Moviment antinuclear

Intersindical demana el tancament de Cofrents i la priorització de la seguretat ciutadana

Una nova avaria en la central nuclear de Cofrents genera l’alarma per la inseguretat i el alt perill al que s’exposa a la població i al medi ambient.

10 / 01 / 2018 | Intersindical


La central nuclear de Cofrents es manté amb una parada no programada des del 5 de gener i es perllongarà, almenys, durant una setmana, per a realitzar un manteniment en els accionaments hidràlicos de les barres de control d’aquest reactor, segons el titular de la central.

Cofrents va reiniciar la seua activitat el passat 6 de desembre, després de romandre 75 dies consecutius sense activitat per una parada programada que es va encadenar amb l’avaria d’una vàlvula de l’aigua d’alimentació de l’atuell del reactor. Aquesta avaria es va detectar abans de l’aturada programada, però no se li va donar importància ni el tractament adequat durant el període de treballs de manteniment. El resultat va ser una fallida posada en marxa de la central nuclear.

La plataforma Tanquem Cofrents considera que aquesta nova parada resulta incomprensible, ja que la central portava menys d’un mes en funcionament i exigeix el tancament definitiu de la central nuclear de Cofrents. Més encara, si tenim en compte que la parada programada de setembre es va perllongar fins al 6 de desembre per l’avaria d’una vàlvula de l’aigua d’alimentació de l’atuell del reactor. Aquesta avaria es va detectar abans de l’aturada programada, però no se li va donar importància ni el tractament adequat. El resultat va ser una fallida posada en marxa de la central nuclear, que finalment va estar fora de funcionament 75 dies consecutius. L’única explicació possible és la urgència per a posar en marxa la central a desembre, que haja pesat més el seu benefici econòmic, a curt termini, en lloc de salvaguardar la nostra seguretat.

L’avaria actual afecta al sistema principal de control del funcionament d’una central nuclear: els accionaments hidràulics de les barres de control del reactor. Cal recordar que esta no és la primera vegada que aquesta central nuclear té problemes amb els elevadors hidràulics. En el 2007 se li va substituir tots els seus accionaments hidràulics per un problema de corrosió salina, que es va classificar com d’origen desconegut, i del qual mai no es va donar complida explicació pública.

Exigim una explicació pública i completa de les circumstàncies d’aquesta nova avaria i de la reiteració en les incidències que patix la central, la seua gestió posa de manifest la falta d’una cultura de seguretat en una instal·lació tan perillosa com és una nuclear. La acumulació d’avaries, problemes i incidents demostra que les instal·lacions de Cofrents estan envellides i deteriorades. Evitem els danys greus o irreversibles que puguen patir les persones i el medi ambient imposant mesures preventives, Tanquem Cofrents.

La Plataforma Tanquem Cofrents està formada per Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, Greenpeace, Plataforma Per Un Nou Model Energètic, Salvemos Mijares, Marfull, Xúquer Viu, La Ribera en Bici, Espai Alternatiu, Intersindical Valenciana, CGT, PAH-València, Associació de Damnificats per l’Incendi de l’Alcalatén (ADIA) i el Moviment Ibèric Antinuclear (MIA).




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.