Drets laborals

Concentració contra la precarietat

Ahir, un grup de persones dels col·lectius Riders x drets de València, No + precarietat i Intersindical Valenciana es van concentrar en la Plaça de l’Ajuntament de València per expressar la solidaritat amb el col·lectius de repartidors després de la mort d’un riders a Barcelona.

06 / 06 / 2019 | Intersindical

El dissabte 25 de maig, Pujan Koirala, repartidor de Glovo, va ser atropellat per un camió de la neteja a Barcelona quan feia servei per aquesta empresa per guanyar-se la vida. L’accident de Pujan i la seua situació no és un fet aïllat en el sector del repartiment, ni tampoc en el món laboral en general. Des de la mort, per accident laboral, del company de Barcelona tenim coneixement de més accidents d’altres treballadores i treballadors en aquest sector i d’altres mortals, com el que va ocòrrer la setmana passada a Silla on un altre treballador va morir en el seu centre de treball.

Les treballadores i treballadors que es dediquem al repartiment de mercaderies o de menjar en empreses com Glovo o Deliveroo tenim unes condicions laborals precàries que vulneren la legislació laboral. Aquesta afirmació no és només nostra, també ho és de la Inspecció de Treball de València, Madrid… i altres ciutats que ha dictat diverses resolucions al respecte i també ho és de diversos tribunals que han fallat a favor dels riders obligant a les empreses a donar-los d’alta en la seguretat social. Malgrat aquests pronunciaments de l’autoritat laboral o dels tribunals de justícia, les empreses han buscat els mecanismes per dilatar els processos recurrint totes les resolucions laborals i judicials en compte d’acatar-les i acabar amb la sobreexplotació que suposa la figura de “fals autònom” que caracteritza aquest sector.

Ara, estem pendents de la sentència del judici de València sobre Deliveroo i en aquestes setmanes hi ha hagut nous judicis a Madrid i Barcelona. En tots ells es denuncia la situació d’explotació que pateixen els riders per l´ús fraudulent de la figura de “fals autònom” i es reivindica la relació laboral existent entre les treballadores i treballadors i Deliveroo, Glovo i les altres empreses del sector, així com l’aplicació dels respectius convenis col·lectiu i el respecte als drets i la legislació laboral vigent.

Per nosaltres, a més de la via judicial que vam iniciar fa dos anys, amb les denúncies a la Inspecció de Treball de València i als tribunals de justícia, cal també l’autoorganització de les treballadores i treballadors del sector, la lluita i la mobilització, la denúncia pública de l’explotació brutal que pateixen persones com Pujan i la creació de xarxes de solidaritat mútua entre els diversos col·lectius precaris per fer front a aquestes empreses. És per això que hem participar en la creació de la Federació Internacional de Riders que agrupa a diversos col·lectius d’Europa, estem coordinats amb col·lectius de l’estat espanyol i participem en moviments unitaris com No + precarietat o Caminant per coordinar les nostres actuacions i aconseguir acabar amb aquesta situació d’explotació que pateixen milers de persones per un capitalisme salvatge que ens vol esclaus.

Nosaltres tenim clar que anem a continuar la lluita contra aquestes empreses fins que reconeguen que existeix una relació laboral i que milloren la nostra situació laboral. Ho farem com hui als carrers però també als tribunals. A més, també tenim clar que cal acabar amb les reformes laborals de 2010 i de 2012 que van suposar un pas enrere en els drets laborals a l’estat espanyol i que han precaritzat el món del treball d’una manera considerable. Una precarietat no només laboral sinó vital, generant problemes amb la nostra qualitat de vida en tots els àmbits, com també l’habitacional o l’energètic.

Finalment, des de les organitzacions convocants de la concentració d’avui considerem que la lluita i la unitat de les treballadores i treballadors són l’únic camí per acabar amb l’explotació, la precarietat, l’atur, l’exclusió social, la pobresa i les desigualtats socials. És per això que fem una crida a continuar la mobilització fins aconseguir les nostres reivindicacions i obligar les empreses del sector i el govern a acabar amb la situació que travessem milers de treballadores i treballadors.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.