Presentacions de llibres

Presentació del llibre El Carme

Portada del llibre
Portada del llibre
21 / 11 / 2018 | Dolors Jimeno

El proppassat dijous dia 15, la sala d’actes de la nostra seu va acollir la presentació d’aquest llibre.

Conté 6 rutes urbanes que comprenen tots els carrers i places del Barri

Començà la presentació pròpiament dita Vicent Nebot, llicenciat en Ciències Biològiques, expert en medi ambient, catedràtic de Batxillerat de Ciències Naturals i veí del barri del Carme. Va centrar la seua intervenció en la descripció del llibre com podeu llegir en el text següent:

Bona vesprada a tothom:
Em toca presentar a Juanjo Juste, tot i que tots el que esteu ací el coneixeu ben bé. Però avui el presente per ser l’autor d’aquest llibre “EL CARME” que neix avui.
Per què sóc jo ací i per què m’ha triat a mi Juanjo per presentar-lo com autor d’aquest llibre? Molt senzill, en primer lloc perquè som amics des de fa molts anys i portem treballant junts en aixó de l’ensenyament des de l’any 91, és a dir 27 anys.També perquè soc veí del Barri ja 44 anys i vaig viure en el carrer de Serrans de menut. I perquè he recorregut amb Juanjo en grans passejades el Barri, explicant-me tot alló que apareix al llibre.
Aquesta és la meua relació amb Juanjo i amb el barri del Carme.
I quina és la relació de Juanjo amb aquest Barri que el qualifica per aquest treball que es presenta avui?:
Juanjo ha viscut 10 anys al carrer RELLOTGE VELL i per tant ja des de fa temps ha xafat tots el carrers del voltant que pertanyen al BARRI.
Durant 20 anys està fent cursos en el nucli històric per al professorat i gent interessada
- Cursos d’art i arquitectura
- D’Itineraris urbans
- Visita i estudi de cadascun dels museus del nucli històric i molts altres més
Per tant es va obligar a documentar-se intensament de tots els aspectes artístics, arquitectònics i d’urbanisme del Barri del Carme.
I parlem ja d’aquest LLIBRE.
Anem a comentar algunes de les seues característiques:
En primer lloc direm que no és un llibre exclusiu per a turistes, ja que està enfocat molt més al professorat i persones interessades en un coneixement més a fons d’aspectes interdisciplinars del Barri: cultura, arquitectura, urbanisme, art, tradicions, creences, personatges i llegendes, etc…
1r. Té una INTRODUCCIÓ en la qual es comenta l’evolució urbana del Barri.

Va nàixer al segle X en la València musulmana. Es van formar alguns ravals extramurs de dimensions reduïdes que seran l’embrió del Barri.
Fins arribar a la seua configuració actual, es va originar a partir de sis nuclis urbans que amb el temps s’integraran en un sols barri. Cadascun dels sis nuclis, es correspon amb cadascuna de les rutes que es desenvolupen al llibre.
2n.  El NUCLI principal del llibre és el desenvolupament de les 6 rutes urbanes que comprenen tots els carrers i places del Barri:
Ocupa una superfície de 50 hectàrees i està format per 80 carrers i 21 places. Alguns d’ells es compartida per altres barris confrontants. Per exemple, en el carrer de Serrans, els números parells pertanyen al Barri de LA SEU, i els senars al Barri del Carme. 

Per a cadascun dels carrers i places, es planteja:
- Origen i nom
- Història
- Tradicions (creences i llegendes)
- Urbanisme i arquitectura
- Personatges

3r. Té un APENDIX d’ajuda amb la cronologia de la Corona d’Aragó per a situar els diferents personatges, esdeveniments i accions.
- Un GLOSARI sobre art (estils, moviments, tendències i corrents arquitectòniques) referit, sobre tot a la ciutat de València en concret.
- I una extensa BIBLIOGRAFÍA

Es completa el llibre amb PLÀNOLS i 250 fotografies de carrers, places i rètols de cadascuna.

El disseny i estructura del llibre és molt didàctic com ho és el seu contingut. Es caracteritza pels colors de fons de cada un dels fulls que corresponen a diferents aspectes de cada carrer o plaça.

I per resumir, diríem que és un llibre molt pràctic, fàcil de seguir degut als seus plànols i de fàcil lectura per la seua organització molt didàctica.

I per mi,  aixó és tot. Ara li toca a Juanjo fer la presentació del seu treball.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.