INICI DE CURS 02/03

  

19/09/02
Inici del curs escolar als centres de Formació de Persones Adultes


17/09/02
Incidències de l’inici de curs 02-03 als centres de Secundària.


12/09/02
L’STEPV-IV considera que l’inici del curs en Secundària està marcat per la provisionalitat i la confusió.

Enquesta STEPV centres Secundària inici curs 2002-03


09/09/02 
Informe de l’inici del curs 2.002/2.003 als Centres Educatius Públics d'Educació Infantil i Primària i Educació Especial. 


31/08/02
El nou curs s’inicia amb els mateixos problemes dels darrers cursos escolars. 


17/07/02
Els especialistes de Primària impartiran prioritàriament aquesta etapa.
Prorrogades sense consens les instruccions d’inici de curs en Infantil, Primària i Educació Especial. 
 


PRIMARIA: Instruccions inici de curs


Secundària: Valoració de les Instruccions d'inici de curs i 
Resolució curs 2002/03 centres d'Educació Secundària
Resolució curs 2002/03 centres de cicles formatius de F. Professional Específica 


RESOLUCIÓN de 4/7/02, complementaria de la Resolución de 18/6/02 (DOGV número 4.281, de 28.06.2002), por la que se aprueban programas de garantía social a impartir en institutos de Educación Secundaria y en centros públicos específicos de Educación Especial, para el curso 2002/2003.


Organització Ensenyaments Superiors de Disseny


 

  

Incidències de l’inici de curs 02-03 als centres de Secundària.

Aspectes generals

L’STEPV-IV considera que continuen sense resoldre’s els problemes que afecten al sistema educatiu valencià. Per al sindicat l’inici del curs està marcat per la provisionalitat i la política privatitzadora del govern valencià.

El sindicat afirma que l’inici del curs escolar està marcat pels mateixos problemes que els darrers cursos escolars.

Existeixen problemes que afecten a l’escolarització de l’alumnat de primer cicle d’ESO. Vora el 40 % dels Instituts no tenen escolaritzat aquest alumnat, contravenint la LOGSE que indica que tot l’alumnat d’ESO ha d’estar escolaritzat als IES.

Aquest problema d’escolarització té a veure amb la manca de planificació i d’interés del govern de la Generalitat Valenciana envers l’ensenyament públic. En concret, la LOGSE és una llei de l’any 1990 i el Mapa Escolar es va fer públic a l’any 1996; han passat set anys sense que s’hagen construït els centres previstos al Mapa Escolar i adaptat els existents als nous ensenyaments, la qual cosa està impedint el creixement de la xarxa pública i causant problemes d’escolarització. Molts alumnes estudien en aules prefabricades.

Les infrastructures haurien d’haver estat acompassades amb la implantació del nou sistema educatiu i no ha estat així per no ser l’ensenyament públic una prioritat del govern, la qual cosa ha motivat un retall considerable en el capítol de les inversions públiques i un retard en la construcció dels centres educatius.

Pel que fa a l’organització i funcionament dels centres docents, el curs 2002-03 s’inicia amb una situació de provisionalitat ja que les instruccions d’inici de curs són una pròrroga de les que actualment estan en vigor i que daten del 1992 per als ensenyaments secundaris. Per tant, un any més estem parlant d’instruccions provisionals. L’Administració hauria d’haver negociat ja fa anys el desplegament del Reglaments Orgànic i Funcional i no ho ha fet, és lamentable que curs rere curs es posen damunt de la taula instruccions provisionals i no s’haja negociat el desplegament del ROF.

Un aspecte positiu que cal ressenyar és que la pràctica totalitat del professorat dels Cossos de Secundaria estarà als seus respectius centres de treball el proper dia 17 de setembre. Açò està motivat per haver-se fet els actes d’adjudicació de vacants al mes juliol i haver estat presencials.

Els actes presencials d'adjudicació de vacants són una reivindicació històrica del professorat perquè suposen una major agilitat en l'adjudicació, una major transparència, control i capacitat d'elecció de les vacants per part de les persones participants.

La Conselleria no pensa pagar el professorat interí que ha demanat plaça vacant durant aquest dies: cobrarà des del moment en què comence a prestar serveis, cosa que el sindicat no comparteix. El sindicat demanarà una Mesa Sectorial per tractar el tema.

Malgrat açò, les adjudicacions de vacants i substitucions de les places sobrevingudes des de les adjudicacions de juliol es van fer divendres, dilluns i en alguns casos hui mateix, la qual cosa provoca que el professorat que sol.licita plaça es presente el mateix dia que l’alumnat.

No obstant això, continua la situació de precarietat del professorat interí. L’acord subscrit per totes les organitzacions sindicals i la Conselleria, amb l’excepció de l’STEPV-Iv, no suposarà cap solució real, per la qual cosa, el sindicat continuarà defensant els més de 10.000 professors i professores interins valencians.

Enquesta centres Secundària inici curs 2002-03

 1. Infrastructures.

 2. Obres/reformes pendents d'adequació o construcció d'un IES nou o qualsevol altre problema d’infrastructura. Aules prefabricades.

  Poblacions que tenen pendent la construcció d’un centre nou: el Grau de Gandia, Dénia, Ondara, Benissa, Alfàs del Pi, La Vila Joiosa, Altea,Tavernes de la Valldigna (per un tema de la concessió dels terrenys municipals). València, Torrent, Alginet, Almussafes, Catadau, Torís, Benilloba, Alcoi (IES Cotes Baixes), Albalat, Montserrat, Dolores, Cox, Benejúzar, San Miguel de Salinas, Torrevieja, Sollana. Albaida, Almoradí,Bocairent, Castelló de Rugat, Enguera, Jalance, La Pobla del Duc, Moixent, Navarrés, IES S. Joan Bosco d’Ontinyent, Vallada, La Llosa de Ranes.

  S’iniciarà el curs més tard pel retard en el lliurament de les obres en Pobla de Farnals i Silla (Sanchis Guarner). Centre rehabilitat que s’ha comprovat que l’obra té greus defectes estructurals i s’ha d’enderrocar (el cost ha estat de quasi 300 milons de pessetes): Massamagrell. La solució que s’ha donat és posar més de 100 aules prefabricades a menys de 20 metres del centre que s’ha d’enderrocar, amb el perill que això comporta; així, el curs s’iniciarà amb dues setmanes de retard.

  En moltes poblacions d’aquestes es va prometre des de CIEGSA que en un curs escolar estaria acabada l’obra, cosa que no ha passat i ara estan en aules prefabricades. Per exemple en Montesinos estan tres anys en aules prefabricades.

  A més cal destacar que també hi ha pendent la construcció del Conservatori d’Oliva, i els múltiples problemes que tenen amb les instal·lacions de l’Escola Oficial d’Idiomes de Gandia.

  Altres centres tenen problemes de manca d’espai, per exemple els tres instituts de Gandia, l’IES G. Císcar d’Oliva i l’IES JaumeII de Tavernes de la Valldigna (on no n’hi ha lloc per als Departaments de les diferents especialitats).

  Això està fent que en molts casos estaran fent classes un any més en instal·lacions provisionals i inadequades, i que hagen de tirar mà del recurs interminable de les aules prefabricades, com per exemple a Oliva i Tavernes, IES Lluís de Santàngel de El Saler, Antoni Llidó de Xàbia, Albaida, al F. Gil de Canals (on porten vint-i-sis anys amb barracots), Castelló de Rugat (pràcticament tot el centre és prefabricat, ja des del curs passat), l’IES Jaume I d’Ontinyent, l’IES de l’Estació d’Ontinyent, Alberic , Alginet , Almussafes, IES L. Súñer d’Alzira , IES Miralcamp de Vila-real, Nules, Benifaió , Maria Ivars de Dénia, Benissa, Cotes Baixes d’Alcoi, IES 9 d’octubre de Carlet, Castelló de la Ribera i IES de Jérica-Viver .

