Revista de Premsa

 

Diari Avui

14/10/04

 Cid impulsa el pacte per a l'educació i preveu firmar-lo el juny que ve .    CALENDARI DEL PACTE

 

El document final, consensuat amb la comunitat educativa, servirà de base per a la llei educativa catalana

Cid impulsa el pacte per a l'educació i preveu firmar-lo el juny que ve

Aquest mes s'han constituït els cinc grups de treball

 

La conselleria d'Educació ha iniciat el procés que ha de permetre arribar a un Pacte Nacional per a l'Educació "amb el màxim consens i acord de la comunitat educativa i dels seus representants" com a pas previ a l'elaboració de la futura llei catalana d'educació. Un pacte que, en paraules de la consellera Marta Cid, "és l'expressió del compromís per millorar l'educació i per canviar i donar estabilitat al sistema educatiu", i que la responsable del departament preveu que pugui estar consensuat el juny que ve.
En una segona fase, el document del pacte serà lliurat a les forces polítiques en forma de document de bases o de propostes per a la llei catalana d'educació amb l'objectiu de recollir les aportacions dels diversos grups per a l'elaboració de la norma, que haurà de ser aprovada pel Parlament. Segons la conselleria, això no exclourà, no obstant, que els representants polítics puguin realitzar també les seves aportacions en el debat que s'iniciarà a partir d'ara.
Cid va avançar ahir el calendari amb les diverses fases d'aquest procés en la seva compareixença davant de la comissió de Política Cultural del Parlament, en què també va informar de l'inici de curs i de les actuacions engegades en l'àmbit de la formació professional.
Pel que fa al calendari del pacte, la consellera va explicar que abans de l'estiu el Consell Escolar de Catalunya va rebre l'encàrrec del departament d'elaborar un primer guió de treball sobre els següent cinc àmbits: professorat, autonomia dels centres educatius, xarxa integrada de centres sostinguts amb fons públics, coresponsabilitat dels ajuntaments en l'educació, i família i educació.

Grups de treball en marxa
Aquest mes, el govern ha constituït cinc grups de treball, integrats per entre 3 i 5 experts "de perfil plural" i per membres de l'administració, cadascun dels quals centrarà la seva atenció en un d'aquests àmbits. Cada equip elaborarà un primer document i un qüestionari a partir del guió del Consell Escolar, que hauran d'estar enllestits al desembre i que seran la base per al debat.
Aquests primers documents es trametran al desembre al Consell Escolar de Catalunya perquè els estudiï i impulsi el debat al si dels consells escolars. Paral·lelament, se sotmetran a la consideració dels representants de la comunitat educativa i, si escau, de representants de la societat civil catalana.
La previsió és que a l'inici del curs que ve es presentin els documents públicament i s'iniciï el procés de debat públic, amb la recollida d'opinions i propostes. Posteriorment, cada grup elaborarà un document final del seu àmbit que serà lliurat al govern perquè els doni forma de document de pacte per a la seva signatura.
En la compareixença, Cid també va avançar que el nou pla de construccions escolars fins al 2007 constarà el curs que ve de 78 grans actuacions, que comprendran 36 nous centres i 42 grans ampliacions. Aquestes actuacions englobaran 25.575 places escolars que, segons la consellera, permetran eliminar uns 95 mòduls prefabricats.
D'altra banda, sortint al pas de les crítiques en relació amb la massificació de les aules en aquest inici de curs, Cid va assenyalar que el nou decret de matriculació ha permès reduir d'un 10,3% a un 4,5% el nombre d'aules de P-3 amb més de 25 alumnes a l'escola pública, i d'un 31% a un 9,6% a les aules de P-3 de la privada concertada.
La portaveu de CiU, Irene Rigau, que va agrair el to més conciliador de la consellera, va assenyalar la necessitat que el pacte nacional per a l'educació compti amb la participació de les forces polítiques, va criticar la manca de polítiques de suport del departament a programes de normalització lingüística, especialment a la secundària, va recordar a la consellera que l'acollida dels alumnes immigrants "ja és competència de Catalunya" i va demanar que el departament faci una "excepció" en la concertació del P-3 de l'escola Montclar i Mestral d'Igualada, que s'ha quedat sense concert per falta d'alumnes.

CALENDARI DEL PACTE

 

Octubre 2004:
Constitució de cinc equips de treball formats per experts i membres del departament sobre els següents àmbits: professorat, autonomia dels centres, xarxa integrada de centres sostinguts amb fons públics, coresponsabilitat dels ajuntaments en l'educació, i família i educació. Inici del treball d'elaboració dels primers documents per al debat.

Desembre 2004:
Lliurament del primer document per part de cadascun dels grups i d'un qüestionari a partir del guió de treball fixat pel Consell Escolar de Catalunya.

Gener 2005:
Presentació pública dels documents i inici del procés de debat públic, que es durà a terme en dos fronts: al si dels consells escolars a través del Consell Escolar de Catalunya i entre els diversos representants de la comunitat educativa, i, si escau, de representants civils de la societat catalana (entitats, associacions, sindicats, institucions, etc.).

Juny 2005
(previsió):
Redacció del document definitiu, que serà lliurat al govern perquè li doni forma de document de pacte perquè sigui signat per les entitats i organitzacions afectades.

El document es traslladarà posteriorment a les forces polítiques en forma de document de bases per a una llei catalana d'educació amb l'objectiu de recollir les seves aportacions per a l'elaboració de la futura norma.

 

 

Tornar a Revista de Premsa