Desplegament de la LOCE al País Valencià

nous currículums derivats de la LOCE - País Valencià


19/02/04 Mesa Sectorial de desplegament dels nous currículums derivats de l'aplicació de la LOCE

22/10/03 La Conselleria d'Educació ha presentado la normativa de evaluación del alumnado de educación secundaria un mes después de empezar el curso

 

 

Mesa Sectorial de desplegament dels nous currículums derivats de l'aplicació de la LOCE.

El dia 19 de febrer s’ha celebrat una Mesa Sectorial d'Educació on Conselleria  ha lliurat els esborranys dels nous curriculums derivats de l'aplicació de la LOCE. 

La documentació contempla els decrets:

Infantil, (baixar pdf)
Primària
,
(baixar pdf)
ESO
(baixar pdf)
Batxillerats
(baixar pdf)

Per a l’STEPV-Iv la documentació entregada, que és en general còpia literal dels Decrets del Ministeri d'Educació, és parcial i incompleta ja que falten els annexos que despleguen els horaris i la càrrega docent i el desplegaments dels Programes d’Iniciació Professional.

No obstant això, per a l’STEPV-Iv, els documents que ens han entregat despleguen la LOCE en els seus aspectes més durs: arrepleguen un calendari de 175 dies lectius per a totes les etapes educatives (tot excloent els dies que s’han de dedicar a recuperacions), implanten però no articulen el famosos “itineraris ESO” tot deixant als centres amb una gran indefensió organizativa, estableix els Programes d’Iniciació Professional però no indica els centres que els han d’impartir, desplega l'assignatura de Societat, Cultura i Religió calcant els continguts integristes i extremistes del decret estatal. Quan a Ed. Infantil, l'Administració pretén que tinga caràcter assistencial i no educatiu, per la qual cosa ha deixat en mans de la Conselleria de Benestar Social el desplegament de la normativa.

L’Administració Educativa es compromet a rebre aportacions dels sindicats fins el dia 12 de març i a partir d’aquesta data establir un calendari de negociació urgent que s’hauria de tancar abans del 30 de març. Ara bé, el marc de negociació es fixa en tot allò que no afecte a la normativa bàsica estatal.

València, 19 de febrer de 2004

 


La Conselleria d'Educació ha presentado la normativa de evaluación del alumnado de educación secundaria un mes después de empezar el curso

Veure proposta d'Ordre d'Avaluació

El Director General de Enseñanza J.M Felip ha entregado hoy a las organizaciones sindicales el borrador de la Orden que regulará la evaluación, la promoción y los requisitos para la obtención del Título de Graduado en Educación Secundaria Obligatoria. Esta Orden que aún no ha sido publicada en el Diario Oficial de la Generalitat Valenciana es de aplicación para todos los centros públicos y privados de la Comunidad Valenciana que imparten la Educación Secundaria Obligatoria.

Esta Orden cuando se publique anulará la que desde 1993 regula la evaluación del alumnado de la ESO. Esta normativa no presenta grandes novedades, y por lo tanto es difícil que sirva para corregir los fallos de la LOGSE criticados por la Ley de calidad del gobierno del PP. En la Comunidad Valenciana desde el año 2000 estaban en vigor algunas de la pretendidas medidas correctoras del fracaso escolar como son la repetición de curso si se suspendían más de dos asignaturas, no existía por tanto la mal llamada "promoción automática".

También se repite la posibilidad de promocionar de curso con una o dos asignaturas suspendidas, especificando -esto es nuevo- que no sean simultáneamente Valenciano, Castellano y Matemáticas. También se promocionará de curso cuando se haya repetido anteriormente y no apruebe en el año de repetición, ya que sólo se puede repetir una sóla vez. La novedad está en que se le ofrecerán como únicas salidas un itinerario de 3º (al igual que antes pasaba al curso 3º) . Si suspende la repetición de 3º pasará a un Programa de Diversificación como ocurre ahora en muchos casos.

Se mantiene también la excepcionalidad de obtención del Título de Graduado Escolar por aquellos alumnos y alumnas que al finalizar el cuarto curso de ESO o el segundo del Programa de Diversificación Curricular tengan una o dos áreas o materias no superadas siempre que no sean simultáneamente Valenciano, Castellano, Matemáticas.

