Salut Laboral

Guia per a ventilació en aules escolars

S’ha publicat una guia que mostra com s’han de ventilar les aules per a reduir el risc de contagi per Covid-19.

26 / 10 / 2020 | Intersindical

La guia llançada pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), que és l’Agència Estatal per a la investigació científica i el desenvolupament tecnològic, mostra com s’han de ventilar les aules per a reduir el risc de contagi per la COVID-19. Aquesta guia és aplicable a altres espais interiors com a oficines o altres edificis d’ús públic.

En l’elaboració de la guia han intervingut investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques i tècnics de l’Associació Mesura. Ens donen pautes per a la ventilació i purificació de l’aire tenint en compte el volum de la sala, el número i l’edat de les persones que ocupen l’aula, l’activitat realitzada i la incidència a la regió. També proporciona eines per a determinar si les condicions de ventilació aconseguides són adequades.


És molt important tenir en compte que “la ventilació és la renovació d’aire”, és a dir, la substitució de l’aire interior potencialment contaminat, amb aire exterior lliure de virus. I “la purificació de l’aire consisteix en l’eliminació de les partícules en suspensió, susceptibles de contenir virus”.


Els investigadors indiquen en la guia que la reducció del risc de contagi s’aconsegueix disminuint l’emissió i l’exposició a les partícules en suspensió, també dites aerosols, susceptibles de contenir virus, que es poden acumular. L’exposició es pot reduir mitjançant l’ús de màscara ben ajustada; la reducció del temps d’exposició; l’augment de la distància interpersonal; i la ventilació o purificació de l’aire per a eliminar o reduir la concentració de virus en l’aire. La guia se centra en aquest últim apartat.


Recomanacions de ventilació


La ventilació necessària per a reduir el risc de contagi depén del volum de la sala, el número i l’edat dels ocupants, l’activitat realitzada, la incidència de casos a la regió i el risc que es vulga assumir. Aquesta guia segueix les recomanacions de la guia de la Universitat d’Harvard (https://schools.forhealth.org, en espanyol en bit.ly/guiaventilacion), que recomana 5-6 renovacions d’aire per hora.


Els experts insisteixen que les activitats en exterior són sempre preferibles a l’interior. En el cas que l’activitat haja de ser interior, és preferible en aules amb ventilació natural, especialment ventilació creuada (finestres i portes en costats oposats). A més, es proposa la utilització d’equips extractors o impulsors individuals si la ventilació natural no és suficient. En cas de disposar de sistemes centralitzats de ventilació, la taxa d’aire exterior s’ha d’incrementar i la recirculació s’ha de reduir. Si no es pot recórrer a cap mesura de ventilació, s’ha de purificar l’aire amb equips proveïts de filtres HEPA.

La solució pot ser una combinació d’opcions. Per a avaluar si una configuració donada és suficient la guia descriu dos mètodes basats en mesures de diòxid de carboni (CO₂) que tenen com a finalitat determinar quantitativament la ventilació d’una aula.

Aquesta guia és aplicable a altres espais interiors com a oficines o altres edificis d’ús públic. Insistim que aquestes recomanacions no substitueixen a l’ús de màscares, el manteniment de la distància i les mesures d’higiene, que continuen sent de necessària aplicació, perquè “el risc de contagi zero no existeix”, i per tant les mesures que arreplega la guia “redueixen el risc, però no l’eliminen completament”.


Hem de recordar que la guia no substitueix el servei de professionals de ventilació i tractament d’aire, perquè alguns emplaçaments poden requerir càlculs complexos que no necessàriament puguen assumir els usuaris finals.


Des d’Intersindical agraïm tots els esforços i el treball realitzat pels investigadors i tècnics que han elaborat la guia i annexos amb la finalitat de fer més saludables les nostres aules escolars i espais de treball.


Facilitem l’accés als documents mitjançant aquests enllaços:


- Guia per a la ventilació en aules


- Annex guia

- Annex Excel




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.