Suport a les persones defensores de Q’anjob’al

13 / 03 / 2017 | Intersindical

En Santa Eulàlia i Santa Cruz Barillas (nord del departament de Huehuetenango, a l’oest de Guatemala), nombroses defensores i defensors dels drets humans pertanyen al poble indígena maia Q’anjob’al.

S’oposen a la instal·lació de les plantes hidroelèctriques Sant Luis i Santa Creu pel potencial impacte negatiu d’aquests projectes sobre els seus drets humans, incloent el seu dret al consentiment lliure, previ i informat, i el seu dret a la terra i a l’aigua.
Altres defensores i defensors de la zona s’oposen a la construcció de dues plantes hidroelèctriques a Sant Mateu Ixtatán per motius similars.

Pel seu treball pacífic en defensa del territori, aquestes defensores i defensors han estat criminalitzats, fustigats i, fins i tot, assassinats

Els interessos dels estats, transnacionals, narcotraficants i acaparadors de terres es sumen en contra dels pobles maies assentats en aquests territoris, procedint en uns casos a la desforestació, en uns altres al desplaçament obligat en diferents formes de les poblacions per acaparar terres i en uns altres a la inundació de les terres fèrtils per a la construcció de represes i centrals hidroelèctriques.

Entre les empreses implicades es troben empreses espanyoles amb interessos en el camp hidroelèctric.

Si per construir la pau cal ofrenar la vida, anem a seguir ofrenant-la per aconseguir la pau dels nostres pobles”.
Paraules del lider maya Q’anjob’al Rigoberto Juárez Mateo

Pots enviar el teu suport a
.(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic)

 
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.