  • Las novedades son la recuperación de las pruebas extraordinarias en los primeros días de septiembre- ahora ya existían sólo en los dos cursos de Bachillerato y las Pruebas de Acceso a la Universidad-.
  • La nota numérica al lado de la palabra que expresa la calificación
  • Y la evaluación de la enseñanza de la Religión tanto Católica como de otras confesiones religiosas que tendrá calificación como el resto de las áreas o materias.

Para el Sindicato de Trabajadores y Trabajadoras de la Enseñanza del País Valenciano-Intersindical Valenciana el establecimiento de las pruebas extraordinarias de septiembre crearán graves disfunciones en la organización del inicio del curso escolar y necesariamente tendrá que retrasarse el comienzo de las clases, ya que será difícil configurar los grupos de alumnado sin saber los que promocionan o no hasta la segunda semana de septiembre y ello afectará a las adjudicaciones de puestos de trabajo que en estos últimos años se realizaban con toda normalidad en el mes de julio.

Para el STEPV.Iv tampoco es compresible que se ponga en marcha la evaluación de la asignatura de Religión y no se haga lo propio con la de Actividades de estudio alternativas a la religión, lo que supondrá una grave discriminación ya que el alumnado que curse esta última tendrá una calificación menos a la hora de hallar la nota media para cualquier solicitud, especialmente las ayudas y subvenciones al estudio.

El STEPV.Iv critica también que esta normativa de evaluación se aplique en desarrollo de una Ley que establece un nuevo curriculum para la Educación Secundaria Obligatoria y que en la Comunidad Valenciana no se tenga ni noticia de cuando, como y de qué manera se realizará el plan de estudios previstro en la LOCE, teniendo en cuenta que los Reales Decretos de enseñanzas mínimas -a partir de los que se tienen que elaborar- ya fueron publicados por el MECD en el mes de agosto de 2003.

Valencia, 21 de octubre de 2003

 


ORDRE de d'octubre de 2003, de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual s'anticipa l'aplicació de l'avaluació, la promoció i els requisits per a l'obtenció del Títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria, regulats per la Llei Orgànica 10/2002, de 23 de desembre, de Qualitat de l'Educació, en el curs acadèmic 2003-2004.

La Llei Orgànica 10/2002, de 23 de desembre, de Qualitat de l'Educació, regula l'avaluació, la promoció i els requisits per a l'obtenció del Títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria, respectivament, en els articles 28, 29 131.2.

El Real Decret 831/2003, de 27 de juny (BOE 03-07-03), pel qual s'establix l'ordenació general i les ensenyances comunes de l'Educació Secundària Obligatòria, desenrotlla estos aspectes, respectivament, en els articles 13, 15 i 18.2 13.

El Real Decret 827/2003, de 27 de juny (BOE del dia 28), pel qual s'establix el calendari d'aplicació d'esta nova ordenació del sistema educatiu, en la seua disposició addicional primera, prescriu que l'avaluació, la promoció i els requisits per a l'obtenció del Títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria, en la regulació citada anteriorment, s'aplicaran en el curs acadèmic 2003-2004. Si bé, les referències a assignatures, àmbits de coneixement i mòduls s'entendran fetes a àrees i matèries quant a l'aplicació en el curs acadèmic 2003-2004, segons es prescriu en la disposició transitòria segona del citat Real Decret 831/2003, de 27 de juny.

L'Orde ECD/1923/2003, de 8 de juliol, per la qual s'establixen els elements bàsics dels documents d'avaluació de les ensenyances escolars, regulades per la Llei Orgànica 10/2002, de 23 de desembre, de Qualitat de l'Educació, així com els requisits formals derivats del procés d'avaluació que són precisos per a garantir la mobilitat dels alumnes (BOE 11-07-03), establix en la seua disposició final quarta que s'aplicarà en el curs 2003-2004 el que resulte necessari per al compliment del que disposa la disposició addicional primera del mencionat Real Decret 827/2003, de 27 de juny, així com en els articles 13, 15 i 18.2 i 3 del citat Real Decret 831/2003, de 27 de juny. Esta mateixa Orde, en la seua disposició final tercera, encomana als òrgans competents de les Comunitats Autònomes dictar les instruccions precises per a la seua correcta aplicació i realitzar les adaptacions pertinents per a complir del que en ella es disposa pel que fa al curs acadèmic 2003-2004.