  En alguns casos les aules prefabricades no estan hui, Chabàs de Dénia i Lluís de Santàngel de El Saler, i a Picanya els grups de batxillerat començaran amb retard per no haver-se instal.lat les aules que des del centre s’avien demanat amb suficient antel.lació.

  Especialment greus són els casos del Grau de Gandia, que continuaran un altre curs complet en barracons, i de l’IES de Xeraco, on, tot i ser un centre de pocs anys, tenen molts problemes de goteres, de canalització d’aigües, d’obra mal feta i en mal estat, i de calefacció quan ve l’hivern; aquests problemes porten més d’un any sense cap solució per part de l’administració.

  L’IES La Costera i l’IES Lluís Simarro de Xàtiva necessiten reformes per adequar-se a la LOGSE.

  A més cal destacar que també hi ha pendent la construcció del Conservatori d’Ontinyent, Cullera i el de Carlet.

  Poblacions que tenen centres pendents d’obres d’ampliació i/o adequació: Alberic, Carlet (IES E. Primo), Sueca.

  Altres centres tenen problemes de manca d’espai, per exemple l’IES B. Guinovart d’Algemesí, on no hi ha espai per als Departaments de les diferents especialitats educatives i necessiten un taller més gran per a Tecnologia.

  L’IES de Carcaixent té molts problemes per la manca d’espai per al pati.

 3. Plantilles.

 4. La plantilla dels centres enguany està gairebé completa. Açò és degut al que ja s’ha comentat dels actes d’adjudicació de vacants.

  A remarcar que l’administració continua un altre any dotant alguns centres de professorat sense l’adequada capacitació lingüística, cosa que actua de fre als programes d’ensenyament en valencià. Aquest fet s’ha produït sobre tot en la manera de concedir les comissions de servei.

  De tota manera, el sindicat ha detectat que en algunes especialitats no s’ha demanat la titulació de valencià per ocupar vacants.

  A Castelló, hui dimarts no s’han adjudicat set vacants de les 38 ofertades i fins divendres no es farà una nova adjudicació. A més , ens consta que existeixen places d’FP i de Secundària que no s’han oferat en els actes convocats.

 5. Dotació econòmica.

 6. La quasi totalitat dels centres enquestats coincideixen a dir que la partida econòmica quatrimestral que els assigna Conselleria arriba tard i és insuficient per fer front a les despeses de funcionament del centre, sobretot quan es tracta de centres vells, on hi ha una despesa important de manteniment.

 7. 1r cicle d’ESO.

 8. Manca fer l’adscripció del 1r cicle de l’ESO als instituts a Alberic, Manca fer l’adscripció del 1r cicle de l’ESO als instituts a Albaida, Orihuela, Bocairent, València, Torrent, Paterna, Callosa de Segura, Enguera, Calp, Xàbia, Moixent, Ontinyent. Tavernes de la Valldigna Alginet, Benifaió, Carlet, perquè no hi ha espai al centre, i a totes les poblacions adscrites a futurs centres de Secundària que estan per construir, com són Monserrat, Montroi, Real de Montroi, Albalat, Corbera, Llaurí i Sollana.

 9. Altres problemes i/o mancances.

 10. Manca material d’informàtica a diversos centres i comença a notar-se la matrícula d’alumnat immigrant, sobretot a Cullera, Gandia, Oliva, Bellreguard, Torrevieja, Tavernes, Sueca , Castelló, Carcaixent… sense que hi arribe una ajuda suficient de la Conselleria en aquesta matèria.

  S’ha reduit en alguns centres la plantilla de professorat de PT.

  A remarcar que un any més continuen reproduint-se els mateixos problemes en la substitució del personal d’administració i serveis (PAS), com per exemple el personal de neteja, de secretaria i conserges.

  En el centre Libertas de Torrevieja no s’ha pogut entrar per problemes en la cornisa, tot i sent un centre de nova construcció.

  A l’IES Lluís Vives de València, els batxilerats hauran de començar amb dues setmanes de retard pel canvi de parer de la inspecció a l’hora d’acceptar la confecció de grups, quan al juliol no havia posat cap impediment.

 11. Sobre la normativa d’ADSCRIPCIÓ I DESPLAÇAMENT del professorat de Secundària, Formació Professional i Ensenyaments Especialitzats.

Aquest darrer mes de juliol l’Administració ha publicat al DOGV una Ordre que li permetrà posar en marxa durant aquest curs un procés d’adscrpció a tots els centres del País Valencià. Això suposarà que tot aquell professorat que no quadre en la plantilla modular del seu centre es veurà forçat a desplaçar-se, amb la particularitat que a partir del curs vinent aquest desplaçament serà una pèrdua de la plaça que ocupa en l’actualitat com a professor/a definitiu/va per la via de la supressió, de manera que aquest professorat haurà de reubicar-se en un altre centre concursant als trasllats que cada any es convoquen, de manera forçosa.

A hores d’ara l’Administració educativa s’ha limitat a publicar-ho al DOGV en un mes que no hi ha ningú als centres, i no ha donat cap publicitat a un tema tan important com aquest, ni s’ha esforçat gens per tal que tots els possibles afectats puguen anar sabent quines són les seues opcions. Per això des de l’STEPV estem fent l’esforç des de fa uns mesos d’informar i donar-li la màxima difusió possible. A més, tot aquest procés el durà a terme l’Administració sense haver fet un procés de negociació com aquest tema requereix.

17 setembre 2002

Inici del curs escolar als centres de Formació de Persones Adultes

El curs escolar dels centres de Formació de Persones Adultes es va iniciar el passat dia 17 de setembre. L'inici del curs ha passat desapercebut, tal vegada per la manca de suport de les Administracions Públiques a la Formació de Persones Adultes.

L'STEPV-IV considera que l'inici del curs s'ha caracteritzat, a més de sis anys de l'aprovació de la Llei 1/95 de 20 de Gener, per uns índex de precarietat i d'improvisació, de manca d'iniciatives institucionals i de mesinfotisme de part, sobretot, de la Conselleria d'Educació que contrasta amb la transcendència d'un àmbit educatiu en una societat on l'evolució del mercat laboral i, en conseqüència, les necessitats personals i col·lectives de formació acadèmica i laboral, així com l'afany de culturalització d'una part de la població que torna al sistema educatiu a través de la porta de l'oferta educativa per a persones adultes evolucionen cap a una tendència radicalment distinta a la política educativa de la Generalitat Valenciana. 

I en aquest repte de futur, a curt, mitjà i llarg termini, correm el risc de perdre el tren.

El sindicat afirma que les condicions infrastructurals de mols centres són inacceptables per la seua eventualitat i caldria corregir algunes mancances. No s'ha presentat cap Pla d'Infraestructures, malgrat el compromís de la Conselleria de fer-ho l'any 1996. Per tant, no existeix una planificació per dotar el sector de centres específics, alguns estan ubicats en "baixos comercials" o en centres d'infantil i primària que no reuneixen condicions per impartir classes a persones adultes. Açò fa que existeisquen centres amb una manca d'espais per a aules, sales multifuncionals, tutories, de reunions, etc; També cal ressenyar la necessitat d'un esforç de les Administracions per millorar instal·lacions antigues per tal d'adaptar-les als nous usos (informàtica, tallers d'idiomes, una acústica deficient…).

