Drets democràtics

Vincular els salaris públics al creixement econòmic no és garantia de res

13 / 09 / 2017 | Intersindical

Intersindical Valenciana a Montoro: “Vincular els salaris públics al creixement econòmic no és garantia de recuperació de poder adquisitiu”.

El sindicat considera que l’indicador vàlid per mesurar la capacitat adquisitiva del empleats i empleades públics és l’IPC i que, qualsevol canvi en aquest sentit sols pretén alçar un cortina de fum sobre el poder adquisitiu perdut des de 2010 i desregular els increments salarials per a un futur.
El fet que el Ministre d’Hisenda i Funció Pública no haja quantificat i concretat, públicament, la seua proposta de vincular els augments salarials del personal de les administracions públiques al creixement econòmic, ja dóna una imatge de la incertesa en la qual el ministre vol situar la negociació retributiva per 2018 dels treballadors i treballadores del sector públic.
Anant més enllà, però, cal incidir en què no fa falta un màster en macroeconomia per a saber que l’indicador més utilitzat habitualment per valorar el creixement econòmic, és el PIB i que aquest indicador no discrimina sobre les peculiaritats de la distribució de la renda entre la població. Per altra banda, l’indicador més utilitzat pels economistes per valorar la capacitat econòmica relativa de la població és l’IPC, entés com la capacitat d’adquisició de béns i serveis i la seua evolució en el temps.
Des d’aquesta perspectiva tècnica, és impensable abordar una negociació sobre la recuperació del poder adquisitiu, sense una referència específica i quantificable de la seua evolució als darrers anys, com són les variacions anuals de l’IPC i la seua comparació amb les variacions retributives del personal. És a dir, que amb la proposta del ministeri s’abandona un marc de referència específic, l’IPC, per un altre, inespecífic, el PIB, que no serveix per valorar la pèrdua de poder adquisitiu del personal públic.
Per al Sindicat, aquesta estratègia del ministeri només pretén ocultar i sostreure del debat negociador les dades reals sobre la pèrdua de poder adquisitiu i, el que és més important, se suprimeix la vessant social de distribució de la renda que suposa l’actualització salarial en funció de l’evolució de l’IPC, per una visió mercantilista que vincula aquesta revisió salarial al concepte de productivitat agregada, en termes d’increment del PIB.
Intersindical Valenciana rebutja frontalment aquesta proposta del ministre Montoro i no entrarà en un joc que sols té com a objectiu alçar una cortina de fum per amagar que des de 2010, els empleats i empleades públics hem perdut, en termes de variació de l’IPC, un 10% del nostre poder adquisitiu i, de pas, justificar increments salarials inferiors a l’empara d’arguments espuris, com ja hem tingut ocasió de comprovar amb les pensions.
Per aquesta raó, entenem que no acceptarem el marc negociador del ministeri i advoquem per mantenir el marc vigent en què, de forma inequívoca, s’ha de garantir la capacitat adquisitiva del personal públic en 2018, introduint la clàusula de revisió salarial en funció de la variació de l’IPC i uns fons addicional per recuperar el poder adquisitiu perdut als darrers anys.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.