Per tot això, en compliment de la disposició addicional primera, apartat 4, del citat Real Decret 827/2003, de 27 de juny (BOE del dia 28), així com de la disposició final tercera de la mencionada Orde ECD/1923/2003, de 8 de juliol (BOE 11-07-03), facultat per la disposició final primera del Decret 47/1992, de 30 de març, del Govern Valencià (DOGV 06-04-92), pel qual s'establix el currículum de l'Educació Secundària Obligatòria a la Comunitat Valenciana, en virtut de les competències que m'atribuïx l'article 35 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià

ORDENE

Primer. Àmbit d'aplicació

La present Orde s'aplicarà en els centres docents públics i privats que impartisquen Educació Secundària Obligatòria i que estiguen ubicats en l'àmbit territorial de gestió de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport de la Generalitat Valenciana, en el curs acadèmic 2003-2004.

Segon. Caràcter de l'avaluació

1. L'avaluació dels aprenentatges de l'alumnat serà contínua i diferenciada segons les distintes àrees i matèries del currículum.

2. Contínua, en quant que està immersa en el procés d'ensenyança i aprenentatge de l'alumnat i, per tant, té com a finalitat analitzar-lo per a detectar les dificultats en el moment en què es produïren, indagar les seues causes i, en conseqüència, adequar les activitats d'ensenyança i aprenentatge programades i les estratègies didàctiques adoptades.

3. Diferenciada, en tant que per a realitzar-la, el professorat tindrà en compte els objectius específics i els coneixements adquirits en cada una de les àrees i matèries, segons els criteris d'avaluació de cada una de dites àrees i matèries, establits en el Decret 47/1992, de 30 de març, del Govern Valencià, pel qual s'establix el currículum de l'Educació Secundària Obligatòria a la Comunitat Valenciana, modificat pel Decret 39/2002, de 5 de març, del Govern Valencià (DOGV de 08-08-02), i concretats en les corresponents programacions didàctiques.

Tercer. Resultats de l'avaluació

I .Els resultats de l'avaluació del progrés de l'alumnat en el seu aprenentatge i les qualificacions s'expressaran en els termes següents: Excel-lent, Notable, Bé, Suficient, Insuficient, considerant-se qualificació negativa l'Insuficient i positives totes les altres.

2. Les qualificacions assenyalades en el punt anterior aniran acompanyades d'una qualificació numèrica, sense emprar decimals, en una escala de zero a deu, aplicant-se les correspondències següents:

Excel-lent: 9 o 10 Notable: 7 u 8 Bé: 6

Suficient: 5 Insuficient: 4,3, 2, 1, 0 3. El Departament didàctic corresponent podrà atorgar, en cada u dels cursos de l'etapa, una Menció honorífica a aquells alumnes i a aquelles alumnes que obtinguen en les àrees o matèries de la seua competència la qualificació de 10. El nombre de Mencions honorífiques no podrà superar en cap cas el 10% de l'alumnat matriculat en el curs i àrea o matèria. Esta Menció honorífica es consignarà en els documents d'avaluació a continuació de la qualificació numèrica obtinguda, amb la lletra M, i no suposarà alteració de la dita qualificació.

Quart. Promoció

Com a conseqüència del procés d'avaluació, al terme de cada u dels cursos lr, 2n i 3r de l'etapa, l'equip d'avaluació, integrat pel conjunt de professors i professores del grup respectiu, coordinat pel professor o professora tutor del dit grup, decidirà sobre la promoció de cada alumne i alumna al curs següent tenint en compte la seus maduresa i possibilitats de recuperació i de progrés en els cursos posteriors, d'acord amb el que establix els apartats quint i sext d'esta Orde.

Quint. Requisits de promoció

1 En l'última sessió d'avaluació que es realitze en el mes de juny, l'equip d'avaluació del grup respectiu promocionarà al curs següent els alumnes i les alumnes que hagen superat totes les àrees i matèries del curs corresponent.