També hem d'indicar que el desplegament íntegre de la Llei de Formació de Persones Adultes, amb el desenvolupament dels àmbits educatius que hi són contemplats, determinarà plantejaments distints als actuals en matèria d'instal·lacions, dotació de recursos humans i materials, finançament i dinàmica social i que, per tant, són qüestions que han de començar a debatre's amb profunditat per les institucions públiques corresponents, cosa que no s'ha fet. L'aplicació íntegra d'aquesta Llei, una assignatura pendent de l'actual administració.

L'STEPV vol denunciar públicament l'estat d'inestabilitat constant de les plantilles de professors i professores del Centres de Formació de Persones Adultes. Alguns claustres que, any rere any, es renoven fins a un 80 %.
Aquesta situació no és gens satisfactòria per dur endavant projectes educatius de futur. Reclamem, per tant, plantilles més estables que puguen assumir el repte d'un àmbit educatiu amb grans possibilitats de formació (acadèmica, laboral, cultural, d'oci…) amb una demanda potencial que va a multiplicar-se en el propers anys. Un factor determinant d'aquesta inestabilitat és la inaccessibilitat, a través de qualsevol sistema de provisió de funcionaris docent, d'aquests llocs de treball, el que provoca la provisionalitat de l'ocupació de les places en qüestió, especialment les de Secundària

Hem detectat també l'augment de professorat itinerant, que ha d'atendre moltes voltes uns Centres excessivament allunyats entre si. Una de les conseqüències immediates d'aquest ordenament educatiu és l'horari a temps parcial que agreuja les condicions laborals del professorat. És una tendència netament desfavorable.

Un altre aspecte a subratllar en estos Centres és la composició diversa de les seues plantilles que fa necessari un esforç constant de coordinació que s'afegix a la inestabilitat de les plantilles que hem anomenat adés. Al Centres de Formació de Persones Adultes hi treballen professors de Conselleria, de Diputació, d'Ajuntaments. L'STEPV considera necessari l'equiparament laboral d'estos col·lectius.

Hem d'assenyalar també que els retards que sofrixen els nomenaments del professorat dels Centres provoquen contratemps organitzatius d'índole administrativa i pedagògica, que encara no s'ha fet realitat l'adscripció de l'especialista en Psicologia i Pedagogia, que s'ha constatat la necessitat, en alguns casos, de desdoblar el professorat de Comunicació en dos especialitats distintes (Comunicació valencià i Comunicació anglés), que s'observa la necessitat de la presència d'un educador/a social i que seria convenient, per la complexitat administrativa assumida adscriure també personal administratiu a tots els Centres de Formació de Persones Adultes.

En definitiva, la negativa de l'Administració Educativa a desplegar íntegrament la Llei 1/95 ha provocat que els Centres de Formació de Persones Adultes no puguen promocionar tot el potencial educatiu que representa la pràctica del seu desenvolupament.  

València, 19 de setrmbre de 2002


L’STEPV-IV considera que l’inici del curs en Secundària està marcat per la provisionalitat i la confusió.

L’STEPV-IV afirma que les classes en Secundària s’iniciaran amb tota una sèrie de problemes que arrossega el sistema educatiu valencià: dèficit en infraestructures, descapitalització dels centres, provisió de professorat i de PAS,…. motivats per la política educativa privatitzadora de la Generalitat Valenciana.

De les 257 actuacions previstes al Mapa Escolar de l’any 1996, només s’han finalitzat i acabat, en quasi 7 anys, 63 Instituts i queden 194 (27 a Castelló, 73 a València i 94 a Alacant). El sindicat considera inadmisible que en 7 anys només estiguen executades 63 obres i que queden pendents 194. Açò està motivant situacions de provisionalitat: aules prefabricades, falta de dotació de professorat, dobles torns i massificació de determinats centres, no escolarització de l’alumnat de primer cicle d’ESO en tots els IES,….

A més a més, el sindicat reclama una revisió, a l’alça, del Mapa Escolar per poder escolaritzar en la xarxa pública tot l’alumnat que ho sol.licite, existeix demanada que els centres públics no poden assumir per la manca de construcció dels centres o per no estar previst centres públics suficients en determinades poblacions i districtes.

Altre problema que critica el sindicat és el retard de les vacants i substitucions del mes de setembre, és a dir de les places no adjudicades a juliol. El sindicat no entén quin és el motiu per no haver-les fet ja. La Conselleria les ha convodes, en algunes províncies, per divendres i dilluns. Açò suposa que el professorat que trie vacant dilluns s’incorporarà el mateix dia que l’alumnat al centre de treball.

Tampoc s’ha publicat la normativa que regula les condicions de treball del professorat itinerant. Aquesta normativa, no acordada amb els sindicats, havia d’entrar en viogor el curs 2002-03 i a hores d’ara, 12 de setembre, encara no s’ha publicat, la qual cosa suposa una incertesa en la confecció dels horaris del professorat itinerant i en el pagament del quilometratge. El sindicat exigeix que es publique de forma immediata.

D’altre problema sense resoldre és la insuficient dotació econòmica per a les despeses de funcionament dels IES. Les quantitats transferides per la Conselleria d’Educació suposen una continua descapitalització dels centres que tenen problemes per fer front a totes les despeses. El sindicat considera inajornable obrir un procés de negociació per augmentar-les.

D’altre problema que ha creat malestar és el nou canvi del currículum en ESO i Batxillerat publicat aquest estiu, amb l’oposició de la Comunitat Educativa, que suposa més feina per al professorat, ha de preparar el curs amb aquests canvis en només dues setmanes. A més a més, el malestar també és degut a que els canvis són considerats innecessaris per trobar-nos davant de la negociació de la Llei de Qualitat de l’Educació que, si s’aprova, suposarà nous canvis.

Per acabar, existeix malestar i incertesa per l’aprovació i, posterior publicació, de la normativa que regula la recol.locació del professorat de Secundària. La norma no és acceptada ni per les organitzacions sindicals ni pel professorat que veu amb preocupació la seua continuïtat en el lloc de treball, amb el perill de poder ser desplaçat fins 40 quilòmetres de la seua actual destinació. El sindicat no està d’acord amb aquesta normativa i anuncia que es continuarà oposant amb tota la seua fermesa.

València, 12 de setembre de 2002


Enquesta STEPV centres Secundària inici curs 2002-03

Estimats companys/companyes:

El curs escolar s’inicia a Secundària amb incògnites i reptes de gran abast. Destaquem el possible inici d’un procediment d’adscripció del Professorat arran la publicació de la normativa de supressions/recol.locacions (DOGV 12-7-2002) i el tràmit parlamentari de la implacable Ley de Calidad de la Educación (LOCE). Us informem també que el pròxim 4 de Desembre se celebraran Eleccions Sindicals a l’ensenyament públic.

Us enviem l’enquesta d’inici de curs per tal d’obtenir dades reals sobre l’inici de curs escolar als centres d’educació secundària. Salutacions.

1. Infraestructures.

a. Teniu obres/reformes pendents d'adequació o construcció en marxa/pendents?
b. Teniu d’altres problemes d’infraestructures o aules prefabricades?

2. Plantilles.

a. Teniu tot el professorat al centre?
b. Quants professors o professores us falten i de quines especialitats?

3. Dotació econòmica i PAS.

a. Us arriben amb normalitat els mòduls econòmics? Són suficients per al normal funcionament del centre?
b. Teniu completa la plantilla de personal d’administració i serveis?

4. S’ha incorporat el 1r cicle d’ESO?

Feu constar la data d’incorporació.

