Pressupost Generalitat Valenciana 2021: una eina per afrontar la crisi sindèmica

23 / 11 / 2020 | Intersindical

Encara que el terme sindèmia s’utilitza als àmbits sanitaris per designar una situació en la que conflueixen dues o més epidèmies, des d’una òptica social aquest mot conceptualitza millor els efectes que la pandèmia està tenint als àmbits sanitari, social i econòmic; doncs no estem simplement davant d’un agent infecciós, sinó que presenciem una completa alteració de l’ordre econòmic i social.

És per això que al parer d’Intersindical Valenciana, els Pressupostos de la Generalitat per a 2021 constitueixen una eina per afrontar aquesta crisi, reflectint als seues diferents apartats l’esforç financer adient per pal·liar les seues conseqüències des de la seua triple vessant sanitària, social i econòmica.

Si analitzem els capítols de despesa del pressupost i partint de la base que el pressupost s’incrementa en un 10’9% respecte del de 2020, malgrat la previsible disminució dels ingressos ordinaris, és un bon indicatiu de les polítiques públiques de la Generalitat que, els increments més significatius es donen als capítols de personal (10.53%), despesa de funcionament (13.01%) i inversions reals (24,08%); tot i que, la contrapartida negativa és que el capítol de passius financers (deute) també s’incrementa en un 8.35%. No obstant, l’increment del deute no ha de ser considerat com una senyal de mala gestió, sinó com la resposta necessària de l’Administració valenciana per afrontar aquesta situació de sindèmia.

Ara bé, on millor s’escenifica el que diem, és en la distribució de la despesa per programes; és dir, per Conselleries. En aquest sentit i en funció del major percentatge d’increment del pressupost s’observa en Economia (26,68%), Obres Públiques (23,90%), Igualtat i Polítiques inclusives (18.70%), Innovació i Universitats (16,72%), Sanitat (11.30%) seguit per Hisenda, Agricultura, Habitatge, Justícia i Educació; aquesta última amb un 8,56% d’increment respecte de l’any passat. Unes dades relatives que sols prenen cos si ho traduïm en diners: en Sanitat eixe increment suposa 764 milions d’euros més, en Educació 378, en Igualtat i Polítiques Inclusives 302, Economia 118 i així fins arribar als 19 milions d’euros de la Conselleria d’Habitatge. Combinant aquestes dades és fàcil deduir que el major esforç pressupostari incideix en les polítiques sanitàries, educació i universitats, serveis socials i habitatge i, també en matèria d’indústria, treball, agricultura i obres públiques amb la finalitat de reactivar l’economia.

Per tant, res que objectar a uns pressupostos de sindèmia, de crisi sanitària, social i econòmica. Tal vegada es podria pensar que són insuficients i, en veritat ho són; però, a ben segur ho hagueren pogut ser si la Generalitat no arrossegarà el llast del deute públic heretat per dècades de mala gestió i pel històric infrafinaçament autonòmic. Són més de 6.800 milions d’euros, quasi el mateix que tota la Conselleria de Sanitat, que es destinen a la devolució del deute i al pagament d’interessos i que no es poden invertir en millorar les condicions de vida de les valencianes i valencians lluitant contra la crisi.

Per tot el que hem exposat, des d’Intersindical Valenciana entenem que els Pressupostos de la Generalitat per a 2021 són acceptables, perquè suposen un impuls a les polítiques pal·liatives i de reconstrucció de les conseqüències de la crisi. Són els que necessita la societat valenciana en aquest moment i només esperem de la Generalitat que faça una bona gestió i que, ara sí, plante cara i reivindique, sense complexos, un finançament just i la condonació del deute històric.

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.