Amb tu, millor
Afilia't a la Intersindical Valenciana

La constitució de la confederació Intersindical Valenciana es va fer a partir de tres sindicats que tenien una important implantació als seus sectors:

  • Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Administració (STA), fundat en 1992 amb presència a l’Administració Local, com l’Ajuntament de València o d’Alacant.
  • Plataforma Unitària de Treballadores i Treballadors (PUT), fundat en 1997, amb una notable presència a la Ford.
  • Federació de Sindicats de Treballadors i Treballadores del País Valencià, que integrava l’STEPV (Ensenyament), STAPV (Administració Pública), STSPV (Salut), amb un sindicat com l’STEPV fundat el 1976 que és majoritari des de les primeres eleccions sindicals.


Des d’aleshores, la Intersindical Valenciana ha anat creixent en estructures organitzatives, fent fusions, integracions i incorporant progressivament altres organitzacions sindicals. En aquest moment són:

  • STEPV (ensenyament)
  • STAS (administracions i serveis públics)
  • Intersindical Salut (sanitat)
  • STM (metall)
  • STICS (Indústria, comerç i serveis)
  • Sindicat Ferroviari (transport ferroviari i empreses auxiliars)
  • CAT-PV (Col·lectiu Autònom de Treballadores i Treballadors del País Valencià) (administració de l’estat)
  • Sindicat de Treballadors per la Unitat de Classe – TUC (transport urbà València ciutat)
  • Organització Sindical Unitària de Treballadores i Treballadors – OSUT (àmbit privat de les comarques de Castelló).
  • Intersindical Jove
  • Sindicat de Persones Pensionistes i Jubilades


El procés de confluència de diversos sindicats per constituir la Intersindical Valenciana tenia com objectiu la construcció d’una alternativa sindical de classe i valenciana que fora un referent per al conjunt de les treballadores i treballadors.

Intersindical Valenciana és el sindicat majoritari a l’ensenyament públic, el més votat a la Generalitat Valenciana, amb presència a sectors com la Sanitat, Administració del Consell, Justícia, Universitat, Sector Públic Instrumental de la Generalitat (EVHS, VAERSA, SGISE, IVASS, TURISME CV, PALAU DE LES ARTS, ÀPUNT, CIEGSA, FGV, IVAM…), diverses empreses públiques (ADIF, RENFE, FDM de València, Palau de la Música, FCC, OAM Parcs i Jardins de València, Correus, EMT de València…), personal finques urbanes, administració local -València, Sagunt, Castelló, Alcoi, Gandia, Paterna, Mislata, Almassora, Tavernes de la Valldigna, Carlet, Algemesí, Manises, Montcada, Elx, Ontinyent, Xiva, Montcada, Tavernes Blanques, Foios, Ondara, Xella, Diputació Alacant, Diputació de València…-, Consorci de Bombers o ensenyament privat. Tenim implantació al sector privat on s’està creixent a poc a poc en àmbits com el transport, l’alimentació, els serveis, la neteja, el taulell o el metall. En el sector privat cal destacar que som el segon sindicat de Ford i el sindicat majoritari a IFA d’Alacant, així com la recent victòria electoral a Indústries Pantoja i Azcona de Xiva o el treball entre el personal precari com els riders.

A data 31 de desembre de 2020 teníem 21.913 persones afiliades. Entre aquestes persones estan les companyes i companys que s’han incorporat recentment de les comarques de la Foia de Bunyol, la Plana de Requena-Utiel i la Vall d’Aiora que provenen de l’empresa privada i que han decidit formar part de la Intersindical Valenciana. El Sindicat ha obert fa uns mesos la seua seu comarcal a Bunyol.

En aquest moment té 659 delegades i delegats, un 2,317% de la representació sindical global. El desglossament per àmbits és de 302 delegades i delegats entre el personal funcionari i 357 entre les treballadores i treballadors. Intersindical Valenciana ha estat força crítica amb l’actual sistema electoral sindical que serveix per determinar la representativitat sindical. Per al Sindicat, l’actual sistema que afavoreix el bisindicalisme s’ha de modificar per un altre que respecte la llibertat i la pluralitat sindical.

Entre les finalitats de la Intersindical Valenciana estan:

  • la defensa dels drets laborals, socials i econòmics de les treballadores i treballadors valencians, incloses les persones nouvingudes;
  • la defensa d’uns serveis públics de gestió pública i democràtica que siguen garants dels drets socials i servesquen per superar les desigualtats socioeconòmiques de la població;
  • el dret a una vivenda digna, a la salut pública i universal, a una educació pública de qualitat, a la salut en el treball i a una pensió publica i digna.
  • la necessitat d’un canvi en el model productiu, generador i distribuïdor de riquesa, menys dependent del turisme, respectuós amb el sectors tradicionals i, alhora, sostenible i basat en R+D+I.
  • la defensa d’un Marc Valencià de Relacions Laborals i de Protecció Social que servisca per configurar unes relacions laborals pròpies en base a la nostra realitat socioeconòmica i que potencie les polítiques actives d’ocupació per a la generació de treball estable i de qualitat.
  • la lluita per acabar amb les desigualtats per raó de gènere, orientació sexual, edat o procedència en el món laboral i en conjunt de la societat.
  • la cooperació i la solidaritat internacionalista amb les organitzacions sindicals de l’estat i d’arreu del món.
  • la defensa de la plena normalització lingüística i de l’autogovern del País Valencià.