5. Altres qüestions que creieu que cal comentar:

- dotacions de mobiliari
- dotacions de material d’aula d’informàtica/tecnologia/cicles
- increment d’alumnat immigrant
- increment de professorat a temps parcial/itinerant
- flexibilitat de la inspecció educativa a l’hora de conformar les plantilles
- manteniment de les línies en valencià i professorat amb capacitació
- manteniment, creació i/o increment de programes d’adaptació curricular i de garantia social
- etc

6. Normativa de supressió-recol.locació

Teniu constància de la publicació d’aquesta normativa?

Teniu informació sobre les intencions de la Direcció General de Personal de posar en marxa un procediment d’adscripció abans del proper Concurs General de Trasllats?

Si voleu més informació sobre aquesta qüestió poseu-vos en contacte amb el sindicat per donar-vos més informació i fer, si cal, una assemblea al vostre centre.

Dijous, 12 de setembre de 2002

SEU DE VALÈNCIA 96 391 91 47, Fax 96 392 43 34
SEU D’ALACANT 96 598 51 65, Fax 96 512 66 26
SEU DE CASTELLÓ 96 426 90 94, Fax 96 423 29 52

stepv@intersindical.org

Nota: Us agraïm, per endavant, que us molesteu en contestar aquesta enquesta.


Informe de l’inici del curs 2.002/2.003 als Centres Educatius Públics d'Educació Infantil i Primària i Educació Especial.

L'STEPV-IV ha dut a terme un sondeig entre els col.legis públics per tal de saber en quines condicions d'escolarització, d'infrastructura, de serveis i de recursos humans, materials i econòmics inicien el curs acadèmic que comença hui. Totes aquestes dades ens ratifiquen en la nostra valoració sobre la situació de provisionalitat que afecta negativament a l’ensenyament públic en diversos aspectes: escolarització, infraestructures, menjadors, compensació educativa,.... Tot açò és degut a la política privatitzadora de la Generalitat Valenciana.

1. PLANTILLA DE PROFESSORAT, EDUCADORS I PERSONAL ADSCRIT ALS CENTRES EDUCATIUS.

Com a conseqüència de la celebració dels actes d'adjudicació de places, de forma presencial, a les darreries del propassat mes de Juliol, les plantilles de professorat estan cobertes pràcticament en un cent per cent. Cal destacar, però, l’incompliment en la majoria dels Centres amb primer Cicle d’ESO transitori del proveïment de professorat especialista de Tecnologia (només en 36 col.legis d’un total de 479 que escolaritzen aquest alumnat) Plàstica i Visual (en cap centre) vulnerant la pròpia regulació de l’Administració Educativa i que, per tant, els Centres han de cobrir amb professorat de la seua plantilla l’horari lectiu d’aquestes matèries curriculars. Només estan existint problemes de forma puntual en vacants i en determinades substitucions.

Així mateix, hem de denunciar la destinació de professorat sense requisit lingüístic als centres educatius amb programes bilingües, la qual cosa ocasiona problemes als Centres i les protestes del col.lectiu de mares i mares, i en extensió un cert malestar al si de la Comunitat Educativa, on es critica que tot i havent elegit una modalitat lingüística vehicular per a l’educació dels seus fills i filles, l’Administració en fa cas omís i imposa els seus criteris administratius. Cal recordar que la Generalitat Valenciana i l’expresident Zaplana en persona van assumir el compromís polític, donant resposta a l’exigència de la Comunitat Educativa, d’exigir administrativament el requisit lingüístic a tot el personal docent que treballa a l’ensenyament públic, promesa que, pel que sembla, ha sigut una altra cortina de fum, com ens té acostumats, per crear titulars que causen impacte als mitjans de comunicació. En 1207 vacants de programes PIP i PIP/PIL no s’ha exigit la titulació de valencià.

Els Col.legis Rurals Agrupats tenen una part de la seua plantilla provisional, en concret els professorat itinerant: Benimuslem, Senyera, Sant Joan d’Ènova, Beneixida, Cotes, Sellent.... A més la plantilla dels CRA de nova creació no s’ha dotat a juliol generant problemes de coordinació i organització del curs (CRA Bajo Turia i CRA Serrania).

Els col.legis públics no tenen, de forma generalitzada, personal administratiu només 32 centres en tenen auxiliars de gestió. És necessari la provisió d’aquest personal ja que la gran complexitat de la vida administrativa dels Centres i la quantitat de períodes administratius diferents –matriculació, escolarització, beques, administració d’arxius i expedients, etc- que se succeïxen al llarg del curs així ho reclama.

A més a més, hem de denunciar l’incompliment de part de l’administració educativa de dotar els Centres Educatius de personal bibliotecari. Compormís que van adquirir els responsables del la Conselleria d’Educació el propassat més de març.

A determinats centres que atenen alumnat motòric els falta personal educador per fer-se càrrec d’aquest alumnat.

2. INFRASTRUCTURES

L'STEPV-IV denuncia l'estat d'algunes instal·lacions, la inhibició de l'administració quan cal mantindre, reformar, adequar i realitzar les intervencions arquitectòniques bàsiques i necessàries. El sindicat vol denunciar també la manca de voluntat política de part de la Conselleria d'Educació a l'hora de delimitar les competències en este tema entre esta institució pública autonòmica i els Ajuntaments, ambigüitat que sol provocar, en la millor de les situacions, un retard considerable en la quantificació tècnica i econòmica i en la intervenció perquè la infrastructura de les nostres centres educatius siga directament proporcional al model de qualitat pedagògica que s'ha assolit. Hem de felicitar alguns Ajuntaments que, unilateralment, han pres la iniciativa i estan destinant part del seu pressupost municipal al manteniment dels Centres Educatius Públics davant la manca d'iniciatives de l'administració educativa autonòmica.

Un problema greu que també volem assenyalar és la insuficiència d'espai en alguns centres, la falta d'instal.lacions bàsiques (gimnàs, biblioteca, sales polivalents, etc), el deteriorament evident d'alguns edificis, la dispersió en uns quants locals de les unitats escolars, la presència d'aules prefabricades, els patis inhabitables i poc planificats, la inexistent prevenció a fi d'evitar que s'agreuge l'estat d'instal.lacions deteriorades, la qual cosa és una casuística provocada per una sèrie de factor interrelacionats: el no acompliment del Mapa Escolar, el retard en el procediment d’adscripció del 1er Cicle d’ESO als Centres d’Educació Secundària ( el 44,7% dels col.legis tenen escolaritzat aquest alumnat), la pèssima gestió i desafortunada planificació de construccions, reformes i adequacions, etc. En aquest sentit, uns botons de mostra:

 • A Daimús, el col·legi encara està construint-se i l’alumnat està repartit entre l’antic Ajuntament, la Casa de la Cultura i la Llar dels Jubilats. El lliurament de l’obra està fixada per a finals de Setembre i el mes d’Octubre es destinarà per rematar el projecte de construcció.

 • Al Roiç de Corella de Gandia, han habilitat un mòdul prefabricat per fer-lo servir de menjador. Aquest Centre també acull les unitats d’infantil del C.P. Joan Martorell que està en estos moments en procés de construcció.

 • El Joan Martorell de Gandia, en procés de reforma integral, ha distribuït el seu alumnat entre el Roiç de Corella, el Montdúver (que allotja dos unitats de segon de primària i dos de tercer) i ha escolaritzat la resta d’alumnat en aules prefabricades instal.lades al barranquet. S’ha produït una modificació del projecte inicial i l’acabament de les obres està previst per a Nadal.

