Mobilització i Negociació
a l'ensenyament públic

curs 08/09  - 2n trimestre 2

 


 

Anteriors


 

 

 La negociació, al dia

26/02/09 La Plataforma per l'Ensenyament Públic tancarà el pròxim 5 de març la negociació
26/02/09

La Plataforma d’Alacant valora negativament la dilació del procés negociador. Assemblea provincial dimecres 4 març


20/02/09 La Plataforma per l’Ensenyament Públic plantea para el martes 24F el cierre del proceso negociador
 

Informe i documents presentats
de les negociacions en el mes de febrer

Inspecció   -   catalogació lingüística   -   creació 300 places llengua estrangera curs 2009-2010   /   revisió del model de plantilles personal docent   /   matriculació equilibrada de l’alumnat   /   Llocs escolars alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu   /   plurilingüisme   /   Plans d’Innovació  /   mapa escolar i creaescola   /   acord de professorat interí. Zonificació   /   ordre que regula els consells socials en els centres integrats de Formació Professional   /   Ordre de cursos proves d’accés superior   /   Salut Laboral: Memòria 2008 i planificació Prevenció de Riscos Laborals   /   organització i funcionament d’Escoles Oficials d’Idiomes


19/02/09 Meses de negociació sobre oposicions i acord interins
Conselleria es nega a millorar les condicions laborals del professorat interí

18/02/09

Mesa Tècnica 18F: Conselleria només vol negociar el professorat d’anglés per a infantil. STEPV reclama la negociació de les plantilles d’infantil i primària


05/02/09 Mesa sectorial sobre catalogació lingüística: STEPV demana que es catalogue a setembre i es negocie un pla de xoc de formació.
Conselleria no es compromet a res

04/02/09 La catalogació lingüística no suposarà cap supressió
STEPV denuncia les falsetats i la campanya demagògica de CSIF


ANTERIORS


 
   

 

 

La Plataforma per l'Ensenyament Públic tancarà el pròxim 5 de març la negociació

Després de cinc hores de reunió, la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic va decidir ahir tancar el procés negociador amb Conselleria d'Educació el pròxim 5 de març. Esta és l'última oportunitat, que l'entitat oferix a la Conselleria, per a arribar a un acord sobre el canvi de política educativa que la comunitat educativa en el seu conjunt li està demanant des de fa molts mesos. La Plataforma s'ha cansat d'esperar la resposta de Conselleria, els punts del Manifest encara no han sigut concretats i els resultats obtinguts han sigut insuficients.

L'entitat ha enviat diversos escrits demanant una reunió a la Secretària Autonòmica d'Educació, Concha Gómez, que actua per delegació del President de la Generalitat, Francisco Camps, per a valorar fins al moment la negociació i mostrar-li el seu descontent pels resultats i encara no ha concretat la data, és més, ha donat llargues a la negociació.

D'esta manera la Plataforma enviarà hui mateix una nova sol•licitud de reunió per al pròxim 5 de març sense canvis ni demores posibles per part de la Conselleria. Per a això espera que abans del dilluns, dia 2, tinga en les seues mans un document de resultats de la negociació que la Conselleria ha promés, per a estudiar-lo i anar a la reunió del pròxim dia 5 amb una sola veu.

La Plataforma anuncia que si eixe document no arriba en el termini indicat tancarà la negociació i prendrà mesures per a convocar una vaga general als centres públics.

Valencia, 26 de febrer de 2009


 

 

La Plataforma per l'Ensenyament Públic d’Alacant valora negativament la dilació del procés negociador que es va iniciar amb compromisos de tancament, en una primera fase, abans del passat 15 de febrer.

En la seua reunió de la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic d’Alacant s’han tractat i acordat les següents qüestions:

 • Subscriure i recolzar el plantejament de la Plataforma de País que ha fixat com a última data el dia 5 de març per a valorar els resultats de mes i mig de negociació amb la Conselleria, i el dia 2 per a obtenir una resposta formal de la Conselleria a l’últim requeriment fet a la Secretària Autonòmica d’Educació de la Plataforma.
 • Convocar una ASSEMBLEA PROVINCIAL a l’IES Cavanilles d’Alacant el proper dimecres 4 de març a les 18 hores per tal de difondre i valorar la resposta que l’Administració ens ha de lliurar.
 • Anunciar la seua disposició a secundar i promoure quantes mesures de pressió i mobilització siguen necessàries si la resposta de la Conselleria no satisfà les expectatives de la comunitat educativa.
 • - Denunciar l’actitud del Conseller i la Secretària Autonòmica en tot el procés donat que no ha deixat de interferir-ho amb declaracions a mitjans públics i anuncis, com a poc sorprenents, en diferents àmbits aliens a la negociació, com ara el Xinès com a optativa quan ja s’han celebrat les meses que tractaren l’oferta d’optativitat del curs vinent.
 • Fer al·legacions a l’escrit enviat per En Pedro García Gimeno, director general del grup RTVV, a la Síndica de Greuges davant la denúncia del tractament informatiu que Canal 9 va fer de les mobilitzacions de la Plataforma i, en especial, de la manifestació del 29 de novembre a València, en la que nega els fets denunciats per aquesta Plataforma.

Alacant 26 de febrer de 2009
 


 

 

La Plataforma per l’Ensenyament Públic plantea para el martes 24F el cierre del proceso negociador

La Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic se ha reunido esta misma mañana con el objetivo de valorar todas las mesas de negociación que se han realizado hasta el momento con Conselleria de Educación y de las que se han obtenido resultados aún insuficientes. En este sentido, los puntos del Manifiesto con los que la Plataforma pide un cambio en la política educativa valenciana no han sido concretados.

Además, la Plataforma pidió por escrito una reunión hace una semana a la Secretaria Autonómica de Educación, Concha Gómez, que actúa por delegación del Presidente de la Generalitat, Francisco Camps, para valorar hasta el momento la negociación y mostrarle su descontento y preocupación por los resultados.

Esta mañana la Plataforma ha estado analizando y debatiendo el estado del proceso, y ha acordado redactar un Documento con todas las preguntas correspondientes a los 13 puntos del Manifiesto. Así mismo, ha solicitado una reunión con la Secretraria Autonómica para el próximo martes para que en la misma de respuesta por escrito.

Tras esta reunión, la Plataforma se volverá a reunir para valorar las respuestas de la Conselleria como cierre del proceso negociador y decidirá qué hacer.

Valencia, 20 de febrer de 2009

 


 

 

Informe de les negociacions en el mes de febrer

Al llarg del mes de febrer continuarem treballant en meses de negociació els temes de la plataforma reivindicativa i d’altres que afecten a les condicions laborals del professorat.

Per a l’STEPV-Iv és important que tots i totes participeu de la negociació, i per això, us adjuntem els documents que va presentant la conselleria i el calendari de negociació junt a les propostes que tenim en cadascun dels punts.

El sindicat traslladarà aquestes propostes, junt a les vostres aportacions, a la plataforma en defensa de l’ensenyament públic per tal que aquesta les faça seues i les assumesca per defensar-les de manera unitària davant l’administració educativa.


