Intersindical Inclusiva

Intersindical Valenciana explica las mesures sociosanitàries estatals i exigeix que arriben a les persones desfavorides més afectades

Intersindical Valenciana exigeix que les ajudes estatals de caràcter sociosanitari posades en marxa pel govern central es coordinen d’una manera eficaç amb l’administració autonòmica i local perquè arriben immediatament a les persones afectades.

14 / 11 / 2024 | Intersindical

Així mateix exigeix que el termini de DEU dies per a sol·licitar-les, s’amplie pel fet que les zones afectades segueixen fent llavors d’emergència. També exigeix a les entitats mediadores a implementar aquestes ajudes i que tinguen en compte que l’objectiu principal de les mateixes és arribar a les persones destinatàries evitant burocràcia innecessària. No pot tornar a passar el mateix que va passar en la pandèmia amb les rendes mínimes que es van convertir en un laberint burocràtic per a poder accedir a les ajudes.

A continuació fem un resum dels principals punt extrets del Reial Decret-llei 7/2024, de l’11 de novembre, pel qual s’adopten mesures urgents per a l’impuls del Pla de resposta immediata.

MESURES SOCIOSANITÀRIES- PREGUNTES I RESPOSTES:

1. En quin capítol es desenvolupen aquestes mesures?
El capítol III, al seu torn, es refereix a les mesures de caràcter sanitari i social. Quant a les primeres, ha d’assenyalar-se que la salut mental és una de les grans damnificades després de la DANA i que afectarà durant un període prolongat de temps a totes les persones damnificades directament o indirectament; ja que pot ocasionar ansietat, estrès posttraumàtic i altres trastorns psicològics derivats de la catàstrofe.

2. Quins ministeris estan implicats com a referent i com actuaran?
S’autoritza l’Administració General de l’Estat, a través del Ministeri de Sanitat, a adoptar les mesures que s’estimen més adequades per al suport a les Comunitats Autònomes afectades.
Les ajudes es concediran amb càrrec a la corresponent aplicació pressupostària del pressupost de despeses del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 per a l’any 2023 prorrogat a 2024.

Gestió directa: la constitució d’un petit equip tècnic de coordinació dels equips multidisciplinaris d’atenció psicosocial per a garantir la correcta intervenció i l’adequada coordinació amb altres entitats ja siguen estatals, autonòmiques o locals.

Aquestes accions seran coordinades per la Fundació CSAI (Fundació Estatal Salut, Infància i Benestar Social), amb experiència en la gestió de projectes. Tota la intervenció està configurada a partir de la Guia de l’Inter-Agency Standing Committe sobre Salut Mental i Suport Psicosocial en Emergències Humanitàries i Catàstrofes.

3. Quina és la quantia de l’ajuda i a qui es lliurarà?
a) ALS MUNICIPIS AFECTATS: Subvenció de 50 milions d’euros destinada als municipis afectats, executables des del 29 d’octubre de 2024 fins al 31 de desembre de 2025, com a administracions competents en la provisió de serveis socials d’atenció primària.

b) A la Plataforma del Tercer Sector, per import de 5.000.000 euros, que serà destinada a les entitats membre i a aquelles altres organitzacions que les componen perquè desenvolupen actuacions en l’àmbit dels serveis socials en els municipis afectats, en col·laboració i sota la coordinació de cadascuna de les comunitats autònomes i entitats locals competents en cada cas.

c) Al Consell General de Treball Social, per import de 700.000 euros, destinada al reforç i desplegament, en col·laboració i sota la coordinació de cadascuna de les comunitats autònomes i entitats locals competents, del Grup Estatal d’Intervenció en Emergències Socials (GEIES) en els municipis afectats per la DANA.

