Salut Laboral
DANA

A l’Horta Sud la pols ens ofega

La qualitat de l’aire a l’Horta Sud, és extremadament desfavorable per a la vida, com indiquen els mesuradors instal·lats a diferents centres educatius de la zona zero.

Camp de futbol a Massanassa ple de runa i fang. Foto Josep Codonyer
Camp de futbol a Massanassa ple de runa i fang. Foto Josep Codonyer
03 / 12 / 2024 | Josep Vicent Codonyer Soria

Si mesurem la qualitat de l’aire per identificar els nivells de contaminació i després no es pren cap decisió per reduir el problema i evitar el seu impacte sobre la salut, no serveix de res. La Generalitat Valenciana continua posant per sobre els interessos econòmics i turístics de la salut i la vida de la ciutadania. Les dades d’aquest dilluns a l’IES de Massanassa, com a la resta d’estacions mesuradores de la contaminació són extremadament greus.

Aquest núvol de fang podrit i sec alçat pel tràfic pot durar mesos. A més, pot contindre metalls pesants, productes químics i pesticides que generen problemes respiratoris greus

L’OMS Organització Mundial de la Salut fixa un límit de matèria particulada amb diàmetre menor o igual a 10 μg (PM₁₀) PM10= 15 anual i 45 en 24 hores. Ahir en l’IES Massanassa es va arribar a un màxim de PM10= 1575 μg/m³ i una mitjana en 24 hores de PM10= 386 μg/m³. És dir, es va superar per 100 el valor màxim anual en algunes hores mentre que pràcticament que al llarg del dia es va superar per 10 el valor màxim perillós per a la salut en 24 hores.
En partícules amb diàmetre menor o igual a 2,5 μg PM2,5 el límit és de 5 μg/m³ segons l’OMS i 10 μg/m³ segons la nova directiva europea, i 15 en 24 hores, mentre que el màxim aquest dilluns eren 221 μg/m³, 40 vegades més.

Així mateix, la presència de diòxid de nitrogen (NO₂), un contaminant associat al tràfic vehicular, també supera amb escreix els valors considerats perjudicials per a la salut, NO₂= 47 μg/m³ pels 10 μg/m³ que considera l’OMS com a límit saludable, 25 μg/m³ en 24 hores. L’exposició a aquest gas pot tindre riscos seriosos per a la salut, ja que és altament reactiu i pot irritar el nostre sistema respiratori.

Aquest núvol de fang podrit i sec alçat pel tràfic pot durar mesos. A més, pot contindre metalls pesants, productes químics i pesticides que generen problemes respiratoris greus, al·lèrgies, asma o bronquitis.

Fa setmanes que patim valors semblants i la Generalitat Valenciana no ha pres cap mesura. Mentre a la ciutat de València s’ha activat el protocol de contaminació a causa de partícules en suspensió després de registrar el passat diumenge una mitjana de PM10 superior a 50 micrograms per metre cúbic. Ens sembla significatiu que la decisió s’ha pres després de la Marató, és a dir, la butxaca d’uns es posa per davant de la salut i la vida de totes les persones. Si amb més de 50 es desaconsella l’exercici a l’aire lliure i evitar l’ús del cotxe, amb més de 1500 que ens recomana la Generalitat? Res. Eixes partícules van al pulmó i a la sang, això és perillós, i aleshores res? A la Generalitat no hi ha ningú al capdavant ni se li espera. Només gestors al serveis d’interessos privats que no pensen ni treballen pel bé comú de les valencianes i els valencians.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.