 • Al Francesc de Borja de Gandia, estan pendents d’una remodelació i hi ha manca de calefacció.

 • A La Font d’En Carròs, s’ha de remodelar l’edifici, el pati i instal.lar el sistema de calefacció.

 • A Lloc Nou de Sant Jeroni, estan a l’espera de la construcció d’una nova escola.

 • A Hort de Plau d’Oliva, reclamen la construcció d’una nova aula d’infantil.

 • A Potries, tenen problemes múltiples de manteniment d’instal·lacions i edifici.

 • A Rafelcofer, tenen pendent una reforma important del pati i alguns problemes de manteniment del col·legi.

 • A Xeraco, l’alumnat està escolaritzat en dos edificis que estan situats en cada punta del poble.

 • A Real de Gandia, l’edifici té greus deficiències i estan pendents d’una remodelació integral de les instal.lacions. El començament de les obres està previst per al mes d’Octubre, que ja s’han licitat el propassat més de Juliol, però encara no s’ha realitzat la subhasta pública.

 • A Beniarjó, hi ha pendent la construcció d’un edifici per a Educació infantil.

 • A Almoines, queda per construir l’escola nova.

 • Al col·legi públic "Joan XXIII" del Grau de Gandia, continua instal·lat enguany en aules prefabricades.

 • A Albalat, l’alumnat està repartit en dos edificis allunyats.

 • Al comarcal Rafael Comenge d'Alberic hi manca espai per desenvolupar activitats educatives curriculars, per reunir-se els equips docents, per fer activitats complementàries, per disposar d’aules polivalents… En l'arrel de la qüestió es troba que encara no s'ha dut a terme l'adscripció del 1er. Cicle d'ESO a l'IES.

 • Al Blasco Ibàñez d'Algemesí, no disposen de gimnàs, ni de biblioteca, ni d'espai per a tutories, ni de sales d'utilització col·lectiva i multifuncional. Han fet mil peticions, mil reclamacions,

 • A la població d’Alginet, les unitats d’infantil, per tercer any consecutiu, estan escolaritzades en aules prefabricades. Fins que no es duga a terme l’adscripció del 1er. Cicle d’ESO a l’Institut, la qual cosa depén de la seua futura construcció, esta problemàtica tindrà caràcter endèmic en esta població. Enguany, a fi de pal.liar les deficients condicions d’escolarització en estes aules prefabricades han decidit utilitzar-les com a sala de professores i sales complementàries.

 • El C.P. Garcia Sanchis d’Alzira continua tenint molt problemes infrastructurals que es solucionarien amb una decidida intervenció global.

 • Al Blasco Ibàñez d’Alzira necessita una remodelació total per adaptar les seues instal·lacions a les característiques indicades en la LOGSE.

 • A Beneixida, falta la construcció de dos noves aules i una reforma del pati.

 • A Corbera, les unitats escolars estan repartides en dos edificis distints situats a un extrem i altre de la població. Conseqüència de la permanència del 1er. Cicle d’ESO al Centre.

 • A Llaurí, sofrixen manca d’espai imprescindible per desenvolupar la seua tasca educativa.

 • A Manuel, continuen, com l’any passat, en aules prefabricades a l’espera de la construcció del nou centre. El lliurament de les obres encara s’ha de fer el 29 de Gener del 2.003, si no sofrixen més retards.

 • A Montroi, la manca d’espai ha provocat que hagen d’utilitzar el menjador com a gimnàs.

 • A Montserrat, hi ha manca de gimnàs i d’altres dependències a causa de la permanència del 1er. Cicle d’ESO al Centre, ja que no s’ha fet encara l’adscripció a l’Institut d’Educació Secundària.

 • A Polinyà, els xiquets i xiquetes estan escolaritzats en dos edificis.

 • A Rafelguaraf, no hi ha gimnàs.

 • A Riola, enguany s’ha escolaritzat l’alumnat en aules prefabricades que s’han instal·lat al poliesportiu de la població i durant el mes d’Octubre es realitzarà el trasllat al nou edifici escolar.

 • A Sollana, l’alumnat es troba escolaritzat actualment en dos edificis, un en l’interior de la població i l’altre en una punta del poble.

 • A El Perelló, estan a l’espera de la construcció del nou centre educatiu.

 • Al Mareny de Barraquetes, s’ha de remodelar l’edifici de manera integral.

 • També falta construir el nou Centre d’Educació Especial de Sueca.

 • A Alfarp s’arrossega problemes de manteniment de l’edifici de l’escola així com problemes sanitaris causats per la manca de actuacions en el sanejament de les aules.

 • C.P. Gaetà Huguet de Castelló no iniciarà les seues obres abans del segon trimestre, segons ha assegurat la pròpia direcció territorial.

 • Al CP Germans Ochando d'Almassora ni tan sols s'han instal·lat els dos barracons per a poder acollir el dilluns als alumnes d'Ed. Infantil 3 anys.

 • CP Baladre. Port Sagunt. Pati inutilitzat amb tanques i falta fer l’encofrat, els forjats i hormigonar el nou porxo. Falta fer obres d’adaptacions arquitectòniques.

 • CP Miquel Adlert i Noguerol. València, Està fent-se l’obra d’un ascensor que no s’ha fet abans de l’inici del curs.

 • CP José Romeu. Sagunt. Patis en mal estat.

 • CP Enrique Terrasa. València. Cal fer obres al menjador per ampliar-lo i que capiga tot l’alumnat.

 • Picassent, l’alumnat roman als col.legis per manca d’adequació i ampliació de l’IES.

 • Paiporta necessita per la seua dinàmica demogràfica es fa necessari, de manera urgent, la construcció d’un nou IES i un nou centre d’educació infantil i primària.

 • Torrent. Cal la construcció d’un nou aulari i els serveis d’infantil al CP Sant Pasqual.

 • CP Verge del Carme de l’Eliana està massificat. La seua remodelació no està acabada i serà clarament insuficient. Té 22 unitat en aules prefabricades i 16 en un col.legi privat, però malgrat açò calen més espais.

 • Ademús. Estan d’obres què impedeixen l’inici de curs.

 • Vega Baja del Segura. Les construccions estan molt endarrerides: CP nº2 de Orihuela Costa, Torrevieja el nº9 l’estan montant hui, el curs no s’ha iniciat hui, Guardamar CP Reis Catòlics aules prefabricades al carrer dijous setmana passada,...

 • Xàbia. CP Graull. Es falta espai per atendre l’alumnat. CP Port Xàbia 5 prefabricades i CP Amanecer 3 prefabricades. Açò denota falta de planificació en la construcció de nous centres en la població.

 • Calp. CP Josep Mª Paternina. Aules prefabricades.

 • El nou centre de Dénia no està previst el seu inici. Altres col.legis tenen aules prefebricades.

 • CP Carolina Sala de Pego necessitat la seua remodelació o un centre nou.

Totes aquestes mancances són atribuïbles a la deficient planificació de les actuacions de la Conselleria d’Educació en matèria de reformes, rehabilitacions, remodelacions i construccions, les quals, tot i sent diners públics, estan plantejades amb una certa dosi de secretisme i amb una insistent descoordinació entre les diverses àrees i entitats involucrades. A hores d’ara més de 30.000 alumnes estan en aules prefabricades, unes 1.276 en tot el País Valencià.