Calendari de negociació del mes de febrer


Mesa Sectorial sobre Inspecció
Mesa sectorial sobre catalogació lingüística
Mesa Tècnica creació de 300 places llengua estrangera curs curs 2009-2010 totes unitats 4-5 anys
Mesa Tècnica revisió del model de plantilles personal docent
Mesa Tècnica matriculació equilibrada de l’alumnat
Sobre l'article 18 de decret. Llocs escolars per a l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu
Mesa Tècnica plurilingüisme
Mesa Sectorial Plans d’Innovació
Mesa Sectorial mapa escolar i creaescola
Mesa Tècnica acord de professorat interí. Zonificació.
Mesa Tècnica ordre que regula els consells socials en els centres integrats de Formació Professional
Mesa Tècnica Ordre de cursos proves d’accés superior
Mesa Sectorial Salut Laboral: Memòria 2008 i planificació Prevenció de Riscos Laborals
Mesa Tècnica organització i funcionament d’Escoles Oficials d’Idiomes

 


29 de gener

Mesa Sectorial sobre Inspecció de 29 gener 2009

Document de l’administració (enllaçar document)

Informe i valoració de la mesa


En la Mesa anterior, el 15 de gener, STEPV va demanar que es regulara la situació actual de la inspecció educativa. Per a fer-ho cal un nou decret que regule l'organització i funcionament de la inspecció educativa; que es publique el catàleg de llocs de treball d’inspecció; i que es convoque un concurs-oposició i una borsa de treball d’inspectors. El Sindicat entén que l'accés als llocs de treball de la Inspecció Educativa no ha de ser diferent al de la resta de cossos docents, per la qual cosa considera que s’ha de convocar un procés sel·lectiu ordinari que al mateix temps establesca que la provisió de llocs de treball amb caràcter accidental s'ha de fer a partir de les persones que no hagen superat el concurs-oposició.

En la Mesa del 29 de gener, l’administració manté la proposta del projecte de concurs de mèrits per a l’elecció de la inspecció accidental, tot i que incorpora alguns canvis respecte a l’esborrany anterior que, a criteri de STEPV no recullen, en cap cas, els mínims consensuats en la Plataforma.

STEPV va defensar en la Mesa, entre altres coses, que el tribunal de baremació siga elegit per sorteig per garantir-ne la transparència i no format únicament per persones designades a dit per l’administració; que s’inclogués que la titulació mínima per a certificar els coneixements de valencià fora el certificat de capacitació i també que es reconegués la llicenciatura de filologia catalana en compliment de les sentències del TSJ i del Suprem; i que aquest procediment només funcionara fins que es convocara el concurs-oposició, moment en el qual cal constituir una borsa de treball i cessar tots els inspectors accidentals que no hagen superat la prova.

STEPV també va deixar molt clar que el punt d’inflexió era la constitució de la Comissió de Baremació i que la no acceptació del sorteig dels seus membres comportaria el rebuig del sindicat a la norma.

Al llarg de la Mesa, el Director General de Personal va insistir diverses vegades que l’apartat de la Comissió de Valoració és innegociable i que no ho diu ell, sinó que parla “en representació de la Conselleria”.

Tampoc existeix un compromís de cessar a totes les inspectores i inspectors accidentals. L’Administració inclou l'excepcionalitat de cessament a aquells inspector que els falta un temps per a la jubiliació. És una maniobra clara per continuar mantenint en el càrrec a persones que han estat nomenades per la seua militància política i submissió a les directrius de l'Administració.

Per tant, la valoració que fa STEPV és negativa ja que no s’han assolit els mínims consensuats en la Plataforma en la reunió del 26 de gener, ni pel que fa a la composició de la Comissió de Valoració ni pel que fa al requisit lingüístic. En eixe sentit, cal expressar el rebuig total i absolut a aquesta norma i estudiar les accions jurídiques i sindicals per evitar que la inspecció educativa continue estant al servei del PP.

 


5 de febrer

Mesa sectorial sobre catalogació lingüística.

Informe i valoració

 


10 de febrer 11 hores

- Mesa Tècnica creació de 300 places llengua estrangera curs curs 2009-2010 totes unitats 4-5 anys
-
Mesa Tècnica revisió del model de plantilles personal docent

 

Document de l’administració (enllaçar document adjunt)

Conselleria ha presentat un document “INFORME SOBRE LA CREACIÓN DE PLAZAS DE LENGUA EXTRANJERA DE MODO QUE SE GARANTICE LA ENSEÑANZA DE INGLÉS EN EDUCACIÓN INFANTIL DURANTE EL CURSO 2009-2010”.
Segons aquest es dotaran els centres de llocs de treball d’anglés per atendre les necessitats del sistema educatiu des de 4 anys fins a 6è primària. Les dades que facilita la Conselleria d'Educació són:

- En les 25 escoles que tenen segon cicle d'infantil es dotaran de 10-12 llocs de treball amb caràcter itinerant.
- En els 1049 col•legis d'infantil i primària es dotaran entre 210 – 250 llocs de treball.

1. Propostes del sindicat      -       2. Informe i valoració de la mesa

3. Mesa Tècnica de 18 de febrer:
Conselleria només vol negociar el professorat d’anglés per a infantil.
STEPV reclama la negociació de les plantilles d’infantil i primària


Propostes del sindicat: 

La introducció d’una primera llengua estrangera en el segon cicle d’infantil exigeix que l’administració cree prou llocs de treball de professorat especialista que ho possibilite. En aquest sentit, cal crear un mínim de 300 llocs de treball addicionals als actualment existents.

Informe i valoració del sindicat:

STEPV no està d’acord amb el document. El document es basa en la Resolució de 30 de juliol de 2008 que està recurrida. El motiu del recurs és que considera la impartició de l'anglés a educació infantil com voluntària quan ha de ser obligatòria. A més, tal i com està redactat l'informe presentat hui ha de ser la mateixa plantilla del centre la que es faça càrrec de la impartició de l'anglés. Ara bé, mentre es redacta aixó, en la reunió es diu que es dotarà els centres de personal per impartir l'anglés. Una contradicció entre el que es diu en la negociació i el que s'escriu en els documents. En tot cas, cal canviar la resolució i l'informe i apostar per dotar tots els centres de professorat especialista d'anglés per garantir una correcta impartició.
En eixe sentit, la proposta escrita no suposa un increment de la plantilla sinó que la sobrecarrega. Tampoc estem d'acord en recatalogar els llocs de treball sinó en obrir una negociació per millorar les plantilles dels centres.

També proposen crear un grup de treball sobre les plantilles que es reunirà el dia 18 de febrer de 2009.

STEPV té una proposta de plantilla per a donar resposta a la nova situació.

El Sindicat considera que aquesta negociació de les plantilles dels centres és necessària per a garantir que s’adeqüen a les necessitats educatives actuals, als nous programes educatius —compensació educativa, integració, plurilingüisme...—, l’organització i la coordinació dels equips pedagògics i la reducció de la jornada lectiva. En aquest sentit, cal assegurar els corresponents augments de plantilla per tirar avant tots el programes educatius, les diferents tasques que suposen una millora en la qualitat de l’ensenyament —desdoblaments, suport a àrees instrumentals i llengua estrangera, optatives...— i una organització pedagògica i organitzativa dels centres que permeta al professorat acomplir totes les seues tasques: equips directius, coordinació de cicle, departaments, tutories, formació....

