Intersindical Medi Ambient participa en la concentració de protesta per l’abocament de fuel a les platges del sud de la Ciutat de València. Denunciem que el Port s’ha cagat en les platges de la Ciutat. Des de la Comissió Ciutat-Port assenyalem al tràfic marítim d’omplir de merda, de tòxics, les platges del Parc Natural de la Devesa del Saler. El Port porta anys contaminant per aire i terra la Ciutat i, ara també, per mar.
Este matí desenes de persones s’han concentrat a la platja del Saler per a protestar contra el desastre ecològic que des de dilluns passat assota el litoral valencià. Convocades per la Comissió Ciutat-Port, durant l’acte hem exigit la paralització de l’ampliació nord del port de València, per constituir un projecte que potenciarà l’ocurrència de vessaments accidentals que, com este, posen en risc la biodiversitat marina així com la integritat del Parc Natural de l’Albufera.
Estem davant d’un monstre gegant, que és el port de València, que a poc a poc ens va fent ombra, arrasant d’una manera o d’altra, amb els recursos materials, naturals i econòmics de totesTot i que s’estan investigant les causes i l’origen de la taca de fuel que ennegrix les platges del sud de València, la plataforma ciutadana apunta amb convicció al port i el trànsit marítim associat com a responsables del desastre ecològic que des del dilluns ens té a totes amb el cor en un puny. I assegurem que l’ampliació d’esta gran infraestructura només augmentaria les probabilitats de què estos accidents tinguen lloc.
És per això que, este matí, activistes i simpatitzants de la Comissió Ciutat-Port, que aglutina més de 200 col·lectius i associacions de diversa índole, s’han concentrat en la platja del Saler clamant: NO a l’ampliació del port!
“Estem davant d’un monstre gegant, que és el port de València, que a poc a poc ens va fent ombra, arrasant d’una manera o d’altra, amb els recursos materials, naturals i econòmics de totes les valencianes i els valencians. El que ha passat esta setmana és només una advertència del qual està per vindre. Ens enfrontem a un escenari molt canviant d’emergència climàtica ple d’incerteses, amb unes projeccions megalòmanes de caràcter industrial i urbanístic en àrees especialment vulnerables que, com qualsevol intervenció humana, porta amb si cert risc d’accidents. Tenint en compte la pèrdua de resiliència dels nostres territoris i l’estat alarmant de conservació en què es troben els pocs espais naturals que ens queden, creiem que s’ha de repensar el teixit productivista i econòmic amb què anem modelant les ciutats. Ja que a l’apostar per esta mena d’activitats, assumim uns perills, els quals després, quan s’esdevenen estes situacions, no estem tan disposades a acceptar.”
Com es parla als mitjans, de moment, són dos els quilòmetres de costa afectats. Però, s’estendrà més la taca? Quants en sacrificarem a més si dupliquem el trànsit marítim amb l’ampliació i ens la juguem a patir més episodis de terror com este? De moment, es desconeixen els impactes que el vessament de fuel haja pogut ocasionar sobre la biodiversitat marina. La qual cosa no vol dir que no s’hagen produït ja. Estem encara en època de nidificació, encara hi ha pollets de corriol camanegre a les platges, així com altres espécies, les més sedentàries, seran les grans perjudicades. Els efectes d’este material contaminant altament tòxic poden ser molt variats en tractar-se d’una barreja de diferents substàncies químiques. Esperem que la resposta a totes estes preguntes que ens ronden el cap ara mateixa siga la més benigna possible.
Mentrestant, des de la Comissió Ciutat-Port continuarem vigilants del què passa per tal d’informar a la societat civil de com avancen i s’esclareixen els fets. També, com a plataforma compromesa amb la lluita ecologista i en defensa del medi natural, ens posem a disposició de les autoritats a fi d’ajudar en les tasques de neteja quan siga necessari.