Drets laborals

Intersindical Valenciana guanya un important litigi que salvaguarda els drets de les treballadores front als privilegis de CCOO i UGT

El jutjat núm. set de València dona la raó a Intersindical Valenciana-STICS i rebutja la petició de CCOO d’anul·lar les eleccions sindicals a una empresa. La sentència és ferma i, per tant, no és recurrible.

03 / 01 / 2022 | Intersindical

Després de 14 llargs mesos, Intersindical Valenciana-STICS ha obtingut una rotunda victòria als tribunals, que han validat tant el procés com el resultat obtingut en les eleccions sindicals celebrades a Elaborados Cárnicos Medina en desembre del 2020. L’empresa està ubicada a Bunyol i compta amb una plantilla de 1.316 persones.

El cas es remunta a octubre del 2020, quan el comitè d’empresa (amb membres electes dels sindicats Intersindical-STICS, UGT i FETICO) decideix per unanimitat promoure eleccions ja que acabava el mandat de les anteriors a finals de mes. Aquesta decisió del comitè d’empresa no va ser res improvisat, sinó fruit d’acords en reunions a les quals també hi van assistir representants de CCOO, que no van manifestar cap objecció en cap moment. Però, davant la impossibilitat de presentar candidatura, CCOO va impugnar el preavís electoral al·legant que un comitè no està legitimat per convocar eleccions en la seua pròpia empresa i que ho han de fer els sindicats més representatius, d’acord amb els privilegis atorgats per la LOLS, publicada en 1985 durant el primer govern de Felipe González.

La impugnació no va aconseguir parar les eleccions, que es van dur a terme el dia 15 de desembre de 2020. Cal remarcar que quasi el 60% de la plantilla va participar el procés (un percentatge superior que en les de 2016, que van ser convocades per CCOO) i que la Intersindical Valenciana-STICS va ser l’organització sindical més votada, amb 13 membres d’un total de 23 i, per tant, majoria al comitè d’empresa.

Però, quatre mesos després, el 29 d’abril del 2021, l’arbitratge fruit de la impugnació estableix que s’ha d’anul·lar el preavís i, per tant, les eleccions sindicals i totes les actuacions del nou comitè d’empresa. Val a dir que, vulnerant totes les premisses d’objectivitat, l’àrbitre havia estat triat, entre d’altres, pel mateix sindicat que realitzava la impugnació: CCOO era part i jutge. Els tres sindicats del comitè d’empresa actual (IV-STICS, UGT i FETICO) es van oposar a la decisió, però només Intersindical Valenciana va presentar demanda judicial per defensar la legitimitat de les eleccions sindicals i de tots els actes posteriors realitzats pel Comité d’Empresa.

A més, aquest intent d’enfonsar el comitè d’empresa es va produir precisament quan s’estava negociant el conveni col·lectiu d’empresa, i quan s’havia procedit a dos convocatòries de vaga. O siga, la plantilla en lluita pels seus drets, i CCOO als tribunals per mantindre els seus privilegis: açò no és la primera volta que ho veiem. Per sort, aquest litigi no ha afectat en res la negociació del Comité perquè finalment s’ha arribat a un acord de conveni col·lectiu que afavoreix en gran mesura a les treballadores i treballadors de l’empresa.

Al judici, que va tindre lloc el dia 21 de desembre, els serveis jurídics d’Intersindical Valenciana-STICS van desemmascarar l’estratègia de CCOO, que, en no aconseguir candidatura a les eleccions sindicals, pretenia boicotejar les eleccions amb la impugnació per mitjà d’un arbitratge on participa en l’elecció de l’àrbitre. Ens jugàvem molt més que un pleit: estava en perill la legitimitat de les eleccions sindicals i també tota la feina i esforç que el Comité ha realitzat per aconseguir el conveni col·lectiu que tant ens mereixia la plantilla.

Si fóra per CCOO, hui ni tindríem comitè d’empresa ni tindríem conveni col·lectiu. Açò deixa ben clar que alguns no treballen pels interessos de la classe treballadora, sinó per la pervivència dels seus privilegis organitzatius. Per sort, els tribunals han donat la raó a Intersindical Valenciana-STICS: validar les eleccions en EC Medina, l’actual Comité d’Empresa i tota la feina feta és validar també un model sindical des de la base, des del centre de treball, sense ingerències de despatxos que estan a desenes de quilòmetres. Ha validat el magnífic treball realitzat no només a una empresa en particular, sinó a tota la comarca.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.