Les places habilitades i les corresponents als diferents programes educatius han de figurar en el catàleg del centre i ser incorporades al concurs de trasllats.

El personal educatiu dels centres —educadores, fisioterapeutes...— ha de ser transferit a la Conselleria d’Educació. A més, s’ha de reconéixer la seua especificitat com a personal educatiu. Les plantilles de la totalitat dels centres docents han de disposar de prou personal d’administració i serveis (PAS).
La proposta concreta de plantilles dels centres d'Ed. Infantil i Primària seria: Centres de 3 + 6. Passar de 14 a 18 mestres; Centres de 6 + 12. Passar de 26 a 33 mestres; Centres de 9 + 18. Passar de 38 a 44 mestrres.

Per acabar, la reunió ha estat una primera presa de contacte on s'han fixat algunes postures per la part sindical sense que la Conselleria haja lliurat documentació sobre el nou model de plantilles ni haja avançat quines seran les línees que proposarà en la propera reunió.

 

Mesa Tècnica de 18 de febrer

Conselleria només vol negociar el professorat d’anglés per a infantil

STEPV reclama la negociació de les plantilles d’infantil i primària

Avui, 18 de febrer, ha tingut lloc una reunió de treball entre sindicats i l’administració sobre les plantilles d’infantil i primària, tal i com es va acordar en la Mesa Tècnica del 10 de febrer.

La primera sorpresa ha estat que l’administració s’ha negat a parlar de les plantilles i només ha volgut tractar el tema del professorat necessari per a la impartició d’anglés a educació infantil i primària.

STEPV demana la negociació d’unes noves plantilles d’infantil i primària que s’adapten a la nova llei d’educació LOE- i al seu desplegament, per a garantir l’accés de tot l’alumnat a les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC); atendre a la diversitat; impulsar les biblioteques de centres com a eix metodològic a l’ensenyament; millorar l’ensenyament de les llengües estrangeres dins el marc europeu; desenvolupar en l’alumnat les competències bàsiques; i l’estímul a l’educació en valors per a resoldre els conflictes que es puguen produir a l’aula, entre altres coses.

Per tant, tot i que el sindicat aposta per la creació dels llocs de treball necessaris per a la impartició de l’anglés en infantil per al curs que ve, la negociació de les plantilles ha de ser global. Les plantilles actuals són de l’any 1997 i estaven pensades per a implantar correctament la LOGSE.

L’administració no pot obviar l’evolució del sistema educatiu durant aquests 12 últims anys ni tampoc pot obviar la nova llei educativa LOE- pel que fa a les plantilles. Totes les propostes de l’administració de lluitar contra el fracàs escolar, introduir i consolidar llengües estrangeres o les noves tecnologies passen necessàriament per incrementar les plantilles dels centres docents perquè la qualitat de l’ensenyament no se’n ressentisca.

STEPV espera que l’administració atenga aquesta demanda i se sente a negociar unes noves plantilles en infantil i primària adaptades a les exigències del sistema actual i de la LOE.

18 de febrer de 2009
 

 


11 de febrer 11 hores

Mesa Tècnica matriculació equilibrada de l’alumnat

Document de l’administració (no n’ha presentat cap)

Propostes del sindicat      -       Informe i valoració de la mesa


 

Informe i valoració de la mesa Mesa Tècnica 11 de febrer. Matriculació equilibrada

Modificació del decret d'admissió de l'alumnat.

STEPV ha exigit que la Conselleria s’ha de comprometre a negociar un nou decret d’admissió de l’alumnat per al curs 2009/10. Aquesta negociació hauria d’estar acabada abans del proper període de matriculació ordinari. Per al Sindicat cal garantir la matriculació equilibrada entre tots els centres públics i privats concertats d’una mateixa localitat o districte educatiu, de l’alumnat nouvingut, de compensació educativa i amb necessitats educatives especials. Per fer efectiu açò, l’administració s’ha de comprometre a constituir les corresponents comissions d’escolarització de districte o localitat, encarregades de gestionar tot el procés de matriculació en els períodes ordinari i extraordinari. Aquestes comissions, han de tindre caràcter estable, rebre les sol•licituds de matriculació i distribuir l’alumnat de forma equilibrada entre tots els centres del seu àmbit geogràfic. En aquestes comissions han d'estar representats els diferents sectors de la comunitat educativa.L'STEPV considera que cal modificar l'actual decret d'admissió de l'alumnat i tota la normativa que regula aquest procediment per garantir una distribució equilibrada de l'alumnat i que les Comissions d'Escolatització tinguen competències per controlar el procés. El Sindicat ha reclamar que l’alumnat tinga places públiques a l’educació infantil, primària i secundària. També que es faça real la distribució equilibrada de l'alumnat amb necessitats educatives específiques entre tots els centres sostingunts amb fons públic i que es faça una reserva per aquest alumnat.

Per fer-ho possible, cal iniciar el procés amb temps suficient per donar temps que els serveis socials, els gabinets i els SPES puguen fer els corresponents dictàmens.

Per altra part, per al Sindicat els principis que ha de regular l'admissió de l'alumnat s'han de concretar en:

 • L'oferta suficient de places en centres de titularitat pública per tal de garantir la demanda des de l’Educació Infantil fins el Batxillerat i la Formació Professional Específica.
 • L’ensenyament concertat serà una opció subsidiària de l’existència de oferta pública.
 • La garantia que el procés d’admissió la continuïtat de l’alumnat que estudia en valencià en totes les etapes del sistema educatiu amb una oferta que garantisca el dret a estudiar en la nostra llengua amb les mateixes condicions de qualitat que la resta d’opcions.
 • El control efectiu del procés d’admissió de l’alumnat en tots el centres docents tant públics com concertats en tots el nivells i etapes de l’ensenyament.
 • Unes ràtios màximes alumnat/grup a raó de les circumstàncies concretes de cada localitat i/o centre que sempre seran iguals o inferiors a les legalment establertes.
 • El control i la transparència en el procés d’admissió de l’alumnat, tots els sectors de la comunitat escolar participaran mitjançant els òrgans que legalment es determinen.
 • La regulació de la matriculació de l’alumnat amb necessitat educatives especials i aquell alumnat que té necessitat de compensació educativa. Tots els centres públics i concertats comptaran amb els mitjans suficients per garantir la inclusió d’aquest alumnat al llarg de tot el curs escolar.
 • El procés d’admissió de l’alumnat es farà utilitzant les tecnologies de la informació i la comunicació per tal de facilitar i millorar el control i les garanties de l’alumnat i de les famílies.

La resposta de l'Administració ha estat que no n'hi ha temps per modificar l'actual decret d'admissió de l'alumnat. Per al curs vinent poden estudir les modificacions referides a les Comissions d'Escolatització i al barem. Sobre el procediment també poden estudiar, de cara a aquest curs, les competències de les comissions d'escolarització i la possibilitat del repartiment equilibrat de l'alumnat amb necessitats educatives específiques. En tot cas, la representació de l'Administració en la reunió ha posat de relleu que no té capacitat per negociar i que aquesta depén dels responsables política, als qual traslladaran les propostes sindicals.