2. Els alumnes i les alumnes que no hagen superat totes les àrees i matèries podran realitzar una prova extraordinària d'estes, en els primers dies del mes de setembre.

3. Una vegada realitzada esta prova, en sessió d'avaluació, l'equip d'avaluació corresponent prendrà, segons corresponga, una de les decisions següents:

a) La promoció al curs següent de l'alumnat que haja superat totes les àrees i matèries.

b) La promoció al curs següent de l'alumnat que no haja superat una o dos àrees o matèries. En este cas, s'indicaran en el corresponent informe d'avaluació individualitzat les dificultats que presenta en cada una de dites àrees o matèries, amb l'objecte que es puguen adoptar les mesures educatives que s'establisquen per a facilitar la seua superació.

Sext. Repetició de curs

1. Una vegada realitzada la prova extraordinària de setembre, quan el nombre d'àrees o matèries no superades fóra superior a dos, l'alumnat de lr, 2n i 4t haurà de repetir el curs en la seua totalitat, mentre que l'alumnat de 3r repetirà este curs, incorporant-se a un dels seus itineraris.

2. L'alumnat podrà repetir cada curs una sola vegada.

3. Si l'alumne o l'alumna repetix 2n o 3r en el present curs i, en finalitzar-lo, no complix els requisits per a promocionar al curs següent, en la corresponent sessió d'avaluació, l'equip d'avaluació, assessorat pel Departament d'Orientació o per qui tinga atribuïdes les seues funcions, i prèvia consulta als pares, decidirà el que corresponga en funció de les necessitats educatives de l'alumnat, en les condicions següents

a) Si repetix 2n, la promoció a un itinerari de 3r o, si és procedent, la incorporació a un Programa d'Iniciació Professional, sempre que tinga 15 anys complits.

b) Si repetix 3r, la incorporació a un Programa de Diversificació Curricular d'un sol curs, que tindrà caràcter terminal i l'estructura del qual correspondrà a la del segon curs a què es referix l'apartat 25 de l'Orde de 18 juny de 1999 de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual es regula l'atenció a la diversitat en l'Educació Secundària Obligatòria (DOGV 29-06-99). També es podrà decidir la promoció a 4t curs, quan el centre no tinguera les condicions per al funcionament d'este Programa o quan la maduresa acadèmica de

l'alumne o de l'alumna en relació amb els objectius de l'etapa i les seues possibilitats de progrés així ho aconsellen.

Sèptim. Títol de Graduat en Educació Secundària

1. Com a conseqüència del procés d'avaluació, en l'última sessió d'avaluació del quart curs que es realitze en el mes de juny, l'equip d'avaluació del grup respectiu proposarà l'expedició del títol de Graduat en Educació Secundària per a l'alumnat que haja aconseguit els objectius d'esta etapa, per haver superat totes les àrees i matèries cursades en els seus quatre anys.

2. Si una vegada realitzada la prova extraordinària, el nombre d'àrees o matèries no superades és superior a dos, l'alumnat haurà d'estar un altre any en 4t curs, i haurà de repetir-lo en la seua totalitat, sempre que no haja complit els 18 anys.

3. Excepcionalment, l'equip d'avaluació podrà proposar l'expedició d'este títol per a aquells alumnes i aquelles alumnes que en finalitzar el quart curs i, després de la corresponent prova extraordinària de setembre, tinguen una o dos àrees o matèries del dit curs no superades, sempre que les dos àrees o matèries no siguen simultàniament dos de les àrees instrumentals bàsiques de Valencià: Llengua i Literatura, Castellà: Llengua i Literatura, i Matemàtiques. Per a prendre esta decisió es tindrà en compte la maduresa acadèmica de l'alumne o de l'alumna en relació amb els objectius de l'etapa i les seues possibilitats de progrés.

4. El títol de Graduat en Educació Secundària facultarà per a accedir al Batxillerat i a la Formació Professional específica de grau mitjà i al món laboral.

