Presentacions de llibres

Puta no se nace

Macu Gimeno va presentar l’autora i l’obra

D'esquerra a dreta, Macu Gimeno, Karmele Marchante i Beatriu Cardona
D'esquerra a dreta, Macu Gimeno, Karmele Marchante i Beatriu Cardona
22 / 12 / 2018 | Dolors Jimeno

Karmele Marchante, una feminista radical que lluita per l'abolició de la prostitució

El proppassat dijous 20 de desembre, vam tenir el goig de rebre Karmele Marchante, una feminista radical que lluita per l’abolició de la prostitució i de la pornografia, dues de les agressions contra les dones més perilloses.

L’Àrea de les Dones d’Intersindical Valenciana i Intersindical Cultura, organitzadores de l’acte, celebrem que Karmele Marchante haja elegit València per a la presentació del llibre després que el proppassat dia 13, per compromisos editorials, s’haja presentat a Madrid amb les intervencions de Manuela Carmena i Cristina Almeida.

Macu Gimeno va oferir-nos una presentació magnífica farcida d’afecte i admiració a Karmele Marchante i va fer referència a les activitats feministes en què totes dues han participat d’ençà que es coneixen. Una xicoteta història dels darrers anys de lluita pels drets de les dones. També ens va donar dades biogràfiques i professionals de l’autora, molt coneguda per la seua faceta televisiva, però també i principalment una gran periodista i reportera, la qual cosa ha proporcionat a Puta no se nace un ritme que no permet que la lectora abandonar el llibre sense acabar-lo.
Marchante començà  el 1981 la incursió en temes polítics amb la traducció del llibre de l’aiatol·là Khomeini Principis polítics, filosòfics, socials i religiosos. A continuació, entra plenament en el periodisme escrit i esdevé corresponsal a diversos països. Treballa al programa Informe Semanal de Televisión Española i escriu a Època, Tiempo i Interviu. Una dona d’una gran cultura i suficientment eixerida com per a viatjar durant dos anys, per a preparar el llibre, tant a països llunyans com a polígons industrials de la perifèria metropolitana de Madrid i València. En la seua intervenció va denunciar de nou com amagaren les prostitutes de la zona del port de València durrant la celebració de la Copa de l’Amèrica sense aprofitar l’ocasió per a buscar solucions alternatives a eixes dones.

Actualment aquesta reconeguda abolicionista es dedica a denunciar la venda de dones. Per a documentar-se i escriure Puta no se nace,  ha viatjat a Nigèria i a la zona pròxima a Calais, actuals zones calentes,  a fi d’entrevistar les víctimes del tràfic de nenes i dones captades per a la prostitució que han pogut sobreviure i contar l’experiència.

En el llibre denuncia les ONGs (cap d’espanyola la volgué acompanyar, hagué d’anar a Benin City amb el paraigua d’una ONG britànica). Ens va transmetre les seus sospites que a les ONGs hi ha infiltrats interessos dels proxenetes, completament contraris a l’abolició. Denuncia els governs, que valoren més els ingressos per prostitució que la protecció de les nenes i les dones. Denuncia les màfies, que tracten els cossos femenins com qualsevol altra mercaderia i remarca les relacions amb la droga i les armes. Per damunt de tot denuncia els putòmans, els consumidors de prostitució que veuen el cos de les dones com a una cosa d’usar però mai de respectar. Denuncia els camps de persones refugiades: “La mafia las prostituye en tiendas de campaña donde hay una chica dentro, una hilera de 50 putómanos y el hombre de la mafia para conseguir el dinero”.

Karmele Marchante i Macu Gimeno van estar acompanyades a la taula per Beatriu Cardona, actual responsable de l’Àrea de les Dones de la Intersindical Valenciana. Cardona ens va parlar de les activitats de l’àrea i ens va convidar a participar en el grup de lectura feminista “Macu Gimeno”.

Tot plegat, una vesprada fantàstica, instructiva, amb moltes dades per a la reflexió i la lluita.

Gràcies, Karmele, pel llibre.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.