Propostes del sindicat:

 • La Conselleria s’ha de comprometre a negociar un nou decret d’admissió de l’alumnat per al curs 2009/10. Aquesta negociació haurà d’estar acabada abans del proper període de matriculació ordinari. Cal garantir la matriculació equilibrada entre tots els centres públics i privats concertats d’una mateixa localitat o districte educatiu, de l’alumnat nouvingut, de compensació educativa i amb necessitats educatives especials.
 • L’administració s’ha de comprometre a constituir les corresponents comissions d’escolarització de districte o localitat, encarregades de gestionar tot el procés de matriculació en els períodes ordinari i extraordinari. Aquestes comissions, que tindran caràcter estable, rebran les sol·licituds de matriculació i distribuiran l’alumnat de forma equilibrada entre tots els centres del seu àmbit geogràfic. En aquestes comissions estaran representats els diferents sectors de la comunitat educativa. 

Per al Sindicat els principis que han de regir l'admissió de l'alumnat.

 • 1. Hi haurà una oferta suficient de places en centres de titularitat pública per tal de garantir la demanda des de l’Educació Infantil fins el Batxillerat i la Formació Professional Específica. L’ensenyament concertat serà una opció subsidiària de l’existència de oferta pública.
 • 2. La Conselleria de Cultura, Educació i Esport ha de garantir en el procés d’admissió  la continuïtat de l’alumnat que estudia en valencià en totes les etapes del sistema educatiu amb una oferta que garantisca el dret a estudiar en la nostra llengua amb les mateixes condicions de qualitat que la resta d’opcions.
 • 3. L’Administració educativa garantirà el control efectiu del procés d’admissió de l’alumnat en tots el centres docents tant públics com concertats en tots el nivells i etapes de l’ensenyament.
 • 4. L’Administració fixarà unes ràtios màximes alumnat/grup a raó de les circumstàncies concretes de cada localitat i/o centre que sempre seran iguals o inferiors a les legalment establertes.
 • 5. Per tal de garantir el control i la transparència en el procés d’admissió de l’alumnat, tots els sectors de la comunitat escolar participaran mitjançant els òrgans que legalment es determinen.
 • 6. Es regularà la matriculació de l’alumnat amb necessitat educatives especials i aquell alumnat que té necessitat de compensació educativa. Tots els centres públics i concertats comptaran amb els mitjans suficients per garantir la inclusió d’aquest alumnat al llarg de tot el curs escolar.
 • 7. El procés d’admissió de l’alumnat es farà utilitzant les tecnologies de la informació i la comunicació per tal de facilitar i millorar el control i les garanties de l’alumnat i de les famílies.

Sobre l'article 18 de decret. Llocs escolars per a l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu

Per a la determinació, l’oferta i la cobertura de les places a reservar per a l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu, segons allò que determina l’article 9.3 del Decret 33/2007, se seguirà el procediment que es detalla a continuació:

1. En la sessió constituent, la Comissió Municipal d’Escolarització, per a quantificar les necessitats del seu àmbit competencial, reunirà la informació que necessite dels Servicis Socials de l’Ajuntament corresponent, dels centres d’atenció primària si n’hi ha, dels servicis psicopedagògics escolars i gabinets psicopedagògics municipals, de les institucions sanitàries i dels mateixos centres docents.

2. En l’esmentada informació hauran d’especificar-se i, si és el cas, documentar-se, les característiques de les necessitats que l’alumne presenta.

a) En el cas d’alumnat amb necessitats de compensació es descriuran les condicions socioculturals desfavorables: incorporació tardana al sistema educatiu, desconeixement dels idiomes de la Comunitat Valenciana per ser emigrant o refugiat, pertànyer a minories ètniques o culturals en situació de desavantatge social, escolarització irregular per itinerància familiar o per abandonament educatiu, residència en zones desafavorides socialment, culturalment o econòmicament, dependència d’institucions de protecció de menors, hospitalització prolongada, inadaptació al medi escolar.
Tota la informació disponible respecte a aquest alumnat es trametrà, segons corresponga, als servicis o gabinets psicopedagògics per a la determinació de les necessitats de compensació.
b) Per a l’alumnat amb Necessitats Educatives Especials, a més d’identificar l’alumnat, s’especificarà tan sols si es proposa l’escolarització en un centre ordinari i els recursos que, si és el cas, necessita l’alumne per a una correcta atenció educativa.

3. La Comissió d’Escolarització, a la vista de la informació remesa, determinarà l’alumnat a escolaritzar amb necessitats específiques de suport educatiu. Amb esta informació i amb l’experiència dels cursos escolars anteriors, decidirà les places escolars que es reservaran per a escolaritzar els alumnes detectats i per als que es puguen detectar més endavant, durant el període d’admissió d’alumnat.

La reserva de places tindrà en compte les reduccions de ràtio, fixades per resolució de la Direcció Territorial competent, per la qual s’escolaritze els alumnes objecte de dictamen. Així mateix es consideraran les que, si és el cas, puguen correspondre a aquells alumnes pendents de dictamen o resolució que previsiblement comporten al seu dia reducció de ràtio.

4. La comissió determinarà i comunicarà als centres les places escolars que, per a cada curs acadèmic i en els diversos nivells, ha de reservar el centre.
Per a quantificar-les, es tindrà en compte la capacitat del centre, les vacants existents en cada curs i l’alumnat d’estes característiques ja escolaritzat en el centre.
La comissió haurà de reservar les places de manera que es garantisca que l’alumnat, objecte d’escolarització per mitjà d’aquest procediment, no es concentre en un centre o en uns pocs centres de la localitat, i que siga distribuït  equitativament entre tots els centres públics i privats concertats de l’àmbit geogràfic sobre el qual la Comissió d’Escolarització té competències.
El criteri d’alumnat d’estes característiques ja escolaritzat en el centre s’aplicarà en orde de menys a més proporció d’aquest alumnat respecte a la totalitat de la capacitat del centre, de manera que es tendirà a reequilibrar la situació ja existent. l’alumnat de les esmentades característiques.
La Comissió d’Escolarització informarà els pares o tutors de l’alumne amb necessitats específiques de suport educatiu sobre les vacants reservades en els centres de la zona o àmbit geogràfic en què resideixen, i els facilitarà, si és el cas, l’imprés de sol·licitud a fi i efecte que puguen triar tres opcions entre les places disponibles. La sol·licitud s’entregarà en el centre de primera opció.
Als sol·licitants se’ls aplicaran els mateixos principis del procediment general de sol·licitud i baremació (si el nombre de vacants reservades fóra inferior que el de sol·licitants) que a la resta de l’alumnat (publicitat de vacants, sol·licitud de centres en 1a, 2a o 3a opció, llistes d’admesos, reclamacions, etc.).

