Presentacions de llibres

Un llibre solidari per a aprendre memòria democràtica

Intersindical Cultura ha presentat aquest dimecres dia 15 de febrer en la seu del sindicat el llibre “Lecciones de nuestros abuelos”. La presentació ha estat a càrrec de l’autor, Luis Vivas.
Les entitats que han col·laborat en aquesta presentació són la XeiM, Xarxa Educativa de Memòria del PV, la Fundació Vinatea i l’ONG “Amics del Carrer”.

17 / 02 / 2023 | Intersindical

La iniciativa del projecte va partir del professor d’Història , Luis Vivas, que va realitzar una recerca sobre la seva pròpia família, en el context de la Guerra del 36, per a un article periodístic. “La meua és una història trista i dolorosa, com tantes altres que van esdevenir en una època tan convulsa. La meua família la va sofrir i ha sabut perdonar”, assenyala el professor, que li va semblar aquest un bon punt de partida per a portar el projecte a les aules.

Després d’explicar als seus alumnes el tema acadèmic, els va demanar que realitzaren un article individual a partir d’una recerca que cadascun havia de fer dins de la seua pròpia família. Després, amb totes les històries dels alumnes que han participat en el projecte s’ha editat un llibre solidari, titulat “Lecciones de nuestros abuelos”, i publicat per Vinatea Editorial. L’obra recull la documentació oral i escrita, fotografies i documents de les famílies dels alumnes, que suposen una bona tasca de recerca històrica.

La iniciativa es completa amb una altra activitat que entusiasme l’alumnat de 4t de l’ESO: “la classe dels avis”. Consisteix en el fet que els seus propis avis acudeixen un dia al centre per a ser entrevistats pels alumnes, que preparen al costat de la seua professora o professor una bateria de preguntes per a escorcollar les seues ganes de saber.
“En classe expliquem com han de fer la redacció de la història, com citar les fonts i com ampliar la informació. També el tipus de preguntes que poden fer als avis en classe i l’experiència sempre ha estat molt bona. Els xavals no estan polititzats i conten les seues històries de manera natural. Els sorprenen moltes de les coses que van passar en aquella època”, explica el professor, que assegura que les conclusions dels treballs del seu alumnat és sempre en positiu, mirant el futur. “Es convencen que totes i tots hem de treballar per a que no torne a succeir una cosa així al nostre país”, afirma.

El llibre, com tots els que publica l’editorial Vinatea, és solidari i els beneficis que s’obtinguen de la seua venda es destinen a ajudar a entitats com Càritas o Amics del Carrer, que treballen amb les persones més necessitades de la societat: les persones sense llar.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.