Llengua

El Tribunal Suprem accepta a tràmit el recurs de cassació que Intersindical Valenciana ha interposat contra l’anul·lació del Decret d’usos lingüístics

Intersindical Valenciana es mostra molt satisfeta perquè el Tribunal Suprem acaba d’acceptar a tràmit el recurs interposat contra les sentències del Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJCV) que anul·len una part substancial del Decret 61/2017, de 12 de maig, pel qual es regulen els usos institucionals i administratius de les llengües oficials de l’Administració de la Generalitat Valenciana

08 / 05 / 2019 | Intersindical

Amb aquest decret el Govern del Botànic intentava reforçar i ampliar l’ús del valencià en l’administració de la Generalitat Valenciana i el TSJCV en va anul·lar una bona part dels articles basant-se en arguments altament polititzats o en oberta contradicció amb les sentències de tribunals superiors com el Suprem o el Constitucional.

El Tribunal Suprem, en una interlocutòria de 29 d’abril de 2019 i comunicada avui al Intersindical Valenciana, entén que hi ha motius més que justificats per a admetre a tràmit el recurs interposat per Intersindical Valenciana i cita explícitament com a objecte fonamental que ha de resoldre:

“Precisar que la cuestión que tiene interés casacional objetivo para la formación de jurisprudencia es si, atendidas las circunstancias del caso y la normativa que se predica infringida, resulta ajustada a Derecho la anulación de la disposición de carácter general objeto de litis, en concreto, si es necesaria la traducción a aquellas comunidades autónomas que comparten el mismo sistema lingüístico”.

Intersindical Valenciana ha argumentat que el TSJCV ha dictat sentències contra la seua pròpia jurisprudència consolidada des de 2004 on s’admet que valencià i català són dues denominacions d’una mateixa llengua i que això està d’acord amb la legislació vigent; o cosa més greu encara, que amb aquestes sentències es vulnera la jurisprudència del Tribunal Constitucional fixada des de la sentència 75/1997, de 21 d’abril o la del mateix Tribunal Suprem (STS de 15 de març de 2006 o STS de 22 de novembre de 2011, entre altres). Un fets que al parer d’Intersindical Valenciana posen en evidència la manca de rigor jurídic d’aquestes sentències, les quals en el seu moment ja vam qualificar de polítiques més que no jurídiques.

Ara, els serveis jurídics del Sindicat, que ha estat l’única organització que està personada en el procés jurídic en defensa del Decret a més de la Generalitat Valenciana, estan ja treballant en la presentació del recurs de cassació. Intersindical Valenciana està convençuda que el Tribunal Suprem ens donarà la raó i anul·larà les sentències del TSJCV i declararà vàlid el Decret 61/2017.

Finalment, des del Sindicat es valora molt negativament l’ús partidista de la llengua que va fer en el seu moment el govern del PP, que va usar l’Advocacia de l’Estat per a recórrer contra el Decret, com també els seus mateixos diputats en les Corts Valencianes, o dues entitats afins. Una política que continua fent servir encara tota la dreta valenciana en contra dels drets lingüístics dels valencians i de les valencians que en vol ciutadans incompetents i incapaços per a expressar-se en una de les dues llengües oficials i una administració monolingüe, només en castellà.

Intersindical Valenciana continuarà lluitant com sempre per la igualtat lingüística de tots els valencians i les valencianes i en contra dels missatges i les accions d’odi contra la llengua pròpia.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.