Les comissions d’escolarització comprovaran que no hi ha duplicitat de sol·licituds

 • a) Si el nombre de sol·licituds identificades fóra superior al de places reservades, a l’alumnat que excedisca se li assignarà plaça escolar en un dels centres en què queden places escolars vacants. La distribució serà equilibrada en la mesura que siga possible i seguint els criteris establits en l’apartat 4 d’aquest article.
 • b) Si el nombre d’alumnes sol·licitants fóra inferior al de places reservades, una vegada acabat el termini establit per a formalitzar matrícula, les places que queden lliures s’incorporaran al procés ordinari.
 • Els esmentats llocs s’assignaran a l’alumnat que inicialment no havia obtingut plaça, segons l’orde que figure en la llista de no admesos.
 • c) En les situacions detectades a partir d’esta data, s’oferiran als pares o tutors de l’alumnat les vacants disponibles, a fi que trien, entre les vacants, l’opció d’escolarització que consideren més oportuna.
 • Estes escolaritzacions es tindran en compte per a determinar les assignacions i reserves de plaça escolar en el procés d’escolarització dels cursos acadèmics següents.
 • d) Els centres docents hauran de comunicar, a la Inspecció Educativa i a l’Ajuntament corresponent, les places escolars que queden vacants, ja siga a l’inici del curs escolar per la no-presentació de l’alumnat que hi haja formalitzat matrícula, o bé al llarg del curs escolar pel trasllat de l’alumne a un altre centre docent.
 • En el cas que hi haja alumnat amb necessitats educatives especials, o que exigisca compensació educativa, pendent d’escolarització, i si així correspon segons el repartiment proporcional establit, s’assignarà al centre en què s’han produït vacants.

7. En les actuacions d’admissió d’alumnat a realitzar al setembre se seguirà el mateix procediment que establixen els apartats anteriors.
La inspecció educativa haurà d’informar els responsables dels centres que vagen a escolaritzar alumnat que exigisca compensació educativa de les convocatòries que haja efectuat la Conselleria de Cultura, Educació i Esport per a l’aprovació de projectes de compensació.


Mesa Tècnica plurilingüisme

Document de l’administració (enllaçar document)  (esmenes presentades per STEPV)

Propostes del sindicat    -    Informe i valoració de la mesa   


 

Informe i valoració de la mesa Mesa Tècnica 11 de febrer. Plurilingüisme

Plurilingüisme

STEPV ha fet una sèrie d'esmenes al document presentat per la Conselleria. A més ha exigit la negociació d'un model d’ensenyament plurilingüe que garantisca que, en acabar els seus ensenyaments obligatoris, tot l’alumnat valencià domine les dues llengües oficials i, com a mínim, una llengua estrangera. En eixe sentit, considera que l’adopció de qualsevol programa plurilingüe ha de tindre en compte que el valencià és la llengua minoritzada.

Per la qual cosa cal, doncs, implantar els programes d’immersió lingüística (PIL) i d’ensenyament en valencià (PEV) en la totalitat dels centres públics i privats del País Valencià. L’administració també ha d’assegurar la continuïtat de l’ensenyament en valencià en secundària obligatòria i postobligatòria.
En les comarques castellanoparlants s’ha de garantir que l’alumnat acabe els seus estudis dominant tant el castellà com el valencià. Per aconseguir-ho caldrà dur a terme una planificació lingüística escaient que incloga, per exemple, la introducció de programes d’incorporació progressiva, els plans específics de formació de professorat o la dotació de professorat de valencià, entre altres mesures.
L’administració educativa ha de respectar l’autonomia dels centres per a dissenyar i aprovar els seus programes lingüístics i per a determinar la impartició d’una matèria en llengua estrangera en qualsevol etapa educativa.

L’administració ha d'adoptar les mesures adients per a garantir en tots els centres la introducció de l’ensenyament d’una primera llengua estrangera a partir de l’educació infantil. Per a fer-ho possible, cal que cada centre dissenye i aprove —en els consells escolars i els claustres— el seu propi programa lingüístic i que l’administració els dote de professorat especialista per a garantir-ne el desenvolupament.
L’administració ha de potenciar l’ensenyament de llengües estrangeres —anglés, francés...— a través d’innovacions metodològiques en la seua impartició: introducció de tecnologies de la informació i la comunicació, reducció de les ràtios, flexibilitat dels grups, reforç de les classes de llengua estrangera en l’ESO i batxillerat...

La impartició d’alguna matèria o assignatura en una llengua estrangera ha de ser aprovada pel centre —consell escolar i claustre—, en funció del seu programa lingüístic. Per a garantir-ne l’eficàcia, cal que aquesta impartició es faça en grups reduïts

Per altra part, s'ha de potenciar i subvencionar els intercanvis escolars amb centres estrangers, les activitats extraescolars en una llengua estrangera i totes aquelles activitats adreçades perquè l’alumnat valencià obtinga una capacitació en una tercera llengua.

A més s'ha de negociar un pla específic de formació del professorat en llengües en el seu horari de treball per a millorar la seua competència lingüística en llengües: valencià, anglés, francés.... Aquest pla tindrà en compte la formació en centres, les ajudes individuals, els intercanvis i les estades en altres països, la col•laboració amb les escoles oficials d’idiomes...

Per tot açò, s'ha fet una valoració negativa del document presentat per la Conselleria. Aquest document suposa una involució en el model d'ensenyament en valencià i es reaferma en la impartició d'Educació per la Ciutadania en anglés. A més, pretén un control polític i ideològic del sistema educatiu valencià en donar suport a les concepcions més conservadores en matèria educativa, està en la línia dels postulats de la FAES i del manifest en defensa de la llengua comuna promugut per la ultradreta espanyola.
La resposta de la Conselleria ha estat la de tirar balons fora i no acceptar cap compromís concret sobre les demandes sindicals.

STEPV considera que en la reunió d'avui no s'ha avançat en la negociació, ja que l'Administració s'ha limitat a escoltar els sindicats i ha comunicar que traslladaran als responsables polítics les propostes plantejades.

 


Propostes del sindicat

La Conselleria ha de negociar un model d’ensenyament plurilingüe que garantisca que, en acabar els seus ensenyaments obligatoris, tot l’alumnat valencià domine les dues llengües oficials i, com a mínim, una llengua estrangera.

En relació amb el punt anterior, l’adopció de qualsevol programa plurilingüe ha de tindre en compte que el valencià és la llengua minoritzada.

Cal, doncs, implantar els programes d’immersió lingüística (PIL) i d’ensenyament en valencià (PEV) en la totalitat dels centres públics i privats del País Valencià. L’administració també ha d’assegurar la continuïtat de l’ensenyament en valencià en secundària obligatòria i postobligatòria.

En les comarques castellanoparlants s’ha de garantir que l’alumnat acabe els seus estudis dominant tant el castellà com el valencià. Per aconseguir-ho caldrà dur a terme una planificació lingüística escaient que incloga, per exemple, la introducció de programes d’incorporació progressiva, els plans específics de formació de professorat o la dotació de professorat de valencià, entre altres mesures.

L’administració educativa respectarà l’autonomia dels centres per a dissenyar i aprovar els seus programes lingüístics i per a determinar la impartició d’una matèria en llengua estrangera en qualsevol etapa educativa.

