‘Filomena’ i les absències als llocs de treball per motius meteorològics

No es pot sancionar les persones que no acudisquen al lloc de treball per situacions com les que hem viscut el passat cap de setmana.

13 / 01 / 2021 | Intersindical

L’article 47 de l’Estatut dels Treballadors recull que les empreses no poden sancionar les treballadores i treballadors que no vagen als seus llocs de treball perquè les causes meteorològiques ho impedisquen. L’article fa referència al fet que el contracte de treball es pot suspendre puntualment per motius greus i justificables. Les nevades i gelades que han tallat carreteres de moltes ciutats es poden considerar un motiu justificable. Per això, les empreses no poden sancionar els treballadors i treballadores que no vagen a treballar per condicions com les produïdes per la borrasca Filomena.

Què fer en aquests casos?

L’Estatut dels Treballadors no concreta com resoldre aquestes situacions, però sí que inclou diverses opcions que es podrien aplicar:


- Per no pagar el sou corresponent a aquest dia.
- La recuperació de les hores perdudes.
- Treballar a distància des de casa, teletreballar, si és possible.

El que la llei no contempla és substituir el dia no treballat per un de vacances. Els dies de descans estan recollits en la normativa laboral, són d’obligat compliment i l’empresa ha de respectar-los.

L’empresa pot obligar el treballador o treballadora a presentar un justificant que acredite el motiu pel qual no ha pogut acudir al seu lloc de treball. La sol·licitud del justificant s’ha de demanar a l’administració pública corresponent, bé a l’ajuntament de la localitat que tenia les carreteres tallades o bé per l’autoritat competent.

Un tracte similar es podria considerar amb els tancaments de col·legis. En cas de no tenir ningú amb qui deixar els fills menors, el treballador ha de sol·licitar al col·legi un escrit que done fe del tancament de Centre.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.