plataforma forestal
 

 

 


   
 
 
 
 
Comunicat 25/03/2011. Sindicats, associacions ecologistes, grups excursionistes i entitats veïnals al·legen el Pla d’incendis de Penyagolosa elaborat per l’administració valenciana. 
Comunicat 29/01/2010. Intersindical Valenciana demana un canvi radical de la política forestal que implante una gestió sostenible de les nostres muntanyes, amb base científica i ampla participació ciutadana 
Presentació pública de la plataforma "Bosc viu".
Naix un important instrument de coordinació forestal. Comunicat de les les entitats i organitzacions que en formen part (13/06/09). [premsa]
 
 
Jornades forestals (13/06/09). La prevenció d'incendis a la Comunicat Valenciana. Materials per a una ponència.
 
   

   
   

Comunicat de premsa de Bosc Viu 

Sindicats, associacions ecologistes, grups excursionistes i entitats veïnals al·legen el Pla d’incendis de Penyagolosa elaborat per l’administració valenciana. 

La Conselleria responsable de Medi Ambient ha presentat a exposició pública un polèmic Pla de prevenció d’incendis forestals (PPIF) del Parc Natural de Penyagolosa que inclou actuacions fortament agressives contra els ecosistemes forestals i preveu l’obertura de camins innecessaris, de gran impacte ambiental.

            Donat l’alt valor ecològic del paratge de Penyagolosa i el seu caràcter emblemàtic en el País Valencià, han sigut moltes les entitats que, coordinades per la plataforma Bosc Viu http://boscviu.blogspot.com/, han presentat al·legacions a aquest lamentable Pla.  

            Gran part de les inversions previstes es destinaran a l’obertura i manteniment de més de 100 km de “tallafocs” de gran amplada, cosa que implicarà eliminar la vegetació natural de centenars d’hectàrees d’una zona tant valuosa. Els tallafocs estan fortament discutits tant per conservacionistes com per tècnics i científics, donat que no eviten les causes dels incendis ni els aturen (tret de condicions especials) mentre que els seus impactes son intolerablement elevats. Afecten negativament a la fauna, danyen el paisatge, eliminen la vegetació i faciliten l’erosió, és a dir, la pèrdua de sòl fèrtil, just el principal risc ecològic de les nostres muntanyes.

            Per contra, les activitats veritablement preventives: la regulació d’usos, la vigilància i la dissuasió es queden molt curtes. Als darrers mesos l’administració valenciana està retallant, incomprensiblement, les inversions en vigilància forestal, desatenent una activitat que genera llocs de treball, que resulta eficaç per prevenir i detectar focs incipients i fonamental per a impedir i perseguir altres agressions al bosc.

            Alguns dels camins inclosos en el Pla d’Incendis, resulten tindre efectes molt negatius sobre els ecosistemes del Penyagolosa i resulten, a més, contradictoris amb els esforços per trobar alternatives de desenvolupament rural basades en el turisme verd i responsable i amb la conservació del paisatge i dels valors ecològics del parc natural. 

            Les al·legacions no sols posen de relleu les actuacions inadequades, sinó que proposen alternatives i, en el cas concret del traçat de camins, proposen vies alternatives de menor impacte i de major eficàcia. Sorprén que la Conselleria, malgrat les inversions previstes i els mitjans de que disposa, haja presentat un Pla amb errors notables i mostres de desconeixement del medi, com és el cas.

            En la redacció de les al·legacions han participat excursionistes, botànics i experts forestals, així com veïns del paratge i persones que coneixen amb profunditat el territori i que poden fer aportacions valuoses i en positiu, tant per a evitar incendis com per a ajudar a conservar un patrimoni natural i cultural tan valuós com és el del Penyagolosa.

            Las al·legacions han estat recolzades per sindicats com ara La Unió de Llauradors, CCOO, UGT, Intersindical Valenciana, agrupacions ecologistes com AGRÓ, GECEN, Ecologistes en Acció, la Societat d´Amics de la Serra d´Espadà, CEVA, L’Arrel (Ontinyent), centres excursionistes com el de València, Castelló, Benicàssim, Ontinyent i Vila-real, així com entitats culturals i veïnals com ara Grèvol, Veïns del Penyagolosa, etc. 

