Cridem per les dones assassinades a Guatemala

02 / 04 / 2017 | Intersindical

El passat 8 de març, mentre milions de dones marxaven a tot el món reivindicant els seus drets, a Guatemala més de 40 xiquetes morien calcinades en la “Llar Assegurança Verge de l’Assumpció”, institució estatal destinada a albergar víctimes xiquetes i adolescents de diferents tipus de violència (física, psicològica,sexual, econòmica).

El dia anterior, les xiquetes i joves havien intentat escapar-se juntes, després de denunciar abusos sexuals, maltractaments físics i tortures comeses per part dels responsables de la institució. Per aquesta rebel·lia i per defensar el dret a una vida lliure de violència, especialment lliure de violència
sexual, les nenes i joves van ser castigades amb la mort.

Repudiem aquest crim menyspreable i ens unim a la denúncia de les organitzacions feministes guatemalenques que el qualifiquen de femicidi Institucional, ja que són agents de l’Estat en funcions els que estan involucrats, i els que en comptes de protegir i garantir una vida digna a les xiquetes i joves, han estat partícips i còmplices de la violència extrema i de la mort de les mateixes.

En un model polític i econòmic patriarcal i d’acumulació, que necessita de cossos que puguin ser rebutjats i utilitzats, les dones i les xiquetes són sistemàticament agredides, violades i assassinades. La mort d’aquests xiquetes mostra, un cop més, l’acció directa de l’Estat contra la vida de dones i
nenes empobrides, racialitzades, de classes populars, d’ascendència indígena i camperola. Això no és casual i no és un episodi aïllat: es tracta de la violència sistemàtica, el menyspreu per la vida i el genocidi al qual són sotmeses les dones i els pobles originaris a Guatemala.

Davant d’aquesta violència que ha estat transversal a la història del país i que té les seves arrels en la llarga nit colonial, ajuntem les nostres veus a totes les veus de denúncia i a les mostres de solidaritat que recorren Guatemala i el món, assumim com nostres les exigències de les diferents organitzacions demandant VERITAT, JUSTÍCIA, REPARACIÓ, i la no repitició, per
això EXIGIM:

• Que s’investiguen amb la deguda diligència els fets esdevinguts en el “Llar Assegurança Verge de l’Assumpció”, i es dilucidin les responsabilitats de tot el personal de la Llar, així com de les institucions públiques que conformen el Sistema de Protecció Integral de la Infància.

• Accions immediates per protegir les xiquetes supervivents, i l’exigència a l’Organisme Judicial que se’ls tracti en qualitat de testimonis protegits per a una obligada investigació sobre tracta i abús de xiquetes i xiquets i crims de lesa humanitat.

• Garantir a supervivents el degut compliment dels seus drets, així com les cures i protecció corresponents als fets traumàtics que van patir.

• La creació d’un observatori multilateral, per garantir que aquests crims no se seguesquen cometent, en aquest mateix moment, ni es perpetuen, així com la revisió de “centres de protecció” similars per comprovar la situació en què es troben les menors.

Expressem el nostre sentiment de dolor, ràbia i indignació, per les violències exercides sobre les menors i manifestem la nostra solidaritat i condol a les famílies i al poble de Guatemala.

‘LES XIQUETES NO ES TOQUEN, NO ES VIOLEN, NO ES CREMEN, NO ES MATEN!

ASSOCIACIÓ PER A LA COOPERACIÓ ENTRE COMUNITATS - ACOEC
ASSOCIACIÓ SOLIDARITAT PERIFÈRIES DEL MÓN
CEAR PAÍS VALENCIÀ - COMISSIÓ ESPANYOLA D’AJUDA AL REFUGIAT
CENTRE DE DOCUMENTACIÓ I SOLIDARITAT AMB AMÈRICA LLATINA I ÀFRICA -
CEDSALA
COL·LECTIU CULTURA CRÍTICA - TEATRE DE LES oprimides PAÍS VALENCIÀ
COL·LECTIU T’atreviries? DE GRANADA
ECOLOGISTES EN ACCIÓ DE VALÈNCIA
ENTREPOBLES PAÍS VALENCIÀ
ENGINYERIA SENSE FRONTERES
INTERSINDICAL SOLIDÀRIA
Llavors d’Ací
PROJECTE ME TOCA (GUATEMALA)
VETERINARIS SENSE FRONTERES
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.