L’escriptor i professor Juli Capilla presenta el seu assaig i reivindica el valor de la nostra llengua i cultura

06 / 10 / 2020 | Xema Sánchez Alcón

Aquest dilluns, 5 d’octubre, Juli Capilla, professor, editor i escriptor ha presentat en la seu del nostre sindicat l’assaig titulat Ars Llibri (Editorial Bromera) una obra que ha estat reconeguda amb el XXI Premi d’Assaig de la Mancomunitat de la Ribera Alta.
L’autor ha estat presentat pel també escriptor Manel Àlamo que ha parlat amb l’assagista utilitzant el format de conversa oberta.
En aquesta conversa, l’autor ha defensat d’una banda el valor de la lectura entesa com a aventura intel·lectual (el subtítol de l’obra diu: L’aventura del llibre i la paraula) i d’altra banda ha reivindicat la necessitat de defensar la nostra llengua i la nostra cultura enfront de l’embat dels poders culturals que tracten de minoritzar-la.
En aquesta setmana del 9 d’octubre tan important per a la cultura del País Valencià, l’escriptor ha demanat que siguem combatius i no deixem en mans d’aquests poders la nostra pròpia identitat cultural.
L’escriptor ens ha brindat la seua pròpia valoració de l’obra que des d’Intersindical Cultura volem secundar i difondre.

« Per què cal llegir? Quin paper hi juguen les editorials, els docents, les famílies, l’administració, la societat en general? Són preguntes complexes que requereixen respostes necessàries, algunes de les quals urgents, si tenim en compte l’era digital en què vivim. En un context fragmentat i sobreestimulat pel miratge efímer de les pantalles, la lectura i el llibre constitueixen encara les millors eines de maduració emocional i personal, de transmissió de coneixement, de desenvolupament de la intel·ligència i del progrés de l’ésser humà.
Amb una mirada polièdrica, particular i universal alhora, Ars libri, L’aventura del llibre i la paraula indaga en aquest món bibliòfil tot incidint en l’actualitat més immediata. L’autor atén els agents que fan possible el llibre: escriptors, bibliotecaris, llibreters, crítics, professionals de l’edició, lectors… Tot plegat traspua la confiança de l’autor en la paraula escrita. Una devoció incondicional, una passió insubornable, pel llibre i la paraula.» (Juli Capilla)

Critiques sobre ‘Ars libri. L’aventura del llibre i la paraula’


En molts passatges em vaig sentir identificat com a “escriptor”, amb alguns plantejaments pel que fa a l’originalitat. M’ha encantat. És un gran treball, escrit en un to molt amè, molt pròxim; una brutalitat, pel que fa a l’erudició de l’autor, però sense pedanteria: el bagatge que té l’escriptor és brutal, i està escrit amb honestedat. 

Manel Àlamo
professor i escriptor

M’ha agradat molt. És un llibre llegidor, de divulgació, intel·ligible, que aporta una visió molt completa de la situació literària, amb un toc molt personal de valoració i ben fonamentat. D’alguna manera, coneixes més l’escriptor.

Carles Mulet
escriptor i traductor

Tot un plaer per als amants de la literatura. Alguns dels fragments del text són indispensables per entendre l’aventura literària…

Pere Gantes
editor

Capilla combina la rigorositat documental (pròpia i aliena) amb la fluïdesa pròpia d’un assaig divulgatiu. En cap moment repetix informació sinó que la dosifica sàviament sense obviar les dades (xifres de lectura, llistats d’editorials i autors/es…). Aquest Ars libri és una magnífica radiografia de la situació de la literatura sobretot al País Valencià, però sense oblidar els altres Països Catalans; no defuig sinó que presenta d’una manera realista però positiva les problemàtiques: l’escàs nivell de lectura, el tancament d’editorials o l’abducció d’aquestes per part dels grans emporis, la dificultat de la impressió i la distribució, la mala relació interdialectal (“diguéssem” i “depèn” és valencià?), la pressió d’algunes editorials sobre la crítica etc.

Pere Císcar
poeta i crític literari
[fragment de la crítica publicada a Núvol]

També l’assaig de Juli Capilla Ars libri (Bromera), que em sembla altament recomanable per a qualsevol persona interessada en el llibre i la lectura, i especialment per als professors que es plantegen -com pertoca- la tasca d’encomanar als alumnes el gust per llegir llibres, com a eina de formació, de plaer i de desenvolupament personal, de llibertat. Una joventut ben formada, lectora de llibres, identificada amb alguns valors fonamentals de cultura i respecte, de civilització, seria clarament imprescindible -qui en pot dubtar?- i aquest llibre pot ajudar. 

Gustau Muñoz
editor i assagista
[fragment publicat a eldiario.es]




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.