9 d’octubre

Manifest 9 d’Octubre 2020

Guanyem drets, guanyem llibertats, fem País

25 / 09 / 2020 | Intersindical

Un any més commemorem el 9 d’Octubre, com a data de naixement del poble valencià com a subjecte sobirà. Enguany, com cada 9 d’Octubre, hauríem de traure la Senyera amb les seues quatre barres roges, per recordar als quatre vents qui som. Malauradament, però, no podrà ser per les circumstàncies adverses que ens imposa la pandèmia de la COVID-19. Així i tot, res ens impedeix refermar la nostra identitat, conscients que només la nostra voluntat indestructible ens farà fortes per aconseguir el País Valencià que volem. Un país de drets, llibertats i justícia social.

Abans de res, és ineludible dedicar unes línies a la situació actual, tant per recordar les persones que ja no ens podran acompanyar, com per manifestar la solidaritat amb els seus familiars i persones estimades. També, com no, per expressar el nostre suport a totes les persones que, des dels serveis públics i sectors essencials han fet possible que plantem cara a la pandèmia i de la qual, a ben segur, se’n sortirem en un exercici de responsabilitat individual i col·lectiva. Som un poble farcit d’històries de superació de situacions complicades, i aquesta no en serà un excepció. Ànim i endavant!

Per a la Intersindical Valenciana, la crisi sanitària ha posat en evidència les desigualtats socials i territorials que existeixen al País Valencià com a conseqüència de les polítiques neoliberals, antisocials i antivalencianes que s’han implementat durant els anys de govern de la dreta. Unes polítiques que sumades a les retallades socials de la darrera crisi, la manca de finançament i una legislació centralitzadora ens ha situat en una situació complicada i complexa per fer front a la COVID-19.

És per això que el Sindicat, com a sindicat de referència del País Valencià, aposta per un 9 d’Octubre reivindicatiu, que pose l’accent en les polítiques socials i transformadores, per fer front a la pandèmia sanitària i a la pandèmia neoliberal. Unes polítiques que servisquen per a millorar la vida de les valencianes i valencians, combatre les desigualtats socials i la pobresa, cohesionar i vertebrar el País Valencià, defensar el nostre territori davant l’especulació, implementar mesures per aconseguir la plena igualtat lingüística i la reciprocitat dels mitjans de comunicació en la nostra llengua, potenciar la nostra cultura, acabar amb l’espoli fiscal o avançar en l’autogovern.

Transformar suposa redefinir i valencianitzar el marc de relacions laborals per a adaptar-lo a les necessitats específiques del nostre mercat laboral, que cree una ocupació estable i de qualitat, que respecte les condicions laborals de treballadors i treballadores i garantisca unes condicions de vida dignes. Una mutació que no s’entén sense una reinvenció del nostre model productiu que permeta la seua plena incorporació a la tercera revolució industrial.

Transformar és garantir la igualtat real de les persones, en potenciar els serveis públics i els sistemes de protecció social.  Assegurar l’accés a la salut, l’educació de qualitat i l’habitatge són principis bàsics d’aquesta transformació; no ho és menys, però, facilitar una vida digna a les persones majors o en una situació de diversitat funcional o sensorial, amb unes pensions dignes i uns serveis assistencials que cobrisquen les seues necessitats, des d’una òptica de participació dels col·lectius afectats. Es tracta de canviar el paradigma i deixar de considerar aquestes persones des de la marginalitat i promoure l’apoderament dels cabells blancs i de la diversitat.

Transformar és viure en una societat lliure de discriminacions per raó de sexe, edat, origen, creences religioses o de pensament. Es tracta d’acabar amb els estereotips patriarcals als àmbits laboral, familiar i social, eradicar qualsevol tipus de discriminació per raó de sexe, gènere, identitat o orientació sexual i, per suposat, qualsevol tipus de violència cap a les dones. Es tracta d’acabar amb la xenofòbia, la intolerància, el masclisme i el classisme, avançant cap a una societat solidària i inclusiva.

Transformar és cercar la sostenibilitat del nostre estil de vida, fent-ho compatible amb la preservació del medi ambient. Es tracta de potenciar el transport públic no contaminant, facilitar la transició energètica, implementar criteris d’economia circular, convertir les ciutats i pobles en llocs amables amb els seus habitants, potenciar el comerç de proximitat i, especialment, acabar amb les activitats depredadores del territori.

Transformar és traure la nostra llengua i la nostra cultura de la pseudoclandestinitat actual. Es tracta de normalitzar l’ús administratiu i social del valencià, d’aconseguir la reciprocitat dels mitjans de comunicació en la nostra llegua i d’engegar la nostra cultura. Encendre la llum que ens fa gaudir d’una cultura pròpia; no tant com un element identitari, que també, sinó com a eina per garantir el ple exercici de la llibertat d’expressió, sense tenir que sotmetre’s a models aliens a la nostra idiosincràsia i no triats lliurement.

Transformar és, en definitiva, dotar-se d’institucions amb vertadera capacitat d’autogovern i suficiència financera, de forma que es puguen implementar aquestes polítiques que permeten avançar cap a un País Valencià de totes i tots, per a totes i tots, més just, més lliure i més igualitari. També ho és prendre consciència social que el poble valencià és sobirà per a prendre les seues pròpies decisions i que l’exercici d’aquesta sobirania passa per combatre el colonialisme de l’economia global, el neoliberalisme i el neofeixisme que l’amenacen. Perquè, com diu la cançó de Sau “aquella gent… tard o d’hora tornaran.” Encara que, de fet, no se n’han anat mai i continuen dictant el nostre futur. Com cada 9 d’Octubre la lluita continua! Rebel·la’t!

Visca el País Valencià!

Manifest
9 d’Octubre 2020




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.