El govern Mazón aprofita unes mesures extraordinàries “d’organització” del personal empleat públic per a respondre a les necessitats urgents derivades de la riuada per apujar-se el sou. Intersindical Valenciana denuncia la falta de garanties per al personal afectat per qualsevol mesura de les previstes.
Ja havíem vist concessions a empreses que havien estat condemnades per corrupció. La pujada de sou als alts càrrecs és una immoralitat més.
És inacceptable que s’apugen el sou més d’un 15%, que era el màxim previst, com si fora poc, mentre la gent dels barris afectats continua abandonada. Ja havíem vist concessions a empreses que havien estat condemnades per corrupció. La pujada de sou als alts càrrecs és una immoralitat més.
El decret llei 13/2024 arreplega, també, entre altres mesures, facilitar la prolongació voluntària de la permanència en el servici actiu, agilitzar el funcionament de borses d’ocupació i promoure mesures temporals de mobilitat.
Volem fer constar la preocupació perquè els sindicats que sí que formen part de la MGN (amb menys vots i menys delegades que la Intersindical Valenciana) no han fet cap publicitat del document i, pel que es desprén en algunes notícies, estan d’acord amb el decret llei.
Un decret que, segons Intersindical Valenciana, representa una nova mostra de la tendència antidemocràtica del govern actual, que vol evitar la negociació amb els sindicats que representen el personal públic. Aquest decret introdueix mesures que, tot i que es justifiquen en el marc de la reconstrucció després de la dana, podrien aplicar-se de manera generalitzada en altres contextos i, per tant, suposarien un canvi estructural profund en la gestió dels recursos humans de la funció pública.
Principals crítiques exposades:
Falta de negociació democràtica: S’ha criticat l’abús del decret com a eina per imposar decisions, sense un procés de diàleg i acord amb els agents socials implicats.
Impacte en els drets del personal públic:
• Mobilitat forçosa.
• Assignació temporal de funcions i responsabilitats diferents de les pròpies del lloc de treball.
• Possibilitat de contractació de personal extern, qüestionant els principis constitucionals de mèrit, igualtat i capacitat, per accedir a la funció pública o la mateixa llei de funció pública que consagra la necessitat de passar una prova per formar part de les borses de treball temporal.
• Possibilitat de suspendre les jubilacions anticipades.
Precedents problemàtics: S’ha recordat que mesures similars en el passat, com els “decrets vela”, la congelació salarial, la reducció d’hores sindicals o la reducció del cobrament del 100% del subsidi per incapacitat temporal entre d’altres, han tingut conseqüències duradores, i moltes d’aquestes encara no han estat revertides. Retallar drets es fa ràpidament, però recuperar-los costa molt.
Exigència de garanties: Intersindical demana que s’establisquen garanties per al personal afectat per qualsevol mesura que s’acabe implementant en aquest sentit. Sense garanties, rebutgem de ple el projecte de decret.
Ras i curt, Intersindical Valenciana està d’acord en el fet que el personal empleat públic contribuïsca, com sempre ho ha fet i com ho està fent ara, a la reconstrucció després de la dana o qualsevol catàstrofe, però amb plenes garanties laborals.
Totes i tots som país, però ni un pas enrere en drets.