L’administració adoptarà les mesures adients per a garantir en tots els centres la introducció de l’ensenyament d’una primera llengua estrangera a partir de l’educació infantil. Per a fer-ho possible, cal que cada centre dissenye i aprove —en els consells escolars i els claustres— el seu propi programa lingüístic i que l’administració els dote de professorat especialista per a garantir-ne el desenvolupament.

L’administració potenciarà l’ensenyament de llengües estrangeres —anglés, francés...— a través d’innovacions metodològiques en la seua impartició: introducció de tecnologies de la informació i la comunicació, reducció de les ràtios, flexibilitat dels grups, reforç de les classes de llengua estrangera en l’ESO i batxillerat...

La impartició d’alguna matèria o assignatura en una llengua estrangera ha de ser aprovada pel centre —consell escolar i claustre—, en funció del seu programa lingüístic. Per a garantir-ne l’eficàcia, cal que aquesta impartició es faça en grups reduïts

La Conselleria potenciarà i subvencionarà els intercanvis escolars amb centres estrangers, les activitats extraescolars en una llengua estrangera i totes aquelles activitats adreçades perquè l’alumnat valencià obtinga una capacitació en una tercera llengua.

L’administració negociarà un pla específic de formació del professorat en llengües en el seu horari de treball per a millorar la seua competència lingüística en llengües: valencià, anglés, francés.... Aquest pla tindrà en compte la formació en centres, les ajudes individuals, els intercanvis i les estades en altres països, la col·laboració amb les escoles oficials d’idiomes...

La negociació dels punts anteriors ha d’estar tancada abans de l’acabament del curs 2008/09.

 


12 de febrer 11 hores

Mesa Sectorial Plans d’Innovació

Document de l’administració (enllaçar document)

Propostes del sindicat    -    Informe i valoració de la mesa   


Informe i valoració Mesa Sectorial Plans innovació

Assistència: responsables tècnics de Conselleria. No apareix cap Director General ni cap responsable polític de la Conselleria.

L’administració reparteix diversos documents des del Servei d’Ordenació Acadèmica -Programes d’atenció a l’alumnat amb necessitats de suport educatiu (PASE, PROA, PDC, etc)- i des de l’Àrea d’Innovació i Qualitat - Programes experimentals d’innovació educativa i el Pla Valencià d’Avaluació (2008-2011). Són els plans i programes que ja s’estan desenvolupant i els que tenen previstos posar en marxa des de cada Àrea/Servei.

STEPV valora que l’enfocament del tema no s’està tractant globalment sinó compartimentada. Les accions que es plantegen han d’anar lligades a la formació del professorat i a altres temes que s’estan negociant (plurilingüisme, plantilles, etc.). És imprescindible la coordinació interdepartamental i la presència dels Directors Generals afectats si l’objectiu és treballar seriosament per la millora i qualitat del sistema educatiu i combatre el fracàs escolar. És innacceptable que no hi haja cap representant amb capacitat d’intervenció política en les meses sectorials (no és la primera vegada que ha passat en aquest procés negociador) perquè és impossible arribar a compromisos o acords. Sense aquestes premisses no es pot avançar ni es pot valorar positivament la negociació, simplement perquè no n’hi ha.

Tanmateix, STEPV fa les aportacions següents als documents presentats:

 • Increment dels recursos econòmics destinats a centres públics (ara estan repartits per igual entre la xarxa pública i la concertada) perquè hi ha més centres i tenen més professorat i alumnat.

 • El sistema de premis no és el que ens sembla més adequat per incentivar la innovació i renovació pedagògica. Està més en la línia d'una classificació de centres, d'una concepció elitista dels ensenyaments i del foment d'una competitivitat que no beneficia el sistema educatiu.

 • Retirada del programa “Avantatges de l’uniforme escolar” en els centres públics perquè no contribueix a la millora del rendiment escolar com la mateixa administració reconeix i que les subvencions que s’han donat no siguen la porta per a subvencionar els uniformes dels centres privats.

 • L’administració ha de garantir el disseny, l’execució i l’avaluació de l’eficàcia dels programes necessaris per a compensar les deficiències de l’alumnat amb la finalitat que no abandone el sistema educatiu durant les etapes obligatòries i li permeta obtindre el títol de Graduat en Educació Secundària.

 • L’administració ha de promoure l’adopció de mesures motivadores perquè l’alumnat amb titulació de Graduat continue realitzant estudis postobligatoris, sobretot, aquells de formació professional de grau mitjà i superior necessaris per al desenvolupament econòmic i social sostenible del nostre país.

 • Cal elaborar un pla interdepartamental de les diferents institucions públiques adreçat a la compensació de les desigualtats i la prevenció del desarrelament i la marginació social. Cal engegar plans específics d’acollida per a l’alumnat nouvingut.

 • Cal promoure i garantir la intervenció de professionals de tots els àmbits —educadors, personal mèdic, assistents socials i mediadors culturals...— per a millorar la convivència i compensar les desigualtats.
  Propostes concretes sobre projectes que haurien de completar els projectes presentats per l’administració

 • Convocatòria de projectes d’innovació educativa per a la flexibilizació organitzativa de temps i espais. Objectiu: Experimentar noves formes de distribució del temps escolar i nous plantejaments de l’organització dels estudiants.

 • Convocatòria de projectes d’investigació del currículum, amb l’objectiu d’adequar-lo a la realitat social-cultural i econòmica dels estudiants i afavorir un desenvolupament curricular flexible i adaptat a las necessitats dels estudiants.

 • Convocatòria de projectes de desenvolupament de materials i recursos per al suport a la introducció de les tecnologies de la comunicació i la informació al currículum. Objectiu: Disposar d’un repertori de recursos per al professorat i els estudiants en totes les àrees curricular per poder fer ús de les TIC

 • Convocatòria de projectes d’investigació i innovació per al treball col•laboratiu dels docents. Objectiu: Investigar formes alternatives d’organització del treball docent.

 • Convocatòria de projectes per a la investigació i innovació en la gestió democràtica dels centres. Objectiu: Avançar en l’autonomia organitzativa dels centres i dotar d’eines i recursos als equips directius.

 


Propostes del sindicat:

L’administració ha de garantir el disseny, l’execució i l’avaluació de l’eficàcia dels programes necessaris per a compensar les deficiències de l’alumnat amb la finalitat que no abandone el sistema educatiu durant les etapes obligatòries i li permeta obtindre el títol de Graduat en Educació Secundària.

L’administració ha de promoure l’adopció de mesures motivadores perquè l’alumnat amb titulació de Graduat continue realitzant estudis postobligatoris, sobretot, aquells de formació professional de grau mitjà i superior necessaris per al desenvolupament econòmic i social sostenible del nostre país.

Cal elaborar un pla interdepartamental de les diferents institucions públiques adreçat a la compensació de les desigualtats i la prevenció del desarrelament i la marginació social. Cal mamprendre plans específics d’acollida per a l’alumnat nouvingut.

Cal promoure i garantir la intervenció de professionals de tots els àmbits —educadors, personal mèdic, assistents socials i mediadors culturals...— per a millorar la convivència i compensar les desigualtats.

