Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

Intersindical per la Xarxa “Gas No És Solució”

El gas natural està sent el combustible fòssil amb un paper cada vegada més rellevant en el model energètic de transició.

05 / 07 / 2018 | Intersindical

Les institucions polítiques estan impulsant el seu consum, sense avaluar els seus riscos, sense un debat públic i sense informar suficientment a la ciutadania. S’estan promocionant noves i grans infraestructures gasistes: gasoductes, terminals de gas natural liquat (GNL), magatzems de gas, xarxes de distribució..., que compten amb finançament públic, però que la població paga en la factura.
La promoció del consum del gas, com a fòssil de transició que substitueix al carbó, es realitza sense considerar les fugides de metà en tota la cadena de subministrament. Tampoc es considera les elevades inversions en infraestructures que s’estan realitzant i que requereixen per a la seua amortització un període de temps llarg. Els grans oligopolis gasistes i els fons d’inversió fan una estimació de la demanda molt superior a la real. La dependència del gas genera pobresa energètica i té consideracions ètiques, que adquireixen gran rellevància si considerem que en alguns dels països exportadors de gas es violen els drets humans reiteradament i constantment.

Les grans empreses i lobbies que estan promocionant el consum del gas no són partidàries d’una transició energètica democràtica i participativa de la ciutadania. No valoren les necessitats locals de la població i la importància de preservar el patrimoni i els recursos naturals, i trobem impactes ambientals negatius en l’extracció, el transport i el consum de gas. També es donen conflictes ambientals i socials que perjudiquen les economies locals: el magatzem Castor o Doñana, el gasoducte MidCat, les centrals de cicle combinat, les plantes de regasificació del Musel (Gijón) i Mugardos (Ria de Ferrol) o les projectades com la de la Granadilla (Tenerife), els permisos de recerca de shale gas o gas de lutita, obtingut mitjançant la tècnica del francking.

Intersindical aposta per l’ocupació de qualitat, per una transició energètica renovable, transparent, democràtica i ecofeminista. No obstant això, l’execució d’infraestructures gasistes reprodueix un model caduc d’ocupació i basat en l’especulació i la temporalitat, hipoteca sòls per molts anys i posa en risc altres sectors, com l’agricultura i la ramaderia. Per tot açò, exigim, entre altres mesures, que es duga a terme una anàlisi rigorosa del paper temporal i residual del gas en la transició energética.

Accedeix al Manifest de Gas No És Solució.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.