D’altra banda, entre les característiques de la Intersindical Valenciana estan el seu funcionament assembleari, democràtic, horitzontal i cooperatiu i la seua pluralitat i autonomia.

A més, Intersindical Valenciana s’estructura en diverses àrees de treball entre les quals estan: Acció Sindical, Salut Laboral i Medi Ambient, Organització, Administració i Finances, Publicacions, Formació, Moviments Socials, Serveis Jurídics o Polítiques Socials.

També existeixen estructures com: Intersindical Cultura, Intersindical Solidària, Intersindical Inclusiva, Intersindical Dones, Intersindical LGTB+ o l’ Escola Sindical de Formació Melchor Botella.

El Sindicat aposta per donar un impuls al seu creixement organitzatiu en tots els sectors del món laboral, per augmentar la seua implantació i per posar en valor la necessitat de l’organització de les treballadores i treballadors mitjançant els sindicats per fer front a les polítiques neoliberals. És per això que fa una crida a les treballadores i treballadors a sumar-se al nostre projecte sindical de classe, valencià, feminista, ecologista, un sindicalisme jove però amb història i experiència, participatiu, democràtic, plural, vinculat al territori, sense dependències de cap tipus, autofinançat, i on les decisions es prenen col·lectivament per les persones que conformen el sindicat. Per fer-ho, només cal posar-se en contacte amb qualsevol de les nostres seus o delegades i delegats sindicals i constituir una secció sindical al centre de treball.

Afiliarse, ¿por qué?

Las organizaciones miembros de la Intersindical Valenciana somos entidades jóvenes, de homes y mujeres de las administraciones públicas, la sanidad, la enseñanza o otros sectores.
Nuestra acción abarca el mundo laboral, pero también la cultura, la solidaridad, la ecología, el pacifismo, el internacionalismo y la lucha por la emancipación de todas las personas con cualquier tipo de opresión. Trabajamos por una sociedad más justa y un mundo más saludable.

Y yo, ¿para qué necesito un sindicato?

Más de una vez te lo habrás preguntado. Quizás has estado a punto de afiliarte, pero lo has dejado para otra ocasión. Es posible que nos hayas visitado o nos hayas consultado, o visitas nuestra web por las oposiciones, las retribuciones, las reclamaciones… o sencillamente compartes con compañeros y compañeras afiliados momentos de reivindicación y de lucha. Es posible incluso que te haya contrariado una actuación sindical no compartida. La nuestra es una organización de clase, de trabajadores y trabajadoras, autónomo, sin dependencias políticas ni económicas. El Sindicato se define por lo que la afiliación es capaz de hacer.

La actividad sindical, ¿cómo se mantiene?

Enfrentarse a los problemas de cada día, apodar soluciones, negociarlos o presionar para conseguirlo, es fruto del esfuerzo de los compañeros y compañeras afiliados que participan en el mantenimiento de la organización.
De todo la afiliación, los permanentes sindicales son las personas más visibles: redactan informes y firman artículos, asumen procesos de negociación, garantizan la atención al público o se responsabilizan de las publicaciones.
Todo esto se mantiene gracias a las cuotas que pagamos. Nosotros no dependemos ni poco ni mucho de la ayuda institucional: así somos libres para pensar y hacer lo que queremos.
Las elecciones sindicales determinan la representatividad y el acceso a los foros de negociación, pero cada publicación, cada visita a los centros, nuestros locales, los servicios jurídicos, las consultas, se paga con las cuotas de todas y todos. No preguntamos a nadie si está afiliado para atender una consulta o ayudar en todo lo que podemos. Si lo podemos hacer es gracias a la contribución de las personas afiliadas.
Creemos, sobre todo, en el esfuerzo colectivo.

Contigo, mejor

Cada día observamos la utilidad de nuestro trabajo pero todavía hemos de avanzar mucho más. Tenemos que ampliar servicios, mejorar la participación y la relación con personas como tú. Y también corregir nuestras deficiencias. Por eso te invitamos a dar un paso adelante y compartir con los compañeros y compañeras que formamos la Intersindical el esfuerzo que supone este trabajo y la ilusión por mantenerlo, incrementarlo y mejorarlo. Tu respuesta y tu participación también nos es necesaria, Porque aquí, tú decides


Qui forma part de la Intersindical


Fitxes d'afiliació

Descarrega't en format pdf la fitxa, ompli-la i envia-la a qualsevol de les seus.