El Partit Popular manté la seua croada contra els serveis socials inclusius valencians

10 / 06 / 2019 | Intersindical

El Ple del Tribunal Constitucional (TC) acaba d’admetre a tràmit el recurs d’inconstitucionalitat que han interposat més de 50 diputats del Grup Popular contra la Llei de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana (LSSI).
Aquest recurs no és fruit d’un arravatament impulsiu ni d’una justificació racional basada en una crítica als principis rectors de la llei sinó que pertany al gènere que tant li agrada a la dreta espanyola i en concret a la valenciana, a saber, la “croada”: una croada absurda contra una llei que millora la vida de les persones més desfavorides.
I diem croada perquè aquests recursos no són una cosa nova sinó que han sigut el mètode emprat pel Partit Popular (PP) des que es va iniciar el tràmit parlamentari de la llei. En la fase de tramitació de la llei, els populars denunciaren irregularitats per a posposar aquest tràmit i no contents amb això van presentar un altre recurs davant la Mesa de les Corts i posteriorment davant el TC. És legítim que un partit polític, des de les seues diferències ideològiques, puga negar-se a donar els seus vots a una llei però iniciar, com diem des de la Intersindical Valenciana, una croada judicial per a tombar-la o retardar la seua aplicació no és un mer exercici de filibusterisme polític sinó de cinisme i falta d’ètica.
En què es fonamenta aquest recurs d’inconstitucionalitat? Els articles denunciats de la Llei 3/2019 de 18 de febrer són els següents: art.27.5, 104.1b, 105.1, 106.2 i 3, 108, 109, 110; les disposicions transitòries primera i quarta en els seus apartats. 4 i 5 i la disposició transitòria cinquena, apt. 2 i 3.
El reguitzell d’articles que se salta presumptament la LSSI (Llei 3/2019 de 18 de febrer) és la següent: de la Constitució Espanyola els arts. 137, 141 i 142; de l’Estatut d’Autonomia l’art. 66.1 i 3 i la Llei de Bases del Règim Local no la té en compte.
Si mirem amb deteniment aquest articulat arribem a una sorprenent conclusió: estem davant qüestions merament formals relacionades amb la “coordinació” de les diferents institucions públiques que són part del sistema públic de defensa dels serveis socials tals com la Generalitat, els Ajuntaments i les Diputacions.
Allò que ha de ser un exercici de col•laboració entre el sector públic, es converteix en una “guerra” entre entitats; en concret, entre la Diputació d’Alacant, governada pel PP i la Generalitat i la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives. L’argument del PP és que la llei és una ingerència en la “autonomia” de la diputació d’Alacant ja que li “imposa” un finançament a la qual no està obligada ja que, al seu torn, no existeix una llei-marc que desenvolupe aquesta coordinació entre la Diputació i la GVA. És a dir, una qüestió “menor”, un ardit jurídic legalista que pot fer malbé a una llei pionera que ha defensat qüestions tan importants com l’interés general dels serveis públics, ha convertit en drets subjectius el que abans pertanyia al terreny caritatiu i ha garantit el crèdit pressupostari en el qual han d’estar embarcats ajuntaments, Generalitat i, per descomptat, les diputacions.
Des del sindicat hem donat suport a aquests objectius i continuarem donant suport i defensant el caràcter públic i inclusiu dels serveis socials. Per aquest motiu la Intersindical denuncia aquestes pràctiques filibusteres, cíniques i mancades d’ètica del PP, unes pràctiques que, per cert, són ja habituals per part de la dreta valenciana com es va demostrar en els recursos que van presentar davant el TSCV pels Decrets de Turisme i Esports (amb el mateix argument de la invasió de competències), el recurs davant el TSJC abans el Decret de Plurilingüisme que va obligar a paralitzar-lo.
Des de la Intersindical Valenciana esperem que el sentit comú i la justícia es pronuncien a favor de la llei (el magistrat que portarà el cas serà Conde-Pumpido). Admetre a tràmit no és rebutjar però és un indici del què pot vindre.
La política, la gran política, malgrat les diferències ideològiques, no es basa en els paranys ni en les punyalades per l’esquena sinó que, cara a cara, diu el que pensa i, en els llocs adequats, rebutja o accepta les lleis. El PP va rebutjar legítimament en les Corts Valencianes la llei; altres grups van donar suport i uns altres es van abstenir. Tot això és comprensible però el què sembla l’absurd és iniciar una “croada” no contra els adversaris polítics sinó, en definitiva, contra la ciutadania i, en aquest cas, no parlem de ciutadans amb recursos sinó de les persones en situació de dependència, dels menors, dels nostres majors, és a dir, de les persones més vulnerables de la nostra societat valenciana que no es mereixen aquesta política tan rèptil a la qual ens té acostumada el PP.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.