3. MENJADOR ESCOLAR

És l’assumpte més destacat de l’inici del curs. La major part dels centres diu que la normativa és regressiva respecte la del curs passat. L’any passat la gestió dels menjadors escolars l’administrava una empresa concessionària per mitjà d’un concurs públic, el resultat del qual es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana a canvi d’un generós finançament amb diners públics. Enguany s’ha deixat en mans dels propis Centres la gestió i el sosteniment dels respectius menjadors escolars. Enguany, però, la problemàtica ha canviat respecte als anys anteriors en què cada Centre administrava el seu menjador: el cost econòmic dels educadors s’ha incrementat considerablement, aquesta circumstància pot repercutir en l’oferta de l’empresa que contracta el servei, hi ha un retall pressupostari de les beques de menjador i transport escolar i cada Centre Educatiu haurà de fer un estudi de viabilitat que comptarà amb un suport econòmic escàs de l’Administració Educativa, 0,75 euros per dia i comensal.

Amb números en la mà, per a engany un educador de menjador costarà als Centres al voltant de 553 € mensuals més el 16% d’IVA en els casos d’educadors que atendran xiquets de primària i el 7% d’IVA si es tracta d’educació infantil, la qual cosa suposa un cost per educador/a de 641,49 € i 591,71 €, respectivament. Si tenim en compte que aquests costos no poden repercutir sobre el preu del menú de menjador perquè la normativa vigent fixa un màxim per usuari de 3,04 €, això significa que estem parlant d’una situació deficitària que serà determinant per a poder mantindre o no l’oferta de menjador o tirar pel camí del mig i com que la Conselleria no pensa aplicar cap ràtio educador/nombre de xiquets contractar menys educadors dels necessaris a fi d’abaratir costos però rebaixant la qualitat del servei, la qual cosa és una estratègia agònica d’aguantar a qualsevol preu.

L’STEPV considera que la Conselleria, per la seua banda, no es pot desentendre d’esta problemàtica, com ho està fent, perquè continua ostentant la titularitat dels Centres i perquè es tracta d’una qüestió de gestió d’uns serveis públics en la qual no pot ocultar la seua responsabilitat directa. Per tant, que la Conselleria ha d’assegurar la prestació i les condicions més idònies dels serveis de menjador, aumentant la quantitat aportada per l’Administració a cada centre.

4. ESCOLARITZACIÓ

- L’escolarització de col.lectius d’immigrants és una qüestió que s’ha de debatre més intensament del que s’ha fet fins ara. Aquest fenomen té i tindrà una incidència cada volta més important als Centres educatius de determinades zones del País Valencià. Per contra, la normativa vigent es queda curta per abordar estes qüestions que necessiten una dotació específica dels Centres amb recursos humans i materials, d’un assessorament constant i d’un programa de formació i, sobretot, d’una coordinació entre institucions públiques que enfoque i incidisca sobre la problemàtica d’una manera decidida amb mesures polítiques, socials, culturals i educatives que extralimiten els plantejaments a vol ras i les bones intencions. Només s’han dotat de 78 professors i professores a tots els centres públics valencians per programes de compensació educativa. En cap cas, s’ha proveit d’altres professionals: treballadors socials, mitjancers culturals,.... La dotació de personal i de recursos econòmics per a l’ensenyament públic és insuficient, per exemple al CP Bertomeu Llorens de Catarroja, CP Albufereta d’Alacant, CP Verge del Carme i CP El Garbí de l’Eliana,

A més a més, hem detectat que es continua matriculant alumnat immigrant una vegada iniciat el curs escolar.

- L’STEPV valora negativament la permanència del 1er. Cicle d’ESO, ESO transitori que se’n diu, Centres d’Educació Infantil i Primària, on generen, com hem descrit abans problemes infrastructurals i manca de recursos humans, materials i econòmics. Sobre un total de 1.071 col.legis públics, 479 escolaritzen aquest alumnat. Poblacions com La Vall d’Uixò, Onda, Nules, Vila-real, Borriana, gran part de la ciutat de València, Altea, Crevillent, moltes escoles d’Elx, Novelda, Orihuela, Santa Pola, Xixona, Carlet, Catarroja, Mislata, Paterna, Requena, Silla, Torrent, Albal, Alcàsser, Beniparell, Massanassa, Picassent,

- L’STEPV vol subratllar que en determinades poblacions no s’han pres les mesures adequades per tal d’afrontar el creixement de la població infantil, no s’han creat o habilitat les unitats escolars necessàries, l’augment de l’índex demogràfic local o el desenvolupament d’una determinada àrea urbana que desembocarà en el pròxims anys en un augment accelerat de la demanda de places escolars. No existix en cap població afectada per un creixement del seu nucli urbà o de la seua població un programa de mesures perquè les repercussions negatives en matèria d’escolarització siguen les mínimes. La Conselleria ha anunciat la posada en funcionament de 39 noves unitats de 3 anys aquest curs, xifra insuficient per generalitzar tota l’oferta. Algunes aules de tres anys habilitades encara no tenen el material ni el professorat, com és el cas del CP Martínez Torres d’Aldaia.

- El sindicat ha detectat un gran nombre de centres que tenen una ràtio per damunt de l’establerta per resolució de les diferents Direccions Territorials de Cultura i Educació: L’Eliana, Torrent, Paiporta, alguns districtes de València,.... Especialment greu és la ràtio dels centres que tenen alumnat amb necessitats educatives especials. En els centres amb ràtios superiors a la prevista tenen problemes amb els menjadors en no tindre espai suficient per atendre tota la població escolar: CP Verge del Carme de l’Eliana, CP Lluís Vives de la Pobla de Vallbona, CP Max Aub té una part del menjador a la casa del conserge, CP Enrique Terrasa al corredor, CP Campanar en aules prefabricades insuficients i que encara no estan.

5. RECURSOS ECONÒMICS DELS CENTRES.

En aquest àmbit hem de denunciar per una banda els continuats retalls pressupostaris de la Generalitat Valenciana destinats al sosteniment de la xarxa de centres d’ensenyament públic així com la manca de voluntat política per tal d’incrementar en percentatges proporcionals a l’increment de l’IPC les partides econòmiques que es destinen al manteniment dels Centres educatius públics, els quals són víctimes de la congelació, si no ho són de la regressió o el retall de les assignacions.

6. TRANSPORT ESCOLAR.

Els centres es queixen que existeix una franja horària en la que ningú atén l’alumnat. El sindicat exigeix a l’Administració que resolga aquesta situació amb urgència.

València, 9 de setembre de 2002.

El nou curs s’inicia amb els mateixos problemes dels darrers cursos escolars.

Per al sindicat l’inici del curs torna ha estar marcat per la provisionalitat i la política privatitzadora del govern valencià.

El Sindicat de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament del País Valencià-Intersindical Valenciana (STEPV-IV) ha fet una primera valoració del curs escolar que s’inicia el proper dia 2 de setembre. En aquesta, s’afirma que els problemes persisteixen un any més la qual cosa denota una manca d’actuació de la Conselleria de Cultura i Educació per resoldre’ls, la qual cosa té una clara finalitat política, afavorir els interessos privats en detriment de l’ensenyament públic. No és acceptable que tots els cursos tingam que parlar dels mateixos problemes i que ningú done explicacions dels motius ni active mecanismes per solucionar-los.