Octau. Programa de Diversificació Curricular

1. Com a conseqüència del procés d'avaluació, en l'última sessió d'avaluació del primer curs del Programa de Diversificació Curricular que es realitze en el mes de juny, l'equip d'avaluació del grup promocionarà al segon curs del Programa a l'alumnat que haja superat totes les àrees i matèries cursades.

2. Els alumnes i les alumnes podran realitzar una prova extraordinària de les àrees i matèries que no hagen superat, en els primers dies del mes de setembre. Una vegada realitzada esta prova, en sessió d'avaluació, l'equip d'avaluació corresponent incorporarà al segon curs del Programa a l'alumnat sempre que tinga un màxim de dos àrees o matèries no superades. En el cas que s'incorpore amb àrees o matèries no superades, s'indicaran en el corresponent informe d'avaluació individualitzat les dificultats que presenta en cada una d'elles, amb l'objecte que es puguen adoptar les mesures educatives que s'establisquen per a facilitar la seua superació.

3. Com a conseqüència del procés d'avaluació, en l'última sessió d'avaluació del segon curs del Programa de Diversificació Curricular que es realitze en el mes de juny, l'equip d'avaluació del grup proposarà l'expedició del títol de Graduat en Educació Secundària a l'alumnat que haja aconseguit els objectius d'esta etapa, per haver superat totes les àrees i matèries cursades.

4. Excepcionalment, l'equip d'avaluació podrà proposar l'expedició d'este títol per a aquells alumnes i alumnes que al finalitzar el segon curs del Programa de Diversificació Curricular i, després de la corresponent prova extraordinària de setembre, tinguen una o dos àrees o matèries no superades, sempre que les dos àrees o matèries no siguen simultàniament les àrees específiques corresponents a l'Àmbit lingüístic i social i a l'Àmbit científic. Per a prendre esta decisió es tindrà en compte la maduresa acadèmica de l'alumne o de l'alumna en relació amb els objectius de l'etapa i les seues possibilitats de progrés.

5. L'alumnat que està incorporat per primera vegada al 2n curs del Programa de Diversificació Curricular, menor de 18 anys, i per al que no sliaja proposat l'expedició del títol de Graduat en Educació Secundària, únicament podrà estar un any més en el Programa de Diversificació Curricular quan l'equip d'avaluació considere que té possibilitats d'obtindre el dit títol.

Nové. Programa d'Adaptació Curricular en Grup

1. Com a conseqüència del procés d'avaluació, en l'última sessió d'avaluació del Programa d'Adaptació Curricular en Grup que es realitze en el mes de juny, l'equip d'avaluació del grup, segons corresponga, prendrà una de les següents decisions amb respecte a l'alumnat que haja superat tots els àmbits i àrees cursades:

a) Si té 15 anys complits, la seua incorporació al primer curs d'un Programa d'Iniciació Professional.

b) Si té 16 anys complits, la seua incorporació al primer curs d'un Programa d'Iniciació Professional, o a un Programa de Diversificació Curricular d'un sol curs, que tindrà caràcter terminal i l'estructura del qual correspondrà a la del segon curs a què es refenx l'apartat 25 de l'Orde de 18 juny de 1999 de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual es regula l'atenció a la diversitat en l'Educació Secundària

Obligatòria (DOGV 29-06-99). Esta última decisió s'adoptarà tenint en compte la seua maduresa acadèmica i les seues possibilitats de progrés.

2. Els alumnes i les alumnes podran realitzar una prova extraordinària dels àmbits i àrees que no hagen superat, en els primers dies del mes de setembre. Una vegada realitzada esta prova, en sessió d'avaluació, l'equip d'avaluació corresponent, amb respecte a l'alumnat que haja superat tots els àmbits i àrees cursades, prendrà les mateixes decisions contemplades en el punt anterior.

3. L'alumnat que, després de la prova extraordinària de setembre, tinga algun àmbit o àrea no superades, s'incorporarà al primer curs d'un Programa d'Iniciació Professional.

Deu. Documents d'avaluació

1. En l'Educació Secundària Obligatòria, s'usaran els següents documents d'avaluació: l'expedient acadèmic, les actes d'avaluació, l'informe d'avaluació individualitzat i el Llibre de l'Escolaritat de l'Ensenyança Bàsica. 2. La Direcció General d'Ensenyament elaborarà els models dels documents d'avaluació que s'utilitzaran en el present curs acadèmic. Així mateix, dictarà les instruccions necessàries per al seu emplenament.

