Presentacions de llibres

En defensa del nostre patrimoni natural, cultural i emocional

Intersindical Cultura i Intersindical Salut Laboral i Medi Ambient han participat aquest dimarts 28 de novembre a la presentació d’un llibre escrit per un barquer, Vicente Muñoz i per Juan Solves, un fotògraf.
Junts van decidir embarcar-se en una història en la qual l’Albufera narra en primera persona els racons que necessiten l’ajuda i cures de la societat per a no morir per l’excés de contaminació.

29 / 11 / 2023 | Intersindical

Al llarg dels tres anys que ha trigat a veure la llum aquest projecte, “una història contada més des del cor que el cap”, s’han adonat que és vital ensenyar i educar a les persones perquè no destrueixin un parc que li ha donat tot a València, convidant-los a llegir aquest llibre des de la perspectiva de la conscienciació, perquè “el que es coneix i s’estima, no es destrueix”.

En paraules dels autors para El Periódic:
“La idea d’escriure “L’Albufera de València desde dentro” apareix fa set anys, però no donem el tret de sortida fins fa tres. Va ser llavors, quan comencem a mirar les fotografies que teníem, a desplaçar-nos cap als municipis que embolica L’Albufera i a tractar de transmetre el que ella necessitava comptar. Perquè tots dos treballem en aquest paratge natural, Vicente Muñoz com a barquer, i jo Juan com a fotògraf. Va arribar un moment en el qual els dos teníem la sensació que L’Albufera s’estava morint a poc a poc i vam voler denunciar la situació en la qual es trobava. L’Albufera li havia donat tot a València i ara ningú la salvava de l’excés de contaminació que l’estava matant.
A mesura que anàvem escrivint els textos i fent fotos, ens vam adonar de la meravella que era L’Albufera, s’expressava d’una manera molt particular dins de la naturalesa i canviem els conceptes. Així doncs, considerem que el que calia narrar era el que existia dins, les seues curiositats i la màgia d’aquest paisatge per a conscienciar a la societat de la importància que té cuidar-lo.
Pensem que sí, i fins i tot pot ser més efectiu, ja que no al no denunciar res, simplement contem el que succeeix i com es troba L’Albufera actualment i des de l’any 1965 aproximadament està plena de residus. Si som conscients del que succeeix és més fàcil que ens preocupem per ella. A més, és un ecosistema natural que quan el veus l’estimes i quan alguna cosa s’estima no ho destrueixes.
Aquest llibre va descobrint a poc a poc els racons de L’Albufera que ella considera que hauríem de cuidar. Relata com des de l’any 1965 i fins a l’actualitat s’ha omplert de residus a causa de la industrialització, ja que els sanejaments urbans han caigut a les seves aigües. S’ha passat d’una aigua cristal·lina a una aigua verda, provocant la mort de la fauna que habitava en les seves profunditats. També explica els seus voltants i la millora de la neteja que s’estan realitzant i com ara sembla que comença a millorar, encara que es necessita més neteja i reduir la contaminació. A més, és un llibre que serveix com a guia t’explica quins espais pots veure, com anar i on estan diversos atractius de L’Albufera.
“La Albufera de València desde dentro” està organitzada en capítols, com què aporta L’Albufera, què aportem nosaltres al parc, allò que podem visitar etc. A més, també hi ha una altra part en la qual busquem conscienciar a la societat dels problemes que té.
La Albufera de València, desde dentro” està comptat a través d’ella mateixa en primera persona, és la pròpia Albufera la que narra la seua història. Això es deu al fet que creiem que ningú excepte ella pot fer-ho i fer-ho des de la nostra pròpia perspectiva faria que no brillés tant.
Nosaltres volem arribar a tothom, tant joves com majors. Tots podem fer alguna cosa per a cuidar-ho i visitar aquest parc natural que es troba a tan sols set quilòmetres de València.

Sens dubte, escriure el llibre junts i anar descobrint tots els racons d’aquest parc natural, des de València fins a Cullera  o des de Catarroja al Perelló. Parlar amb la gent que viu L’Albufera d’una manera especial o els passejos amb barca fent fotos. Hem viscut tantes emocions que només per això, ja ha valgut la pena fer el llibre.”

El llibre de pot adquirir a través de la llibreria Railowsky i del correu electrònic .(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic) 

Intersindical Cultura recomana aquesta obra per a conèixer millor la nostra terra i sobretot per a prendre consciència de la necessitat de la seua conservació.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.