La tornada a l’escola. I les mares i els pares, què?

Article de Juan Miguel Muñoz, membre del Secretariat Nacional STICS-IV

07 / 09 / 2020 | Intersindical

Comença el nou curs escolar amb la pandèmia en una segona fase de rebrot. Són els xiquets i xiquetes els primers a arribar als col·legis, amb totes les incerteses que això comporta. Es donaran noves situacions que posaran de manifest la necessitat de previsió que aquesta pandèmia requeria. Ja s’ha denunciat una certa falta de sensibilitat cap a les cures i recursos que l’escola necessita. Els suggeriments aportats pels professionals no són tinguts en compte i els sistemes de salut laboral dels centres, brillen per la seva absència. S’ha generalitzat amb els més de mil centres repartits per tot el país i això no deixa de ser un despropòsit senzill d’entendre. S’aplicaran criteris semblants, si no iguals, tant a un centre gran, amb més de 1000 alumnes, com a un centre rural amb unitats agrupades. A centres en els quals conviuen més de cent professionals, i a centres amb sis professionals. És difícil d’entendre que una generalització valga per a tanta diversitat.

Una altra variable a considerar és el comportament de la pandèmia en la seva evolució amb el contacte físic entre el personal més jove. Se sap molt poc sobre això. El que sí que sabem és que les distàncies socials en els col·legis són impossibles d’aplicar. Unes vegades pel comportament dels i les joves i altres per les condicions físiques de les escoles i instituts, i, un altre factor important, per la falta de professionals per a atendre aquesta magnitud de treball. El que sembla segur, així ho auguren els tècnics, és que hi haurà contagis i caldrà confinar alumnes, docents i als i les professionals que treballen als centres.

La Ministra d’Educació, ha assegurat que “avui no es donaria un tancament dels col·legis com es va fer al març”, perquè “Espanya està preparada per a obrir els centres educatius”. Així i tot, el pla traçat entre el Govern i les Comunitats Autònomes, contempla quarantenes per als escolars i el tancament de centres en els casos més extrems.

Amb el tancament de les escoles es va posar de manifest la importància de fer compatible la vida laboral i familiar. Per això, són imprescindible mesures que faciliten la conciliació de mares i pares. També hem de considerar que els desplaçaments de l’alumnat requeien en gran part sobre els avis i, aquests són població d’alt risc i per tant es perdrà aquesta ajuda en gran mesura.

Que els col·legis contribueixen a la conciliació amb el món del treball, és clar. Per això, en part, la seua obertura és esperada per mares i pares com a part de la solució de la conciliació laboral. Però la realitat que se’ns presenta és molt diferent a la que presenta una realitat normal. Tot sembla indicar que es donaran situacions de nens o nenes que donen positiu. De produir-se, els seus companys i companyes seran considerats com de contacte directe. En aquestes situacions, independentment del resultat de la PCR, hauran de guardar una quarantena de 14 dies. Quan la situació vaja a més, si es detecten altres brots en diferents aules, el col·legi podria arribar a tancar-se. Quan es donen aquestes situacions, i tal com ha comentat la Ministra de Treball, el Govern aplicarà les mesures necessàries perquè les treballadores i treballadors puguen atendre els seus fills i filles. Quines mesures i per a quan? No haurien d’estar ja?

Quina és la realitat davant el problema de la COVID-19 als centres educatius?

Ara com ara l’única cosa que tenim aprovat és el Pla  MeCuida, que està vigent, de moment, fins al 22 de setembre. Està recollit en el Reial decret llei 8/2020, del 17 de març, de Mesures Urgents Extraordinàries per a fer front a l’impacte econòmic i social de la COVID-19. En l’article 6 diu: “els treballadors per compte d’altri que acrediten deures de cura respecte del cònjuge o parella de fet, així com respecte dels familiars per consanguinitat fins al segon grau de la persona treballadora, tindran dret a accedir a l’adaptació de la seva jornada i/o a la reducció d’aquesta. Això quan concórreguen circumstàncies excepcionals relacionades amb les actuacions necessàries per a evitar la transmissió comunitària de la COVID-19”. Això en la realitat es tradueix en el següent:
El Pla MeCuida és una modificació, ampliant-los, dels drets de reducció voluntària i adaptació de jornada del món laboral. El dret d’adaptació inclou la possibilitat del teletreball. L’ampliació dels drets és la següent:

La reducció de jornada del Pla MeCuida, pot ser fins al 100%, si estigués justificat i fos raonable i proporcionat. La reducció de jornada normal és entre el 12,5% i el 50%, en atenció a la situació de l’empresa. 
El preavís del Pla MeCuida, és només de 24 hores. En la reducció normal exigeix el preavís de 15 dies.
Tant la reducció del Pla MeCuida,, com la reducció normal, impliquen una reducció proporcional del salari i protecció contra l’acomiadament improcedent.

L’aplicació del Pla MeCuida, és una opció del treballador o treballadora, tant en el seu abast com en el seu contingut, sempre que estiga justificada, tenint en compte les necessitats concretes de cura que ha de dispensar. L’adaptació normal és només un dret a sol·licitar-la i l’empresa ha de justificar els motius de la seva no concessió.

En tots els casos el límit d’edat del fill o filla són els 12 anys. Però l’ensenyament obligatori és fins als 16 anys i en l’institut fins als 18 anys. Dels 12 anys als 18 no hi ha COVID-19? Tampoc hi ha COVID-19 en la universitat? Com es pot apreciar, falta molt per fer per a atendre les realitats que ens esperen i per a no deixar ningú en el camí.

El pla Pla MeCuida, no és per a les quarantenes del treballador o treballadora. El Pla MeCuida, és per a altres possibles situacions. És per si el teu fill o filla menor de 12 anys, al qual han confinat, o no pot anar a classe per un confinament, o per tenir classes a distància. En aquests casos, pots usar les opcions del Pla MeCuida. Amb el Pla MeCuida, pots deixar d’anar a treballar deixant també de cobrar.

Com veiem, les mares i pares treballadors es veuran greument perjudicades i perjudicats, amb situacions difícils de resoldre i que fins i tot, a data d’avui, no han estat previstes. D’una banda, no podran comptar amb els avis a l’hora de l’entrada i sortida i, d’una altra, la seua conciliació laboral passa per una reducció de jornada, amb la corresponent disminució dels salaris. I ningú diu res sobre aquest tema.

El 4 de setembre es va reunir la Mesa del Diàleg Social. Avui comença el curs escolar. Segons el Ministeri de Treball, en ella es debatrà la pròrroga d’aquest Pla Me Cuida i l’extensió en el temps dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO).

La situació fa necessària, de manera urgent, l’articulació de mesures econòmiques (partida finalista per a atendre aquesta necessitat) i laborals que donen alternatives a aquesta nova realitat i les seues possibles conseqüències.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.