8 D’ABRIL, DIA DE NICOLÁS GUILLÉN

Intersindical Solidària ha organitzat el dimart 8 d’abril el Dia de Nicolás Guillén.

10 / 04 / 2025 | Intersindical

Han participat en l’acte Intersindical Cultura (a través del Coordinador de l’àrea, Xema Sánchez) l’Associació d’amistat amb Cuba José Martí (amb la participació de David Rodríguez, de la seua Junta Directiva) i, sobretot, l’entitat Fundació Nicolás Guillén de Cuba (amb la participació del nét del poeta i president de l’entitat, Nicolás Guillén) l’encarregada de mantenir viu el llegat d’aquest poeta del compromís i de la “negritud”.  Intersindical Valenciana a través de la seua portaveu Beatriu Cardona ha manifestat el seu suport a aquesta nova idea i nova activitat. A més en l’acte ha col·laborat l’Escola Sindical de Formació Melchor Botella i entitats d’afrodescendents que treballen des de la cultura africana com són: l’Associació “Sustainable Growth and Development Fund (SGDF)” amb la seua presidenta i referent de la comunitat de Gàmbia Ousainatou Jallow, i l’Associació “Font Solidària” amb el seu president i referent de la comunitat del Senegal, Manding Samate.

El presidente d’Intersindical Solidària, Vicent Maurí Genoves, ha expressat en el seu discurs el sentit d’aquest acte:

“És un honor per a nosaltres, des d’Intersindical Solidària, participar en aquest acte de celebració del Dia de Nicolás Guillén, una figura imprescindible de la cultura cubana i mundial. La seua obra ens recorda constantment que la defensa de les arrels africanes i la universalitat dels drets humans són lluites que hem de mantindre ben vives en aquest segle XXI. Guillén és, sens dubte, la veu poètica del Carib, capaç de fusionar les sonoritats de la música popular amb el crit de justícia dels pobles oprimits. A la seua obra, denuncià la discriminació contra afrodescendents, la subordinació, la marginació i l’explotació que els condemnava a la misèria, una realitat compartida amb bona part de la població cubana.

Per això, hem decidit institucionalitzar aquesta commemoració de manera anual, per mantindre viva la seua memòria i el seu llegat, i perquè aquest esdeveniment es convertisca en una cita de referència per a la interculturalitat i la solidaritat entre pobles.

Nicolás Guillén va ser un defensor incansable de la cultura com a eina de transformació i emancipació. La seua participació en el Congrés Internacional d’Escriptors per a la Defensa de la Cultura, celebrat a València el 1937, testimonia el seu compromís amb la llibertat i la justícia social. En aquell congrés, en què també participà l’escriptor cubà Alejo Carpentier, Guillén alçà la veu en defensa de la cultura i contra el feixisme, un valor que hui, més que mai, cal reivindicar.

A més, volem recordar l’estada de l’apòstol cubà José Martí a València. Martí és un referent indiscutible per a totes les persones que lluiten per l’emancipació social i nacional. Els seus ideals de justícia, dignitat i llibertat continuen inspirant-nos en la lluita per un món més igualitari, on la cultura siga una eina d’alliberament dels pobles.

Hui som ací per construir un pont entre tres continents: Àfrica, Amèrica i Europa. Aquesta trobada ens recorda que, malgrat les distàncies geogràfiques, compartim valors de resistència, dignitat i lluita per la justícia social. És en actes com aquest on es fa evident la necessitat de teixir llaços de solidaritat i cooperació per fer front a les injustícies globals i al racisme que continua afectant-nos.

La cultura, i en especial la cultura africana, ens ofereix una font inesgotable d’inspiració i força. La diversitat i la riquesa cultural del continent africà ens ensenyen valors de comunitat, dignitat i resistència davant l’opressió. Nicolás Guillén, amb el seu profund arrelament en la cultura africana i caribenya, va saber integrar aquests valors en la seua obra, establint un pont entre Àfrica i Amèrica. Ara ens correspon a nosaltres continuar aquest llegat i fer que aquesta connexió transcendisca més enllà de la literatura, impulsant-la en l’acció social i política.

El conveni de col·laboració que vam signar amb la Fundació Nicolás Guillén, presidida pel nostre estimat company i amic Nicolás Augusto Hernández Guillén, és una eina essencial per a continuar treballant conjuntament en la difusió d’aquests valors. Aquest conveni, signat a l’Havana el 2020, ha de convertir-se en un vehicle per enfortir els nostres llaços culturals, sindicals i socials. És responsabilitat nostra omplir-lo de contingut amb accions concretes que donen vida als ideals que compartim.

També volem destacar les nostres estretes relacions amb el moviment sindical cubà, el Ministeri de Cultura de Cuba i l’Associació Valenciana d’Amistat amb Cuba José Martí. Aquestes col·laboracions ens permeten continuar treballant en la defensa de la cultura com a eina de transformació social. A més, no podem oblidar la nostra denúncia constant del criminal bloqueig que Cuba pateix, una injustícia que afecta la vida quotidiana del poble cubà i que hem d’exigir que s’alce definitivament.

En aquest acte, aprofitem també per fer una crida a la regularització de les persones migrants i a la defensa dels seus drets. Aquestes persones són una part fonamental de la nostra societat, i el seu treball és indispensable, com hem pogut comprovar durant la crisi provocada per la DANA. És essencial que es reconeguen i es garantisquen els seus drets, especialment en moments tan difícils com els actuals.

Aquest espai de trobada que hui compartim és un reflex de la diversitat de cultures i cosmovisions que hem de protegir i fomentar, especialment en aquests temps de crisi, intolerància i odi. Actes com aquest són fonamentals per recordar-nos la importància de la convivència, el respecte i la solidaritat entre pobles, valors que només es poden aconseguir des de la cultura i el compromís col·lectiu.

Finalment, volem expressar un agraïment especial a Intersindical Cultura per la seua tasca constant en la defensa i promoció de la cultura, així com per ser una de les entitats organitzadores d’aquest esdeveniment tan significatiu. El seu treball és indispensable per garantir que la cultura continue sent una eina de transformació social i un espai de diàleg intercultural.

També volem agrair profundament totes les entitats i persones col·laboradores, així com totes les persones presents que ens acompanyeu en aquest viatge cap a un món més just i solidari.

Entre totes i tots aconseguirem fer d’aquest Dia de Nicolás Guillén una jornada anual que ens inspire i ens guie en la lluita pels drets humans i per la dignitat de la gent humil.”

https://www.youtube.com/watch?v=q6XRNbxg_wc




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.