Salut Laboral

Per una prevenció real i eficaç que garantisca la seguretat i la salut en el treball

Els accidents laborals i malalties professionals continuen creixent al País Valencià i a l’estat espanyol

02 / 10 / 2017 | Intersindical

Des d’Intersindical Valenciana volem manifestar la nostra preocupació per l’augment de la sinistralitat laboral de forma continuada i constant des del 2012 fins a juny del 2017. Comprovem que al País Valencià, entre juliol de 2016 i juny de 2017, es van registrar 43.326 accidents laborals amb baixa, amb un increment del 5,6% respecte del període anterior. També es va produir un augment de parts de Malalties Professionals (EEPP) amb un total de 3.230, un 11% més; el 91,2% deguts a agents físics.

Les empreses han de promoure la participació en matèria de seguretat i salut laboral

La cultura preventiva és molt necessària per a reduir la sinistralitat, però també tenen una gran importància les empreses, els serveis de prevenció, els delegats i les delegades de prevenció, la inspecció de treball, l’administració, per a millorar les condicions dels centres i llocs de treball. La consulta de les treballadores i els treballadors en matèria de seguretat i salut en el treball (SST) és fonamental, no obstant açò, segons un estudi realitzat per l’Agència Europea per a la Seguretat i la Salut en el Treball (EU-OSHA), la representació de les treballadores i els treballadors, en l’àmbit de la SST, a Europa disminueix i augmenten els models de representació liderats per la direcció de les empreses.

La representació de les persones treballadores ha de ser efectiva, és un dret reglamentat. Les empreses han de promoure la participació de les treballadores i els treballadors en matèria de seguretat i salut laboral. Les organitzacions i els representants dels treballadors i les treballadores han de donar suport dins i fora dels centres de treball, i per a açò han d’estar formats i informats. De la mateixa forma, la inspecció de treball ha d’imposar la representació dels treballadors i les treballadores als centres de treball.

En els últims estudis realitzats sobre la seguretat i la salut en el treball s’ha percebut un augment d’especialistes responsables en la gestió de la SST. Com a conseqüència, s’ha reduït l’eficàcia de la representació de les persones treballadores, els seus representants han actuat simplement com a intermediaris davant els responsables de seguretat.

Com a contraposició, en països amb un fort pes sindical com ara Suècia, Bèlgica i Països Baixos predominen els centres de treball amb pràctiques eficaces en matèria de representació dels treballadors i les treballadores. A Suècia, on els inspectors supervisen el compliment de les disposicions legals i mantenen un contacte directe i regular amb els representants de les persones treballadores, els resultats són clarament visibles i es tradueixen en una reducció de la sinistralitat.

Davant el preocupant augment d’accidents laborals i malalties professionals, des d’Intersindical Valenciana destaquem la importància de la prevenció, formació, consulta, participació i informació de les persones treballadores, dels delegats i delegades de prevenció, dels Comités de Seguretat i Salut com a òrgans paritaris i col·legiats de participació, però també la vigilància i el control de la normativa sobre prevenció de riscos laborals que correspon a la Inspecció de Treball i Seguretat Social. Per tal de reduir la sinistralitat hem d’aconseguir que la prevenció siga real i eficaç, hem de comptar amb les treballadores i els treballadors.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.