Presentacions de llibres

Dido, Lavínia i Rea Sílvia.

Dido reina de Cartago, novel•la d’Isabel Barceló, presentada a la Intersindical.
Isabel Barceló és una escriptora valenciana nascuda a Sax, autora d’altres publicacions i del bloc Mujeres de Roma.

D'esquerra a dreta: Isabel Morant, Isabel Barceló i Carmen Aranegui.
D'esquerra a dreta: Isabel Morant, Isabel Barceló i Carmen Aranegui.
24 / 01 / 2013 | Dolors Jimeno

En la presentació, el dia 22 de febrer de 2012, Isabel Barceló va estar molt ben acompanyada per les catedràtiques Isabel Morant, professora d’Història, i Carmen Aranegui, professora d’Arqueologia, referents del feminisme en la Universitat de València.  Les tres ens parlaren de la novel•la, de l’autora, de les dones i de la reina Dido.

Les dues profesores de la Universitat de València van lloar el rigor documental d’Isabel Barceló. La doctora Aranegui ens situà en el context històric i va relacionar Cartago amb altres ciutats, coma ara Troia i la primera Roma. La doctora Morant va explicar el canvi de percepció de la figura de Dido al llarg de la història, segons ha estat vista en cada època la figura femenina.
La novel•la Dido reina de Cartago recrea la fugida de la reina de Tir i la fundació de Cartago, tot seguint Virgili. En recomane vivament la lectura. Està publicada per ES ediciones.
Si vos interessa aquesta época antiga, amb personatges que es mouen entre la història, la llegenda i la mitologia, llegiu Lavinia, el magnífic llibre de l’escriptora californiana Ursula K. Le Guin, editat per Minotauro. L’autora americana fa un treball similar al d’Isabel Barceló: agafa unes línies de l’Eneida, les poquetes que nomenen Lavínia, i reconstrueix la vida d’aquesta altra reina que, d’acord amb la revelació de l’oracle, es va casar amb Enees quan l’heroi deixa Cartago (després d’haver conegut Dido) i entra amb les seues naus pel Tíber.
Si encara voleu saber més sobre aquesta época poc novel•lada però apassionant com poques, i a més fer-ho cronològicament, llegiu la trilogia sobre la fundació de Roma d’Isabel Barceló. La primera part, que narra la vida de Rea Sílvia, la mare de Rem i Ròmul, està publicada al seu bloc Mujeres de Roma i tot just ara ha començat la segona part, amb l’adolescència dels bessons.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.