title


La DANA incrementa el risc per als infants i per a les dones que pateixen violència de gènere

Organitzacions com Alanna demanen plans de recuperació amb perspectiva de gènere i suport integral per a les víctimes.

17 / 02 / 2025

Chelo Álvarez Sanchis
Psicoterapeuta especialista en trauma, violència de gènere i infància. Presidenta d’Alanna.


Arran d’altres catàstrofes naturals esdevingudes arreu de l’Estat espanyol, sabem que davant de situacions de tanta gravetat com la dana, hi ha un impacte significatiu en dones i xiquetes, especialment en termes de salut mental i benestar. Segons una anàlisi recent, s’ha detectat que un 80%  d’infants i adolescents ha patit canvis emocionals o de comportament després de la dana. Entre els problemes més comuns es troben la por (42%), la tristor (36%), les alteracions del son (28%) i l’ansietat (23%).

Per a mitigar aquests efectes, les organitzacions socials hem redactat documents de cara a la recuperació després de la dana,  amb recomanacions des d’un enfocament de drets de la infància i feminista. L’objectiu és que les institucions adopten aquests enfocaments en els seus plans de recuperació. És fonamental que les estratègies de resposta i recuperació davant de desastres a l’Estat espanyol incorporen una perspectiva de gènere i d’edat, assegurant que les necessitats específiques de dones i xiquetes siguin ateses de manera adequada.

Per tot açò, des d’Alanna, hem traslladat a diferents instàncies de l’Administració la idea que les dones i les xiquetes solen estar en major risc durant i després de catàstrofes naturals a causa de factors com la desigualtat de gènere, la vulnerabilitat econòmica, la violència de gènere i les responsabilitats de cura. Aquests són alguns aspectes clau del problema:

Factors de vulnerabilitat

  • Major risc de violència de gènere: en contextos de crisi, els refugis temporals i la manca de seguretat poden exposar-les a abusos, explotació i tràfic.
  • Accés limitat a recursos i atenció mèdics:  sovint s’enfronten a barreres per a accedir a aliments, aigua potable, atenció mèdica i productes d’higiene femenina.
  • Càrregues de cura i rols de gènere: moltes dones són responsables de la cura d’infants, malalts i persones grans, cosa que en dificulta l’evacuació o recuperació després d’una crisi.
  • Menys accés a informació i educació: en comunitats amb desigualtat de gènere, les dones poden tindre menys accés a informació sobre prevenció i resposta davant desastres.
  • Major impacte econòmic: moltes depenen de faenes informals o del treball domèstic no remunerat, cosa que en dificulta la recuperació després de la pèrdua de l’habitatge o d’ingressos.

Solucions i estratègies

  • Incorporar la perspectiva de gènere en els plans de resposta a desastres.
  • Garantir refugis segurs i accés a serveis de salut, inclosos els de salut sexual i reproductiva.
  • Facilitar la participació de les dones en la presa de decisions sobre prevenció i recuperació.
  • Crear programes de suport econòmic per a dones afectades.
  • Combatre la violència de gènere en contextos de crisi.

Actuacions realitzades
L’Associació Alanna, compromesa amb la inclusió de dones en situació de vulnerabilitat i la lluita contra la violència de gènere, ha tingut un paper crucial després de la dana que va afectar unes quantes comarques del País Valencià el 29 d’octubre passat. Després de detectar la invisibilització de les dones víctimes de violència de gènere i els seus filles i fills en aquestes situacions, Alanna va organitzar brigades per a localitzar-les i oferir-los suport integral, registrant-ne les necessitats socials, sanitàries i psicològiques.

A més, l’associació va llançar la iniciativa “Alanna davant de la dana: caminant per totes”, que ofereix serveis gratuïts a les poblacions afectades, que inclouen:

  • Registre de necessitats psicosocials i sanitàries mitjançant atenció domiciliària.
  • Atenció psicològica a dones víctimes de violència de gènere i a la població en general.
  • Acompanyament social a dones, xiquetes i xiquets afectats.
  • Informació i assistència en la tramitació d’ajudes i prestacions.
  • Col·laboració amb els serveis socials municipals per a localitzar i atendre dones víctimes de violència de gènere.
  • Tasques de neteja i donació d’equips de protecció i neteja.

Hem denunciat que algunes víctimes es van veure obligades a conviure amb els seus agressors a causa de la devastació causada per la barrancada, de manera que ha augmentat el risc que patisquen violència. Davant aquesta situació, Alanna ha establit brigades per a recórrer els municipis afectats i oferir suport integral, incloent-hi atenció psicològica, jurídica i provisió de necessitats bàsiques. De fet, a dia de hui, seguim intervenint en poblacions com Aldaia, Alaquàs, la Torre, Catarroja o Picanya.

El Conveni d’Istanbul i la seva aplicació en aquest àmbit
El Conveni d’Istanbul (Conveni del Consell d’Europa sobre prevenció i lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica) estableix que els estats han de garantir la protecció de les dones i xiquetes en totes les circumstàncies, incloses les catàstrofes naturals i crisis humanitàries.

Les bases del Conveni d’Istanbul en aquest àmbit són les següents:

  1. Protecció específica en situacions de crisi:
    • L’article 18 estableix que els estats han d’adoptar mesures per a garantir que les víctimes de violència de gènere reben protecció i suport, també en emergències.
    • L’article 3 defineix la violència de gènere com a estructural, cosa que implica que en contextos de catàstrofes s’agreuja i requereix protocols específics.
  2. Plans d’emergència amb perspectiva de gènere:

    • L’article 7 obliga els estats a implementar polítiques integrals per a previndre la violència de gènere, incloent-hi escenaris de crisi.
    • L’article 60 insta a protegir dones en situació de vulnerabilitat especial, com ara refugiades o desplaçades a causa de desastres naturals.
  3. Refugis segurs i serveis essencials:

    • L’article 23 estableix que ha d’haver-hi refugis suficients i adequats per a dones víctimes de violència, cosa especialment important després de desastres naturals.

L’Estat espanyol ja va ratificar el Conveni d’Istanbul en 2014, fet que l’obliga a complir-ne les disposicions. No obstant això, en contextos com la dana que hem patit recentment al País Valencià, organitzacions com Alanna han denunciat la manca de protocols específics per a protegir dones i xiquetes en aquestes situacions.

Què implica això?

  • L’Estat espanyol ha de garantir que els seus plans d’emergència incloguen perspectiva de gènere.
  • És fonamental que es desenvolupen protocols específics d’actuació en catàstrofes naturals, tal com exigeix el Conveni d’Istanbul.
  • Cal reforçar la formació dels equips d’emergència en violència de gènere.