Intersindical Solidària fa seua la valoració de CEAR sobre la Cimera del Consell d’Europa sobre política migratòria

04 / 07 / 2018 | Intersindical

Hui conclusions que evidencien el fracàs de les respostes del Consell d’Europa al desafiament migratori.

CEAR rebutja les mesures acordades a la Cimera del Consell d’Europa en resposta a una suposada crisi migratòria que serveix com a excusa per a “donar l’esquena a les persones que fugen dels seus països”. Aquests són els vuit motius pels quals l’entitat rebutja les mesures acordades pels Estats europeus:

1. Una vegada més, la política migratòria de la UE segueix centrada en l’externalització, el control i el retorn de les persones migrants i refugiades que aspiren arribar a Europa, abans que en abordar les causes i el respecte dels drets i la vida d’aquestes persones.

2. Els fons europeus d’asil han d’emprar exclusivament en garantir el dret d’obtenir refugi per als que fugen de la guerra i de la persecució, no per impedir que arriben a territori segur de la UE, com es planteja en les propostes de la Cimera.

3. Els líders europeus proposen que les persones que desembarquen en territori de la UE siguen transferides a “centres controlats” on a través d’un procediment ràpid es determinarà aquelles persones que poden necessitar protecció internacional i els que no seran retornades. En el cas que aquesta proposta s’oriente cap al model hotspot, l’experiència de Grècia demostra el fracàs d’aquest model que provoca greus conseqüències en la vida de les persones. A més, en cap cas s’ha de permetre la detenció a “centres controlats” a persones que no han comès cap delicte.

4. El 2015 les arribades per mar a la UE van superar el milió, mentre que en el que va d’any són menys de 45.000. Mentre que les sol·licituds d’asil presentades l’any passat van ser pràcticament la meitat de les formulades en 2015. En un moment en què les arribades a la UE són particularment baixes, els líders de la UE han aconseguit traslladar una sensació injustificada d’alarma per saltar-se la llei i posar en pràctica el seu ideari.

5. Les mesures proposades per allunyar als que busquen refugi a Europa són clares i contundents, mentre que les d’acollida depenen de la voluntat de cada país. No obstant això, cal dubtar de la voluntat d’uns estats que amb prou feines han complert amb un terç de l’acollida obligatòria a la qual es van comprometre fa més de dos anys.

6. Les mesures proposades a la Cimera no contemplen la creació de vies legals i segures, ni la necessitat d’avançar en un sistema comú d’asil centrat en garantir els drets de les persones migrants i refugiades, i basat en la solidaritat entre els estats membre.

7. La proposta de crear plataformes de desembarcament genera moltes inquietuds i dubtes. Si aquestes plataformes s’estableixen fora de la UE es traslladaria la responsabilitat a països on no es garanteixen el respecte als Drets Humans i no es comptaria amb un marc legal que garantís el principi de no devolució a països on les seves vides poden córrer perill. En cas que s’establesquen les plataformes en espais de la UE, s’aplicarien procediments accelerats per determinar qui podrien obtenir asil, el que pot suposar una minva de la garantia en els drets tant en la tramitació de la sol·licitud, com en l’accés a la tutela judicial efectiva.

8. La manca de coresponsabilitat i solidaritat entre els Estats membres ha tingut greus conseqüències. Moltes persones s’han vist atrapades en condicions de desprotecció a Grècia com a conseqüència dels acords de reubicació. A més, en els casos dels vaixells del ‘Aquarius’ i ‘Lifeline’, hem vist com es posava en perill la vida de milers de persones a causa del incompliment d’alguns Estats de les seves obligacions de rescat i de l’absència de solidaritat d’altres països europeus.
Amb tot l’anterior, resulten sorprenents les declaracions de satisfacció del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, després de la cimera amb aquests resultats i que només ofereixen major finançament als països del sud per aplicar polítiques que segueixen traslladant la responsabilitat als països del sud , la qual cosa ja ha demostrat el seu fracàs i posa la vida de persones migrants i refugiades en perill.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.