 


12 de febrer a les 16 hores

Mesa Sectorial mapa escolar i creaescola

Document de l’administració (enllaçar document)

Propostes del sindicat    -    Informe i valoració de la mesa   


Informe i valoració Mesa Sectorial sobre Creaescola

L’administració presenta un llistat amb les actuacions del pla que contempla 505 actuacions, amb un pressupost actual de 1.763 milions d’euros i aporta nombroses dades sobre l’aplicació del pla.

STEPV considera que no solament cal informar del Creaescola sinó que cal parlar de la negociació dels criteris d’un mapa escolar nou abans de la fi de 2009 per als pròxims anys i de la memòria econòmica que ha de contenir. I el compromís d’acabar amb els barracots abans de 2 anys. També proposa regular un mecanisme més àgil d’intervencions de la comunitat educativa (consells escolars, AMPEs, Mesa Sectorial) quant a infraestructures. En aquest sentit caldria, almenys, una reunió trimestral per a fer seguiment actuacions infraestructures.

L’administració no s’ha compromés a negociar aquest nou mapa escolar ni a treure les aules prefabricades cròniques. Quant a les reunions periòdiques, Bañares s’ofereix a reunir-se quan es considere adient però no s’estableix cap mecanisme formal.

La valoració de STEPV d’aquesta Mesa és, per tant, negativa ja que en el tema de fons no s’ha assolit cap acord ni la administració s’ha compromés a res.

 


Propostes del sindicat:

Negociació d’un nou mapa escolar que done resposta a les noves necessitats educatives. El mapa escolar ha de recollir una xarxa pública de centres d’infantil, primària, secundària, ensenyaments especialitzats i de tots els serveis educatius complementaris —centres específics d’EE, FPA, SPE, CEFIRE...— que satisfaga la demanda en totes les etapes i tipus d’ensenyament.

En concret, cal garantir un lloc escolar públic al llarg de tots els trams educatius per a tot l’alumnat en el seu districte o localitat.

El nou mapa escolar ha d’incloure una memòria econòmica que tinga en compte la seua temporització anual.

Cal modificar la planificació educativa i les taxes d’escolarització actuals en totes les etapes educatives, especialment aquelles que afecten els ensenyaments postobligatoris. També s’han de revisar les actuals ràtios.

S’hi ha d’incloure un pla de centres i equipaments escolars, amb l’objectiu d’establir uns requisits

mínims per a tots els centres escolars pel que fa, entre altres aspectes, a arquitectura, infraestructures, mobiliari, materials pedagògics, dotacions materials i pressupostàries per al seu sosteniment ordinari.

Cal considerar un mapa lingüístic —o planificació lingüística— per a donar compliment a l’ordenament legal vigent, especialment a la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià i a l’Estatut d’Autonomia.

La negociació del mapa escolar ha d’estar tancada en 2009. La Conselleria d’Educació s’ha de comprometre a eliminar les aules prefabricades en un termini de dos anys.

 


19 de febrer a les 11 hores

Mesa Tècnica acord de professorat interí. Zonificació.

Document de l’administració (no n’ha presentat cap)

Propostes del sindicat: descarregar document

Conselleria es nega a millorar les condicions laborals del professorat interí

Dijous, 19 de febrer, s’han celebrat dues meses amb l’administració per a negociar, d’una banda, el decret que aprova l’Oferta Pública de Treball de la Conselleria d’Educació i, per l’altra, l’acord sobre el professorat interí.

Quant a la negociació del drecret sobre l’Oferta Pública de Treball, STEPV ha denunciat que la Conselleria havia fet públic als mitjans de comunicació la seua proposta de places d’oposicions i que, per tant, la donava per tancada prèviament a la reunió. Per tant, la Mesa Sectorial ha estat un pur tràmit en què l’administració no ha acceptat cap proposta sindical que modifiqués l’oferta, com es temia el Sindicat i, efectivament, així ha estat. Per tant l’oferta provisional ha passat a ser definitiva sense cap modificació. Es pot consultar ací.

La Mesa Tècnica sobre professorat interí ha estat del tot estèril, perquè l’administració només ha volgut parlar sobre la cobertura de les substitucions i de modificar els actes d’adjudicació presencials, sense obrir la negociació de les condicions laborals del col•lectiu.

El Sindicat afirma que l’administració només està preocupada per garantir la cobertura de les vacants sense importar-li en quines condicions laborals estan els treballadors i treballadores que han d’ocupar els llocs de treball. Per a STEPV s’han de conjugar les dues qüestions: garantia en la cobertura de totes les vacants i les condicions laborals òptimes per fer atractius els llocs de treball, que és el que estan fent altres comunitats autònomes.

STEPV vol encarar la negociació des d’un punt de vista global, i considera que abans de parlar de la possibilitat de modificar els actes d’adjudicació cal tancar de manera positiva qüestions com:

- la possibilitat d’apropar el lloc de treball al lloc de residència, mitjançant una proposta de
comarcalització de les borses de treball, que agilitzaria les substitucions,
- la catalogació d’algunes places com a d’especial dificultat i la provisió voluntària i
continuada d’aquestes,
- l’elaboració de plans temporals d’estabilitat que donen continuïtat en el treball,
- l’equiparació de drets (permisos i llicències, formació, etc.) i de retribucions amb la resta del funcionariat, i
- l’ampliació de drets de renúncia a vacants i/o substitucions per: cura de fills o filles, malaltia de familiars, estudis i perfeccionament, etc.

Finalment, l’administració ha convocat per al proper dimecres 25 de febrer una nova mesa per continuar parlant del tema.
19 de febrer de 2009


 


24 febrer a les 11 hores

Mesa Tècnica ordre que regula els consells socials en els centres integrats de Formació Professional

Mesa Tècnica Ordre de cursos proves d’accés superior
 


25 de febrer a les 11 hores

Mesa Sectorial Salut Laboral: Memòria 2008 i planificació Prevenció de Riscos Laborals

Mesa Tècnica organització i funcionament d’Escoles Oficials d’Idiomes
 


A més d’aquest calendari, us recordem que en els temes que ja s’han tractat, la plataforma ha criticat els pocs avanços produïts en qüestions fonamentals com:

la inspecció educativa, la catalogació lingüística dels centres de secundària i la matriculació equilibrada de l’alumnat.

 

 


 

 

Mesa sectorial sobre catalogació lingüística.
STEPV demana que es catalogue a setembre i es negocie un pla de xoc de formació

Conselleria no es compromet a res en la mesa sobre catalogació

Avui, dijous 5 de febrer, ha tingut lloc la Mesa Sectorial d'Educació sobre la catalogació lingüística dels llocs de treball de Secundària. La Conselleria ha presentat les dades amb els percentatges del professorat que té coneixements de valencià a 2008. Són les següents:
 

 

Professorat capacitat

A qui li falta només
el curs específic

En procés de capacitació

TOTAL

SECUNDÀRIA

63,47%

9,71%

4,22%

77,40%

TÈCNICS FP

36,69%

12,27%

9,78%

58,74%

MÚSICA I ARTS ESCÈNIQUES

36,07%

17,50%

12,71%

66,28%

CATEDRÀTICS MÚSICA I ARTS ESC.