(NOTA: Bosc Viu es una plataforma que aglutina una trentena d’entitats i associacions en defensa dels ecosistemes forestals valencians) 

     
   
   


31 DE GENER: DIA DE L’ARBRE
 

La Conselleria de Medi Ambient es dedica a fer actuacions publicitàries mentre es perden milers d'arbres i es degrada el bosc a causa de la seua mala política forestal

Intersindical Valenciana demana un canvi radical de la política forestal que implante una gestió sostenible de les nostres muntanyes, amb base científica i ampla participació ciutadana 

Tots els anys, en arribar finals de gener, la Conselleria de Medi Ambient organitza campanyes publicitàries, comunicats triomfalistes i alguna repoblació forestal simbòlica, per intentar “vendre” a la societat valenciana que desenvolupa una bona gestió forestal.

La realitat és que la superfície forestal valenciana es degrada cada dia més a causa de tales injustificades, roturacions de terres, mala ubicació d'infraestructures, processos urbanístics, contaminació i actuacions d´una equivocada silvicultura que porta a destruir milers d´hectàrees per obrir immensos i inefectius tallafocs.

Per llavar-se la cara, per tapar la degradació del bosc i per donar una falsa imatge publicitària de respecte a la natura, l´administració valenciana anuncia i fa promeses impossibles de repoblacions forestals, efectua campanyes demagògiques, manipula dades i fa actes simbòlics i virtuals en relació al dia de l´arbre i les repoblacions forestals. La realitat és que les promeses de repoblació no es compleixen i allò que es repobla, moltes vegades es fa malament, amb monocultius de poques espècies i tècniques poc respectuoses amb el medi ambient, amb resultats moltes vegades nefasts.

Des de fa temps la Conselleria amaga les dades concretes i fiables sobre repoblacions forestals, fins i tot davant de peticions de col·lectius socials implicats i de preguntes parlamentàries de l´oposició. Les poques dades que ofereix estan unflades, manipulades, no donen detalls concrets i mai no inclouen els resultats finals de les actuacions.

Aquest dia de l´arbre de 2010 volem denunciar que la política de repoblacions de la Conselleria és un bluf, ni tan sols serveix per a tapar les vergonyes de la degradació forestal real i efectiva de les nostres muntanyes.

Una política forestal adequada ha de contemplar la creació de llocs de treball estables i qualificats per a garantir la restauració d'espais degradats per diversos motius (incendis, pedreres, obres abandonades, etc.). D'esta manera es revitalitza i es fixa la població rural a més d'aconseguir que es revalore el paisatge i l'entorn. D'altra banda estem veient com grans projectes de reploblació, amb cost molt elevat, acaben en res precisament perquè es tracta d'obres puntuals sense cap continuïtat. Com a Intersindical Valenciana reivindiquem la creació de treball públic en el medi rural restaurant espais degradats, conservant i prevenint agressions contra el medi ambient. És un futur possible si es té voluntat per a això. Açò a més suposa un benefici a llarg termini ja que el valor d'un medi amb gran capacitat de recuperació va generant més llocs de treball a mesura que millora el nostre entorn. D'esta manera es tracta d'una inversió amb beneficis assegurats per a tots, presents, per la creació de llocs de treball immediats i futurs, pel benefici que un medi ambient sa ens produirà en el temps.

Demanem un canvi radical de política forestal que implante una gestió sostenible de les nostres muntanyes, amb base científica i ampla participació ciutadana, i que tracte els boscs i matolls valencians com a valuosos ecosistemes a conservar amb tota la seua riquesa i integritat. Volem el Bosc Viu.

29 de gener de 2010
 

   
     
   


Presentació pública de la Plataforma “Bosc VIU”

Dijous 10 desembre 19.30 h.

CCC Octubre. Sant Ferran 12. València. Aula 2.

 

Acte de presentació pública de Bosc viu

(Plataforma en defensa dels ecosistemes forestals valencians).
 

Xarrada-debat:

“Els valors del bosc valencià

i la seua preservació”
 

Intervindran:

- Robert Rubio (Ecologistes en Acció del PV).

- Teresa Soto (Intersindical Valenciana).

- Juan Ponce (Ass. Cultural 9 d´Octubre, Vilamarxant).

Modera:

Carles Arnal (Acció Ecologista-Agró).

     
   

intersindical valenciana  / stepv  / stas  / stspv