Existeixen problemes d’escolarització de l’alumnat de primer cicle d’ESO. El 31,7% dels Instituts no tenen escolaritzat aquest alumnat, contravenint la LOGSE que indica que tot l’alumnat d’ESO ha d’estar escolaritzat als IES (QUADRE II). El 44,7% de les escoles tenen encara alumnat d’ESO escolaritzat (QUADRE I) . Aquest problema d’escolarització té a veure a la manca de planificació i d’interés del govern valencià envers l’ensenyament públic. En concret la LOGSE és una llei de l’any 1990 i el Mapa Escolar es va fer públic l’any 1996, han passat més de sis anys sense que s’hagen construit els centres previstos al Mapa Escolar i adaptat els existents, la qual cosa està impedint el creixement de la xarxa pública i causant problemes d’escolarització . ¿Qui és responsable que en més de sis anys escara no estiguen els centres construits?. ¿On han anat a parar els diners que feien falta per completar el Mapa Escolar?. Mentrestant molts alumnes, uns 30.000 estudien en aules prefabricades, algunes de les quals estan en funcionament des de fa molts anys (QUADRE III).

Per al sindicat les infraestructures no han anat acompassades amb la implantació de la LOGSE, els centres tenien que haver estat al mateix temps que s’implantava l’Educació Secundària Obligatòria. Per tant, les declaracions que anuncien que durant l’any 2003 estarà completat el Mapa Escolar posen en evidència el retard en la contrucció dels centres. A més a més, açò no serà possible pel considerable retard en la posada en marxa dels projectes de construcció i reforma.

Respecte a l’organtizació i funcionament dels centres docents, aquest curs estaran en vigor unes normes que estan prorrogades, amb certs canvis, des de l’anyn 1992. Açò està motivat per no haver-se negociat, des de l’any 1997, el desplegament dels Reglaments Orgànics i Funcionals. Estem davant d’una situació de provisionalitat a l’espera de la tramitació de la futura Llei de Qualitat.

Un fet positiu és que la pràctica totalitat del professorat estarà al seu lloc de treball el primer dia dels curs, en fer-se les adjudicacions de places, tant del Cos de Mestres com dels Cossos de Secundària, al mes de juliol en actes presencials. Ara cal que els actes per cobrir les vacants pendents i les substitucions es facen durant la primera setmana de setembre per garantir que el dia de l’inici de les classes, 9 a infantil i primària i 17 a Secundària, tots els llocs de treball estiguen coberts. A juliol no es va fer l’adjudicació de places de dansa dels conservatoris superiors de música que s’ha de fer ara a setembre. Tampoc es van adjudicar les places de cinc nous Col.legis Rurals Agrupats.

La Conselleria no ha dotat a tots els col.legis públics que tenen alumnat de primer cicle d’ESO de professorat especialista en Tecnologia, Només en tenen 36 col.legis dels 479 que escolaritzen aquest alumnat (2 a Castelló de 58 centres; 19 a València de 211 centres i 15 a Alacant de 210 centres). Cap dels 479 centres tenen professorat especialista en Plàstica i Visual. Açò motiva que els mestres s’hagen de fer càrrec de les dues assignatures encara que no siguen especialistes, i que l’Administració s’estalvie molts diners al no contractar el personal necessari per impartir aquestes matèries.

Per altra part existeix una carència de personal d’administració i serveis en tots els centres educatius. Només 32 centres d’infantil i primària tenen auxiliars de gestió ( 9 a Alacant, 3 a Castelló i 20 a València). Tampoc s’ha fet una realitat la provisió de bibliotecaris anunciada per la Conselleria d’Educació el mes de març. El sindicat espera que tots els IES de nova creació tinguen la corresponent dotació de personal d’administració i serveis.

Quan a la catalogació lingüística dels llocs de treball, han existit problemes per no exigir-se le valencià en 1207 llocs de treball de col.legis publics d’infantil i primària amb programes d’educació bilingüe (en concret en el centres amb Programa d’Incorporació Progressiva –PIP- o Programa d’Immersió Lingüística i d’incorporació Progressiva –PIL/PIP). En aquest centres pot passar que persones sense la competència lingüística corresponent ocupen eixos llocs de treball.

Altre dels problemes dels centres és que la partida pressupostària per a despeses de funcionament és clarament insuficient per cobrir totes les necessitats dels centres. Aquesta no ha crescut, ni tan sols el mateix que l’IPC, per la qual cosa els centres es troben, en molts casos, sense els recursos per poder funcionar dignament.

Tampoc es garantirà, enguany, la possibilitat d’estudiar un segon idioma, en la major part dels casos francés, per haver-se dictat unes instruccions que ho impedeixen.

En definitiva, totes aquestes dades evidencien que l’ensenyament no és una prioritat per la Govern de la Generalitat Valenciana.

_____________________________________________________________

ESCOLARITZACIÓ ALUMNAT PRIMER CICLE D’ESO

QUADRE I
COL.LEGIS INFANTIL I PRIMÀRIA (no estan inclosos els Centres Específics d’Educació Especial ni les Escoles Infantils).

 

Escolaritzen 1r ESO

No escolaritzen 1r ESO

Total

Alacant

210

183

393

Castelló

58

109

167

València

211

300

511

Total País Valencià

479

592

1071

QUADRE II
INSTITUTS D’EDUCACIÓ SECUNDÀRIA (estan inclosos només aquells que el Mapa Escolar preveu que han de tindre alumnat de primer cicle d’ESO escolaritzat).

 

Escolaritzen 1r ESO

No escolaritzen 1r ESO

Total

Alacant

72

39

111

València

103

47

150

Castelló

31

10

41

Total

206

96

302

(Les dades estan tretes de la Resolució de 8 de març de 2002 de la Direcció General de Centres Docents per la qual s’adcriuen Col.legis a IES als efectes de l’escolarització de l’alumnat)

QUADRE III: AULES PREFABRICADES

Alacant 402
Castelló 207
València 657
Total 1276


Secundària: Valoració de les Instruccions d'inici de curs 

veure resolució

Després d’haver acordat no negociar la normativa de desenvolupament del ROF per les modificacions que pot comportar la futura Llei de Qualitat si finalment va endavant, pactàrem que les Instruccions d’Inici de Curs d’aquest any serien continuïstes respecte de les de l’any passat i només es modificarien els apartats que es veien afectats per l’Acord de Criteris de Plantilles d’FP i per la modificació dels Batxillerats. A més a més, calia acabar de desenvolupar l’últim tram de l’Acord de Plantilles de Secundària.

Amb tot açò, la negociació havia de ser senzilla perquè ja estava tot escrit, però una vegada més l’Administració educativa incumpleix els seus propis acords i només incorpora en aquestes instruccions una part dels documents aprovats sobre criteris de Plantilles d’FP, i a més a més, intenta fer modificacions d’altres apartats de les instruccions, com és el cas de l’optativa de la segona llengua estrangera.

Respecte de l’acord de criteris de plantilles d’FP, s’incorporen a les instruccions les següents figures amb la reducció horària corresponent:

-Departaments de Formació i Orientació Laboral i Economia a partir de 15 hores lectives (incloses les tres de cap de departament),

-Cap de departament de Pràctiques amb una dedicació de 3 hores o de 5 hores si el centre té 8 o més cicles formatius,

-Coordinador/-a de Cicles Formatius amb una reducció de 3 hores.

-Tutor/-a de primer curs amb una reducció de 5 hores

-Desdoblaments de tots el mòduls susceptibles de desdoblar-se a partir de 18 alumnes.

No obstant això, es deixen per desenvolupar els apartats corresponents als Responsables d’Equips i Manteniment, que a l’Acord tenen assignades entre 2 i 4 hores i tant sols se li assignen 2 hores de forma generalitzada, i el que és mes important, no es desenvolupa l’apartat de l’acord que fa referència als càrrecs directius, és a dir, es manté la redacció de les instruccions de l’any passat i només s’assignen 3 hores més de reducció als centres que tenen entre un i tres cicles formatius.

