Drets LGTB+

Intersindical Valenciana s’oposa a la decisió presa per Vox en matèria de drets LGTBI+

Des de la Intersindical Valenciana volem posar de manifest el nostre profund desacord respecte a la decisió presa per Vox d’impedir la declaració institucional pels drets de les persones LGTBI+ al parlament valencià.

02 / 07 / 2019 | Intersindical

Tots els partits, independentment de la seua posició política, exceptuant Vox, han donat suport al document en el qual acorden “el compromís per tirar endavant de forma proactiva les mesures necessàries per garantir el dret a la igualtat i no-discriminació a totes les persones”.

Ana Vega, síndica de Vox a les Corts, ha dit en un Tuit que tal declaració utilitza les institucions de manera partidista, que els drets de tots estan protegits en la Constitució i que els diners públics s’han de destinar a les necessitats bàsiques dels ciutadans.




En llegir aquestes afirmacions ens sorgeixen diverses preguntes: Des de quan defensar els drets de les persones que pateixen discriminació és partidista? Totes les persones que pateixen discriminació per qualsevol motiu haurien de rebre suport per part de totes les formacions polítiques. És una cosa tan bàsica com el respecte a la diversitat i a la llibertat d’existir!



És freqüent escoltar per part de certs sectors que els drets de tots estan protegits a la CE, fent al·lusió a l’Article 14 de la mateixa, el qual diu el següent: “Els espanyols són iguals davant la llei, sense que puga prevaldre cap discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social”. No obstant això, semblen oblidar que entre les condicions enumerades no es troba ni l’orientació sexual ni la identitat de gènere, les quals haurien de ser esmentades de manera explícita en l’esmentada llei, ja que com sabem “allò que no s’anomena no existeix”.

Respecte al fet que els diners públics haurien de destinar-se a les necessitats bàsiques dels ciutadans ens preguntem: Que potser les persones del col·lectiu LGTBI + no formen part de la ciutadania ? Sembla que en aquest partit s’han oblidat de l’Article 9.2. de la C.E .: “Correspon als poders públics promoure les condicions perquè la llibertat i la igualtat de l’individu i dels grups en què s’integren siguen reals i efectives; remoure els obstacles que impedisquen o dificulten la seua plenitud i facilitar la participació de tota la ciutadania en la vida política, econòmica, cultural i social.”

Actualment, tot i que se segueix lluitant i comencen a crear-se lleis que donen suport a les necessitats d’aquest col·lectiu, continuem estant molt lluny de la igualtat real. Encara queda molt de camí per crear una normativa legal que faça efectiva la seua integració en la nostra societat. Aquest col·lectiu pateix encara hui diferents formes de discriminació directa i indirecta, provocada tant per empresaris com per companys de treball (1).



S’ha observat que només el fet d’esmentar una col·laboració amb ONG vinculades al col·lectiu LGBT+ en el currículum o en una entrevista laboral pot reduir les possibilitats de ser contractat, tot i que el candidat puga tenir millors qualificacions que altres (2). Les persones transsexuals pateixen especialment l’efecte d’aquests aspectes, ja que el nivell de desocupació del col·lectiu a Espanya és del 85 % (3,4). En les entrevistes realitzades a persones trans, l’habitual és que inicien el procés de transició quan no es troben treballant, ja siga perquè han deixat l’ocupació, aprofiten períodes d’atur o, en el cas dels més joves, l’inicien abans d’entrar en el mercat laboral formal (5). Sembla que a efectes pràctics, hi ha una incompatibilitat entre la vida laboral i el procés de transició. A aquestes i moltes altres dificultats s’enfronten les persones LGTBI + tan sols en l’àmbit laboral.

Per fortuna, el portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha anunciat que el seu grup presentarà la iniciativa com a proposició no de llei (PNL) perquè puga tramitar-se en les Corts, ja que només requereix d’una majoria simple en votació. Des Intersindical donem suport a aquesta iniciativa i seguirem lluitant per aconseguir una igualtat real a tots els nivells.

-

Melissa Villar – Psicòloga Sanitaria especialista en temàtica LGTBI+


·

Fonts emprades:

1 López Fernández, E. (2017). Discriminación social del colectivo LGTBI y sus efectos en el entorno laboral.



2 Terkel, A. (2014). “LGBT applicants less likely to be called back for interviews with federal contractors, study shows.” Huffington Post: http://www.huffingtonpost.com/2014/06/30/lgbt-job-appli - cants-discrimination_n_5538195.html


3 La Vanguardia (2017), “El colectivo transexual acarrea un 85% de paro y pide “transformar el sistema” ante el Orgullo LGTB+” : https://www.lavanguardia.com/vida/20170613/423373295751/el-colectivo-transexual-acarrea-un-85-de-paro-y-pide-transformar-el-sistema-ante-el-orgullo-lgtb.html

4 La Sexta Noticias (2018), “El infierno laboral de las personas transexuales y transgénero: el 85% está en paro”: http://www.lasexta.com/noticias/sociedad/el-infierno-labo - ral-de-las-personas-transexuales-y-transgenero-el-85-es - ta-en paro_2017033158de774b0cf2abec9e018112.html

5 Insights, I. (2017). Las personas LGBT en el ámbito del empleo en España: Hacia espacios de trabajo inclusivos con la orientación sexual e identidad y expresión de género. Madrid: Instituto de la Mujer y para la Igualdad de Oportunidades-IMIO.






Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.