30,67%

19,49%

11,90%

62,06%

MESTRES TALLER ARTS PLÀSTIQUES I DISSENY

3,03%

9,09%

2,22%

14,34%

PROF. ARTS PLÀSTIQUES I DISSENY

33,12%

18,96%

8,63%

60,71%

EOI

45,50%

17,76%

6,48%

69,74%

STEPV ha plantejat les propostes següents sobre la catalogació:

 • ha de tindre efectes a 1 de setembre de 2009 en tots els processos de provisió (adjudicacions, oposicions, comissions de servei) i en els concursos de trasllats.
 • ha d’haver un pla de xoc de formació del professorat que no té la capacitació lingüística en els centres de treball,
 • s’ha de garantir que tot el professorat de les línies en valencià tinga la capacitació per a garantir la continuïtat dels estudis en valencià a l’alumnat.

STEPV considera que aquest procés no ha de perjudicar al professorat de carrera ni interi i s’ha mostrat disposat a estudiar fòrmules per a garantir-ho, entre les quals, el pla de formació i un termini per al professorat que no disposa encara de la capacitació lingüística.

L’administració està d’acord en què a setembre de 2009 es cataloguen en valencià les places de tots els cossos de Secundària i està disposada a estudiar aquest pla de xoc per a la formació del professorat, però ni ha concretat la seua proposta de moratòria, ni s’ha posicionat respecte a les garanties en les línies en valencià, ni a l’aplicació de la catalogació en els processos de provisió.

STEPV valora negativament la postura de la Conselleria perquè no implica cap compromís de l’administració en els aspectes més rellevants.

D’altra banda, STEPV ha donat una segona oportunitat a l’administració perquè es replantege la seua postura en el concurs de mèrits per a l’elecció dels inspectors accidentals que es va negociar la setmana passada i que el Sindicat ha valorat negativament perquè no garanteix la transparència i l’objectivitat del procés, ja que el tribunal de valoració és designat per l’administració i no per sorteig. El Director General de Personal, David Barelles, s’ha negat a parlar del tema i l’ha donat ja per tancat, amb la qual cosa ha rebutjat l’última oportunitat de deixar al marge la inspecció educativa de l’ús partidista i dificulta la possibilitat d’arribar a acords en els punts reivindicatius.

5 de febrer de 2009

 


 

 

STEPV denuncia les falsetats i la campanya demagògica de CSIF

 

La catalogació lingüística no suposarà cap supressió

     

descarregar full en valencià
descargar hoja en castellano


ACORD SIGNAT PER CSIF, ANPE, CCOO, UGT i STEPV

“Donada la cooficialitat del valencià i del castellà i del coneixement que de les dues llengües ha de tenir tot el professorat de la Comunitat Valenciana, tal com ho determina l’article 23 de la Llei 4/1983, i amb la finalitat de donar continuïtat als programes d’educació bilingüe que l’alumnat haja cursat en Educació Primària, tot el professorat d’Educació Secundària que estiga impartint docència, tant en nivells obligatoris com no obligatoris, haurà de tenir la capacitació lingüística i la tècnica adequada per impartir l’ensenyament en qualsevol de les dues llengües oficials de la Comunitat Valenciana.
Per això, l’administració educativa i les organitzacions sindicals es comprometen a negociar, en el marc de la Mesa Sectorial d’Educació, un model de catalogació lingüística de les plantilles dels instituts i seccions d’Educació Secundària, així com un pla de formació adequat per tal que el professorat puga adquirir la necessària capacitació lingüística”


PERCENTATGE DE CAPACITACIÓ - SECUNDÀRIA
Dades de Conselleria  2008:
- Certificat de capacitació: 42%
- Diploma de Mestre de Valencià: 15,4%
- Certificat d’aptitud: 0,4%
- Grau mitjà JQCV: 10,3%
- Grau Superior JQCV: 0’65%
- Oposicions: 2%
- Insuficient o cap: 29%
A més, cada any, quasi 4000 profes de Secundària fan els cursos per a obtindre el Certificat de Capacitació.


LA CATALOGACIÓ NO SUPRIMEIX PLACES
L’aplicació de la catalogació lingüística no ha de comportar, en cap cas, la pèrdua de llocs de treball per a l’actual professorat interí, ni perjudicarà al professorat definitiu. De fet, quan es va aplicar la catalogació en el Cos de Mestres, amb el suport de tots els sindicats, incloent-hi CSIF, cap d’ells va ser desplaçat ni va perdre el seu lloc de treball.

 

El dijous 5 de febrer tindrà lloc la Mesa Sectorial d'Educació sobre la catalogació lingüística dels llocs de treball de Secundària.
Aquesta negociació no és nova. Va començar en 1999 amb l’acord de plantilles de Secundària que van signar tots els sindicats que formaven part de la Mesa Sectorial en aquell moment (CSIF, ANPE, CCOO, UGT i STEPV). Aquest acord inclou la catalogació, però mai no s’ha aplicat. La negociació va continuar en 2005, 2006 i 2008.

El principal escull per a la seua aplicació ha estat la negativa de l'Administració a fer-ho.

En l’última reunió, Conselleria va fer la proposta següent:

 • Catalogació dels llocs de concurs de trasllats per a un concurs futur que no especifica.

 • Moratòria de 5 anys per a l’obtenció de la titulació per al professorat de Secundària i de 10 per a la resta (FP, E. Arts, EOI) .

 • Respecte del professorat interí, continuar com fins ara: els llocs en valencià per a interins amb Capacitació.

 • Cal tindre en compte que la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) és de 1983. I també, que l’elevat percentatge de professorat amb títols de valencià creix any rere any.

Les propostes del Sindicat en aquesta matèria són:

 • Catalogació lingüística dels llocs de treball de secundària amb efectes a partir de l’1 de setembre de 2009.

 • Negociació, abans de l’acabament del curs 2008/09, d’uns plans de capacitació lingüística del professorat de totes les etapes educatives (en especial les postobligatòries, especialitzades i de FP de zones castellanoparlants) i de nou ingrés.

 • Mesures per a les persones que volen accedir a la funció pública docent i aplicació del requisit per a l’accés a la funció inspectora.

Quant a la moratòria en l’aplicació de la catalogació lingüística,

STEPV està disposat a estudiar una proposta raonable d’acord amb els percentatges de titulats en valencià de cada cos docent i del nombre de professorat interí que encara no té la capacitació.

LA CAMPANYA DE LA POR

STEPV considera que la campanya que ha iniciat CSIF .- sindicat que no està en la Mesa Sectorial en no tindre representació després de les darreres eleccions sindicals- en contra de la catalogació no respon a interessos ni educatius ni laborals sinó a buscar un espai electoral a costa d'utilitzar la llengua com element de confrontació política. Tothom sap que la catalogació lingüística dels llocs de treball de Secundària no suposarà, en cap cas, la pèrdua de llocs de treball ni reconversió de plantilles. És lamentable que, en l'any 2009, encara es faça una utlització barroera de la llengua per obtindre vots o afiliats, per la qual cosa STEPV fa una crida a no deixar-se utilitzar ni descatalogar per unes veus que pretenen guanys a costa del professorat, de l'alumnat i de la qualitat de l'ensenyament.

     
 

< anar al començament | intersindical | All-i-Oli | Principal >