Per a l’STEPV-Iv, aquest apartat és fonamental, ja que l’administració du tres anys ajornant aquesta assignació horària sota l’excusa que no s’havien desenvolupat les plantilles d’FP, i ara que ja estan desenvolupades i que l’acord diu que per a l’assignació de reduccions horàries dels càrrecs directius es tindran en compte tots els grups que té un centre i tots els tipus d’ensenyament que s’hi facen en ell, una vegada més deixa de banda aquest apartat i s’oblida del compromís d’augmentar les reduccions horàries dels càrrecs directius atenent a la complexitat dels centres, cosa que ve demanant des de ja fa molt de temps tota la comunitat educativa.

Per altra banda, s’ataca l’oferta de l’optativa del segon idioma tot modificant l’apartat 13.2 i el subapartat 21.1, i no es respecta la redacció de les instruccions anteriors que deien que "En cas que existesca disponibilitat horària del professorat amb destinació definitiva, es podrà desdoblar per nivells d’aprenentatge el segon idioma estranger.", per tant, aquesta nova redacció, provocarà un major nombre de desplaçaments entre el professorat definitiu de francés i una disminució de places per al professorat interí.

Finalment les instruccions incorporen el desdoblament de la Tecnologia en els centres menuts (cosa que quedava per fer de l’Acord de Plantilles) i les modificacions d’optativitat d’ESO i de modalitat i d’optativitat per al primer de batxillerat que s’han introduït mitjançant els Decrets Estatals 39/2002 i 50/2002, tots dos decrets imposats des de el MEC i sobre els quals l’STEPV-Iv es va manifestar radicalment en contra.

Per tot açò, perquè la Conselleria d’Educació i Cultura escatima recursos per a l’ensenyament públic valencià, perquè sistemàticament incumpleix els acords signats, perquè el primer cicle d’ESO està encara a molts col·legis, perquè no es milloren les condicions laborals del professorat, perquè any rere any augmenta el nombre de professorat desplaçat, perquè es vol imposar el desplaçament del professorat fora de la localitat de destinació, perquè no es construeixen els centres nous, etc, l’STEPV-Iv no pot donar suport a unes instruccions d’inici de curs que mantenen la provisionalitat als centres de secundària i no ataquen d’una forma decidida la problemàtica actual del professorat i de l’alumnat dels centres valencians.

València, 01-07-2002


RESOLUCIÓN de 26 de junio de 2001, de las Direcciones Generales de Centros Docentes, de Ordenación e Innovación Educativa y Política Lingüística y de Personal por la que prorroga y completa para el curso 2002-2003 la Resolución de 15 de junio de 2001 por la que se dictaban instrucciones en materia de ordenación académica y de organización de la actividad docente en los centros de Educación Secundaria

Veure en aquesta pàgina           Veure Correcció d'errades en DOGV


RESOLUCIÓ de 26 de juny de 2002, de la Direcció General d’Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística, per la qual es prorroga i completa per al curs 2002-2003 la Resolució de 14 de juny de 2001 per la qual es dicten instruccions en matèria d’ordenació acadèmica i organització de l’activitat docent dels centres de la Comunitat Valenciana que impartisquen cicles formatius de Formació Professional Específica. [2002/X7437]

Veure en aquesta pàgina         Veure DOGV: 4289


Els especialistes de Primària impartiran prioritàriament aquesta etapa.

Prorrogades sense consens les instruccions d’inici de curs en Infantil, Primària i Educació Especial.

Les instruccions d’inici de curs que dicta la Conselleria d’Educació per als centres d’Infantil, Primària i Educació Especial han estat prorrogades. Els motius de la pròrroga cal buscar-los en la incapacitat dels responsables del departament per desplegar el Reglament Orgànic i Funcional dels centres amb el consens dels agents socials i en les novetats que planteja la Llei de Qualitat sobre diversos temes que tenen a veure amb el funcionament i l’organització dels centres docents.

La normativa que regula el funcionament dels centres es remunta a 1992, modificada en alguns aspectes en el transcurs del temps, la més important de 1997. Tan antiga és que ja no respon a les noves necessitats del sistema educatiu. L’actual Reglament Orgànic i Funcional (ROF) tampoc va tindre el suport del conjunt de la comunitat educativa.

El Sindicat ha apostat reiteradament per la negociació d’unes noves instruccions que substituesquen les actuals i servisquen per avançar en l’autonomia i la gestió democràtica dels centres i la reducció de la jornada laboral i lectiva del professorat. L’Administració va presentar un esborrany fa uns anys, però els reiterats canvis dels equips directius de la pròpia Conselleria i els canvis que es preveuen en la Llei de Qualitat van deixar en suspens la negociació.

Així i tot, l’STEPV-IV ha plantejat la introducció de canvis puntuals a la normativa en vigor: execució de la sentència 713/01 del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana respecte a l’assignació horària dels mestres especialistes adscrits a primària; compliment de l’acord de plantilles d’infantil i primària per equiparar l’horari dels mestres d’ESO al del professorat de Secundària; reducció de l’horari lectiu dels mestres a 18 hores; creació de la figura del delegat o delegada de prevenció a tots els centres docents.

D’aquestes reivindicacions, Conselleria ha fet efectiu el compliment de la sentència mencionada, per no incòrrer en prevaricació. Cal recordar que en 1997 el Sindicat va presentar el recurs en estimar que s’estaven vulnerant els drets del professorat especialista adscrit a Primària, un col.lectiu al qual se li havia obligat a adscriure’s als llocs de treball de primària de forma automàtica, sense oferir-los cap altra opció com, per exemple, accedir als llocs de treball d’ESO. Malgrat això, en les instruccions d’inici de curs de 1997/98, l’Administració obligava a aquest professorat a impartir classes en primer lloc a ESO i deprés, cas d’haver hores disponibles, a primària. L’STEPV-IV va considerar que aquest comportament vulnerava els drets d’aquest professorat, una apreciació ratificada després pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. La resolució d’inici de curs de 2002-03 dóna compliment a la sentència i modifica l’ordre d’assignació dels horaris. D’aquesta manera, el professorat especialista (idioma estranger, música i educació física) adscrit a primària impartirà classes en els cursos de primària i si disposa d’hores ho podrà fer en ESO.

La resta de les reivindicacions, relatives a la reducció de la jornada lectiva, la modificació del temps de treball i la redifinició de les tasques i funcions docents han estat negades amb vehemència pels responsables de la Conselleria. L’STEPV-IV continuarà pressionant per millorar les condicions de treball del conjunt del professorat.

València, 17 de juliol de 2002


 

Us adjuntem la Resolució de 26 de juny de 2002 per la qual s'aproven les instruccions per a l'organització i funcionament dels col.legis d'Educació Infantil i Primària per al curs 2002-2003.

Aquestes són una pròrroga de les que han estat en vigor des de fa temps. Només s'ha produit un canvi motivat pel compliment de la sentència 713/01 del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana que va guanyar l'STEPV-IV. El canvi afecta a la prioritat de la confecció de l'horari dels mestres especialistes adscrits als llocs de treball de primària.

València, 9 de juliol de 2002.


PRIMARIA: Instruccions inici de curs

RESOLUCIÓN de 26 de junio de 2002 de las Direcciones Generales de Centros Docentes, de Ordenación e Innovación Educativa y Política Lingüística y de Personal, por la que se prorroga la vigencia de la Resolución de 15 de junio de 2001 por la que se aprueban instrucciones para la organización y funcionamiento de los colegios de Educación Infantil y Primaria para el curso 2002-03.

Veure en aquesta pàgina              Veure en DOGV

    

< anar al començament | index ensenyament públic | All-i-Oli | Principal >