Disposició addicional primera. Alumnat amb necessitats educatives especials.

1. L'avaluació, la promoció i la proposta del títol de Graduat en Educació Secundària a l'alumnat amb necessitats educatives especials es regiran pel que disposa esta Orde, tenint en compte les modificacions introduïdes per la corresponent Adaptació Curricular Individual Significativa realitzada a cada alumne o a cada alumna.

2. No obstant això, quan el currículum adaptat per a l'alumne o l'alumna propose els objectius de l'Educació Primària, no es podrà decidir la proposta d'expedició del títol de Graduat en Educació Secundària per al dit alumne o alumna.

Disposició addicional segona. Ensenyances de religió i activitats d'estudi alternatives.

D'acord amb la disposició transitòria primera del Real Decret 827/2003, de 27 de juny (BOE del dia 28), pel qual s'establix el calendari d'aplicació de la nova ordenació del sistema educatiu, durant els cursos acadèmics 2003-2004, 2004-2005 i 2005-2006, i en tant no siguen substituïdes per l'assignatura de Societat, Cultura i Religió, les ensenyances de religió i les activitats d'estudi alternatives regulades en el Real Decret 2438/1994, de 16 de desembre, mantindran per a l'alumnat de l'Educació Secundària Obligatòria que les curse, els següents efectes acadèmics previstos en els seus articles 3, 4 i 5, 1 i 2:

1. Les activitats d'estudi alternatives a les ensenyances de Religió no seran objecte d'avaluació i no tindran constància en els expedients acadèmics de l'alumnat.

2. L'avaluació de l'ensenyança de Religió Catòlica es realitzarà a tots els efectes d'acord amb la normativa vigent i el que disposa esta Orde, de la mateixa manera que la de les altres àrees o matèries del currículum, fent-se constar en l'expedient acadèmic de l'alumnat les qualificacions obtingudes.

3. L'avaluació de les ensenyances d'altres confessions religioses s'ajustarà al que estabix les normes que disposen la publicació dels currículums corresponents, fent-se constar, si és procedent, les qualificacions o observacions pertinents en l'expedient acadèmic de l'alumnat.

Disposició addicional tercera. Difusió i assessorament.

Les Direccions Territorials de Cultura, Educació i Esport, en el seu corresponent àmbit de gestió, adoptaran les mesures necessàries per a la difusió i aplicació de la present Orde. La Inspecció d'Educació assessorarà la comunitat educativa i supervisarà tot el procés d'avaluació i promoció de l'alumnat.

Disposició derogatòria única. Derogació normativa.

1. Queden derogats els apartats segon; tercer, 1; sèptim, 1 i 2; nové; deu, onze, 1; dotze; setze i la disposició addicional primera, de l'Orde de 23 d'abril de 1993, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, sobre avaluació en Educació Secundària Obligatòria.

2. Queden derogats els apartats vint; vint-1-u; vint-i-dos; vint-i-nou, 1, 4 i 5; trenta-dos; trenta-nou, 1 i 4, de l'Orde de 18 de juny de 1999, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual es regula l'atenció a la diversitat en l'Educació Secundària Obligatòria (DOGC 29-06-99).

3. Queda derogada íntegrament la Resolució de 26 de juliol del 2000, de la Direcció General d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística, per la qual es donen instruccions sobre l'avaluació i la promoció de l'alumnat d'Educació Secundària Obligatòria (DOGV 24-08-00)

4. Queden derogades quantes disposicions d'igual o inferior rang s'oposen al que estabix la present Orde.

Disposició final primera.. Facultat per a l'aplicació i desenrotllament.

S'autoritza la Direcció General d'Ensenyament per a dictar totes les disposicions siguen precises que per a la interpretació, aplicació i desenrotllament del que estabix la present Orde.

Disposició final segona. Entrada en vigor.

Esta Orde entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.


< anar al començament | index ensenyament públic | All-i-Oli | Principal >