4. Què serà subvencionable?
a) Les actuacions de detecció precoç i intervenció d’emergència en les situacions d’alta vulnerabilitat derivades de la DANA.
b) La informació, orientació, assessorament i suport a la gestió que agilitze i facilite l’accés efectiu i equitatiu als recursos socials.
c) Les ajudes econòmiques directes a unitats de convivència, famílies i persones afectades.
d) Les actuacions en matèria de valoració i diagnòstic de situacions de situacions d’emergència social de famílies, unitats de convivència o entorns comunitaris per a l’atenció immediata dels serveis socials.
e) La intervenció psicosocial d’emergència i personalitzada a les i els integrants d’unitats de convivència i famílies amb persones mortes o desaparegudes, prestant especial atenció a persones menors d’edat òrfenes per la DANA.
f) El suport a les unitats de convivència, mitjançant intervencions de caràcter material, social, psicològic i educatiu d’emergència per a afavorir la normalització de la situació de crisi, amb especial atenció a les quals integren persones menors d’edat.
g) El reforç d’actuacions en l’àmbit domiciliari i en l’entorn pròxim, per a garantir l’atenció, les cures i el suport a persones que el precisen fins a la normalització de la mobilitat en zones afectades, considerant especialment la situació de persones majors amb discapacitat o situació de dependència.
h) La gestió i administració dels allotjaments alternatius en l’actual situació de crisi que podran ser de caràcter temporal o indefinit d’acord amb les circumstàncies que ho determinen, així com el reforç dels dispositius d’atenció a les persones sense llar.
i) Les mesures per a l’adequació bàsica temporal de punts d’accés o infraestructures de serveis socials.
j) La col·laboració i coordinació amb altres nivells institucionals i altres sistemes públics de protecció social per a reforçar les actuacions d’emergència.
k) El treball en xarxa i coordinació tècnica amb les entitats d’iniciativa social que desenvolupen programes d’atenció d’emergència en el territori, així com l’orientació tècnica a aquestes entitats.
l) Qualsevol altra intervenció o prestació econòmica o de servei, necessària per a l’atenció social immediata de persones, famílies o unitats de convivència afectades, recollides en el Catàleg de Referència de Serveis Socials i que corresponguen als serveis socials d’atenció primària.
m) Altres mesures que, a través de la col·laboració, cooperació i coordinació entre les administracions públiques que configuren els serveis socials, es consideren imprescindibles i urgents per a atendre persones en situació de vulnerabilitat per motius d’aquesta crisi, i siguen degudament justificades.

5. Quin serà el procediment per a executar la subvenció i el període d’execució?
Les entitats locals podran subcontractar, bé directament, o bé a través de les entitats del tercer sector, fins al cent per cent de l’activitat subvencionada, en els termes previstos en l’article 29 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i en l’article 68 del seu Reglament. 5. El període d’execució de les actuacions subvencionades comprendrà des del 28 d’octubre de 2024 fins al 31 de desembre de 2025.

6. Les subvencions són compatibles amb altres ajudes?
SÍ. La subvenció serà compatible amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, procedents de qualsevol administració pública, o ens públics o privats, nacionals, de la Unió Europea o d’organismes internacionals, incloses les pensions no contributives.

7. Terminis i organisme implicats en l’ajudes.
El procediment de concessió de les ajudes s’instruirà per l’òrgan que determine la Secretaria d’Estat de Drets Socials i s’ajustarà a les següents condicions: Les entitats beneficiàries hauran de presentar la seua sol·licitud de subvenció en la seu electrònica associada del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 en un termini de deu dies naturals des de l’entrada en vigor d’aquest RD llei. Si la sol·licitud no estigués degudament emplenada, l’òrgan instructor requerirà a l’entitat sol·licitant perquè, en el termini màxim de deu dies naturals, esmene la falta o acompanye els documents, indicant-li que, si no ho fa, se li tindrà per desistida la seua sol·licitud.
El formulari de sol·licitud es trobarà disponible en la pàgina del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030.

( Es faculta a la persona titular del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 per a modificar els requisits, dates i condicions establerts en aquest article, així com per a flexibilitzar les condicions previstes en el mateix en funció de les disponibilitats pressupostàries.)




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.