El Sindicat celebra la notícia, però demana mesures concretes i participació sindical
Des de Salut Laboral d’Intersindical Valenciana valorem positivament alguns dels aspectes recollits en l’Ordre 6/2025, que desplega el nou organigrama de la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, i que desenvolupa el recent Decret 38/2025. També el nou ROF de la Conselleria de Justícia que inclou la creació dels serveis pròpis de prevenció, així com l’aplicació del decret 40/2023 que la Generalitat ha paralitzat durant el 2024.
la nova estructura només serà útil si s’acompanya de recursos reals, personal tècnic suficient i capacitat d’intervencióUn dels elements més destacats és la creació d’un Servei de Prevenció específic per al personal docent, adscrit a la Direcció General de Personal Docent. Aquesta mesura respon a una reivindicació històrica del sindicat: la necessitat de disposar d’un servei propi, adaptat a les particularitats laborals i organitzatives dels centres educatius, amb capacitat per abordar la prevenció de riscos laborals de manera integral i efectiva.
Tot i això, des del sindicat considerem que la nova estructura només serà útil si s’acompanya de recursos reals, personal tècnic suficient i capacitat d’intervenció autònoma, així com de coordinació amb els comitès de seguretat i salut laboral dels diferents territoris.
Així mateix, el Sindicat exigeix que:
-El Servei de Prevenció prioritze l’avaluació dels riscos psicosocials, especialment l’estrès, la sobrecàrrega de treball i els efectes de les agressions al personal, en especial en contextos com els CEE i les aules UECO.
-Es protocol·litzen les situacions de risc habituals al sector docent, amb mesures específiques i preventives.
-Es garantisca formació obligatòria en prevenció per a tot el personal educatiu, incloent-hi la gestió de crisi, regulació emocional i primers auxilis.
-El Servei de Prevenció participe activament en la resolució de situacions de conflicte laboral o assetjament, i done suport a les persones afectades. Sobretot en els casos d’abús de poder per part de direccions, de caps de departament o d’alguns membres de la inspecció educativa que cada dia pateixen més docents.
-S’establisca una mesa de treball estable entre el servei i les organitzacions sindicals, per canalitzar propostes i fer un seguiment actiu de la seua implementació.
En paral·lel, el sindicat també valora l’esforç per definir amb claredat les funcions de cada unitat administrativa, i considera positiva la potenciació de la formació del professorat, la inspecció educativa i l’atenció a la diversitat, elements clau per a la qualitat del sistema educatiu valencià.
Tanmateix, l’estructura no pot ser una simple reorganització burocràtica. Cal garantir que es traduïsca en millores tangibles per als centres i el personal, amb una aposta clara per la seguretat, la salut, el benestar i unes condicions laborals dignes.
STEPV-IV demana una reunió amb caràcter urgent amb la Direcció General de Personal Docent i amb el nou Servei de Prevenció per a abordar aquestes qüestions de forma immediata.
“Sense salut laboral, no hi ha educació de qualitat. És hora de posar les cures i la prevenció al centre de les polítiques educatives.”