LGTBI-fòbia en l’esport i la seua relació amb el món laboral

L’Àrea LGTBI+ Intersindical Valenciana se suma a la celebració del Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia en l’esport, molts esportistes fan de l’esport el seu treball, el seu mitjà de vida.

19 / 02 / 2025 | lgtbi

La LGTBI-fòbia en l’esport és una realitat que també té repercussions en l’àmbit laboral, especialment per als atletes LGTBI+ que enfronten un entorn hostil o discriminatori. La discriminació per orientació sexual o identitat de gènere no es limita únicament a les interaccions socials o personals; també s’estén a les dinàmiques laborals, afectant tant la vida professional com al benestar emocional dels treballadors.

En el context esportiu, els atletes LGTBI+ s’enfronten a la pressió d’ocultar la seua identitat per a no posar en risc la seua carrera. L’esport, històricament dominat per normes de feminitat i masculinitat, ha sigut un entorn particularment difícil per a les persones que no s’ajusten a estes expectatives. Això genera un ambient laboral on els esportistes se senten obligats a mantindre una façana que no reflectix la seua veritable identitat, per por de ser exclosos o fins i tot perdre oportunitats laborals i patrocinadors.
En l’àmbit laboral més ampli, la discriminació LGTBIfóbica no sols afecta als esportistes, sinó també a tots els empleats que formen part d’equips esportius, des d’entrenadors fins a personal administratiu. Les polítiques inclusives i de diversitat en moltes organitzacions laborals encara no protegixen adequadament les persones LGTBI+, la qual cosa perpetua una cultura d’invisibilitat i rebuig.

La por a la discriminació i a l’assetjament pot afectar la productivitat i el benestar general dels treballadors LGTBI+ en l’esport, generant estrés i ansietat que impacten el seu rendiment i salut mental. Així, la LGTBI-fòbia es convertix en un obstacle tant per a la igualtat d’oportunitats com per al desenrotllament ple dels individus en el seu entorn laboral.
Per a combatre la LGTBI-fòbia en l’esport i en el món laboral en general, les organitzacions han de crear polítiques clares i efectives que promoguen la inclusió, la igualtat i el respecte. Això inclou formació en diversitat, programes de suport per a emprats LGTBI+ i un compromís real amb la creació d’entorns segurs on totes les persones puguen expressar-se lliurement sense por al rebuig o al castic professional.
És necessari un canvi cultural profund, no sols dins dels camps de joc, sinó també en les oficines, vestuaris i tots els llocs on els treballadors s’exercixen. El foment d’una cultura inclusiva i respectuosa és fonamental per a garantir que l’esport i qualsevol entorn laboral siguen espais de creixement i desenrotllament per a tots, independentment de la seua orientació sexual o identitat de gènere.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.