Drets democràtics

Intersindical Valenciana celebra l’eliminació de la criminalització de l’acció dels piquets de vaga

El Senat ha ratificat la supressió del l’article 315.3 del Codi Penal. El Sindicat, però, considera que cal una llei orgànica que regule el dret a la vaga.

16 / 04 / 2021 | Intersindical

L’article 315.3 del Codi Penal deia el següent:  “Qui actuant en grup o individualment, però d’acord amb altres, coaccionen a altres persones a iniciar o continuar una vaga, seran castigats amb la pena de presó d’un any i nou mesos fins a tres anys o amb la pena de multa de divuit mesos a vint-i-quatre mesos”.

Aquest precepte s’ha fet servir als últims anys per perseguir l’acció informativa dels piquets de vaga, posant en entredit l’efectiu desenvolupament del dret constitucional a la vaga i de pas, limitar la capacitat de la classe treballadora per defensar els seus interessos amb l’eina més efectiva de la que disposa: la vaga.

Aquesta és una bona notícia en el sentit que ja no està penalitzada específicament l’acció dels piquets de vaga, raó per la qual molts companys i companyes de diferents sindicats s’han vist involucrats en processos judicials en els que s’els demanaven penes de presó certament escandaloses; sobretot si tenim en compte que es tracta de l’exercici d’un dret constitucional.

No obstant, cal ser prudents en les valoracions: ni està totalment resolt el problema, ni ha acabat la lluita per consolidar el dret de vaga. En primer lloc, perquè continua podent aplicar-se al supòsit en qüestió el delicte genèric de coaccions de l’article 172 del Codi Penal. En segon lloc, perquè la criminalització de l’acció dels piquets va més enllà del text del Codi Penal. És una operació dels sectors polítics de dreta i ultradreta per desballestar l’acció col·lectiva de la classe treballadora, desprestigiant mediàticament la llibertat sindical, en general, i el dret de vaga, en particular.

A més, aquesta retallada de drets civils no comença i acaba en els aspectes laborals. No oblidem que s’insereix en tota una estratègia global que afecta també als drets de llibertat d’expressió i de reunió, seriosament afectats per la llei mordassa i per una pràctica policial i judicial de dubtosa imparcialitat i objectivitat que està penalitzant qualsevol intent de canalitzar, individualment i col·lectivament, l’expressió de protesta de la classe treballadora.

Per tant, res està consolidat i tot està per fer. Al parer d’Intersindical Valenciana, la iniciativa de suprimir l’article 315.3 del Codi Penal és positiva, però es tracta sols d’un tímid pas, que cal completar amb tota una carrera política i legislativa, en la qual el lideratge li correspon al govern d’esquerres actual. Fa temps que es reclama la derogació de la Llei Mordassa, la revisió a fons de determinats delictes del Codi Penal i, com no, la redacció d’una llei orgànica que desenvolupe el dret fonamental a la vaga; l’únic que encara es manté en el llimbs constitucional, per posar-ne alguns exemples. En fi, que per arribar a la democràcia plena derivada de la Constitució del 78 encara queda molt de recorregut.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.