Pensions
Precarietat

Intersindical Valenciana considera ridícula la “revalorització” de les pensions

El nou càlcul, basat en l’IPC mitjà, significa un nou descens del poder adquisitiu de les persones pensionistes

04 / 12 / 2021 | Intersindical

El dia dos de desembre va ser un dia molt enfeinat al congrés, amb la votació de dos lleis importants pel present i futur de les persones treballadores i els serveis públics: la llei contra l’abús de temporalitat i la reforma d’alguns aspectes sobre les pensions de la llei de la seguretat social. Amb anterioritat, els col·lectius directament implicats en cadascuna de les dos, han sigut sistemàticament ignorats pel govern, que ha preferit negociar amb els anomenats “agents socials”; agents socials que s’ha demostrat que no representen les persones afectades ja que no han tingut en compte cap de les seues demandes.

En el cas concret de la “revalorització de les pensions”, podem veure clarament com, de nou, s’ha donat l’esquena a les persones pensionistes, que van perdent poder adquisitiu de manera galopant. Per contra, les notes de premsa del govern van en una altra línia: la de promocionar un retrocés com si fóra una autèntica millora.

Segons el que s’ha votat al congrés, les pensions es revaloritzaran segons l’IPC mitjà, que ara és del 2,5%, mentre que l’IPC anual, que realment és el que mesura l’encariment de la vida, és del 5,6%. A més, s’estableix que, cada 5 anys, n’hi haurà una revisió per constatar si efectivament n’hi ha hagut una pèrdua de poder adquisitiu, que serà compensada amb el que s’ha anomenat informalment com “paguilla”. Repetim: cada 5 anys. Les dades oficials de l’IPC anual demostren com aquest “augment” resulta ridícul tenint en compte els preus reals que paguem cada dia quan fem la compra, quan posem gasolina, o quan paguem la factura de la llum. I, si tenim en compte que al País Valencià l’import mitjà de les pensions està per baix del de l’estat, constatem que la vida serà encara més dura per la nostra gent major.

També fa el govern esment especial al fet que la “revalorització” afecta tant les pensions contributives, com les no contributives. Això faltaria! I més tenint en compte que la immensa majoria de persones que tenen pensió no contributiva són dones. I precisament aquestos casos ens han de fer veure com d’insuficient és l’augment real. Una pensió no contributiva és de 5.639,20€ anuals, en 14 pagues de 402,80€. Amb la reforma aprovada, la paga serà de 412,87€, o siga, 10€ més al mes. Està clar que millor tindre eixos 10€ que no tindre’ls, però aquesta xifra ens ha d’ajudar a posar el problema en el context que toca: el món real de la precarietat a què estem abocant a les nostres dones majors.

Per desgràcia, veiem com es perden oportunitats d’encetar la necessària auditoria que necessita la caixa de les pensions, de constatar on se n’han anat els diners, de depurar responsabilitats, d’establir un càlcul que no discrimine les dones (tal i com els tribunals europeus han dictaminat). En definitiva, de blindar el sistema públic de pensions.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.