que els afecta a tots/es, el conveni es viu més com una imposició de la patronal que com un compromís de tots/es. Si la unitat sindical és important, la unitat dels treballadors/es és imprescindible.

Hui, juliol de 2018, queda clar que la signatura de l’actual Conveni únicament va generar beneficis a la patronal ASCER i que, una vegada més, els perjudicats han sigut els treballadors, els que queden en el sector patint pèrdues en drets laborals, salarials, socials i els milers de treballadors/es que van ser acomiadats/es, pagant amb el seu lloc de treball, les conseqüències d’una crisi que no van generar.

Aquests dies, assistim al teatre d’una nova negociació sobre el Conveni Col·lectiu, on es repeteixen les mateixes escenes que en funcions anteriors, grans paraules i amenaces però, tothom sap que al final, si no ho evitem, se signarà un altre conveni que empitjorarà les condicions laborals de tots els treballadors/es.

ASCER ha d’assumir que si no hi ha recuperació de drets i millora significativa de les condicions econòmiques dels treballadors/es, no pot garantir-se la pau social i la patronal serà responsable del conflicte.

Les velles organitzacions Sindicals han de comprometre’s a sotmetre qualsevol decisió al conjunt de treballadors del sector, escoltant i informant de qualsevol circumstància que tinga a veure amb la negociació del Conveni i arribat el moment, realitzar una consulta vinculant al conjunt de treballadors/es que decidiran si se signa o no l’acord.

Fem una crida a la unitat dels treballadors/es, exigint una vertadera negociació que ha de culminar en un acord just en el qual, per primera vegada en anys, fem respectar la nostra dignitat com a treballadors, recuperant tot el perdut i millorant les nostres condicions laborals i salarials.

Ja no hi ha excuses, nosaltres, els treballadors, ja vam fer tots els sacrificis, ara és el moment de recuperar drets i exigir millores.

“Demà tal vegada hàgem d’asseure’ns enfront dels nostres fills i dir-los que vam ser derrotats. Però no podrem mirar-los als ulls i dir-los que viuen així perquè no ens animem a barallar”(M. Gandhi)


1. Els anys anteriors, el creixement del sector també va ser clar:
• 2014 La xifra d’exportació va aconseguir els 2.328,4 milions €, amb un increment del 4,0% respecte a 2013.
  Aquesta xifra supera lleument el màxim històric registrat en 2007 de 2.295 milions d’euros.
• 2015 S’incrementa el 6%, aconseguint els 3.075 milions d’Euros.
• 2016 Les vendes totals creixen un 7, %, fins a aconseguir els 3.316 milions d’Euros.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.