Presentacions de llibres

Univers Durbà

La Intersindical Valenciana acollí ahir la presentació del Costumari de records, de Sergi Durbà

Un moment de la presentació. Foto de Marc Candela.
Un moment de la presentació. Foto de Marc Candela.
04 / 02 / 2016 | Dolors Jimeno

Costumari de records és un recorregut vital i literari per les essències del poble valencià

En un acte entranyable, ahir a la vesprada, en la nostra seu, vam parlar amb Sergi Durbà del seu llibre Costumari de records, editat per 3i4.
L’autor i el llibre vans ser presentats així:

COSTUMARI DE RECORDS, Sergi Durbà
Col·lecció: NARRATIVES, editorial 3i4

Ens acompaña Isaïes Minetto, professor, poeta, traductor d’àrab, tot un intel·lectual, en paraules de Sergi.

El llibre està fet a partir de les entrades que publicava a http://www.costumaridurba.blogspot.com, a partir d’articles i idees ja exposades virtualment i que ha refòs i reescrit a fi d’oferir-vos-les en paper.

Complete la información sobre el blog i diré que també hi ha reflexions personals, ressenyes de llibres i textos que tenen en comú la Mediterrània, la llengua i el medi ambient.

Ja estem situant-nos en l’univers Durbà, del qual paralrem al llarg d’aquesta presentació, i més encara si sabem que Sergi també és autor d’un altre blog, http://www.rallicorball.blogspot.com, compartit, dedicat a una confraria de pescadors de la qual forma part.

Nascut a Sagunt (4-2-1979), viu a Alzira.
-Llicenciat en Filologia Catalana
-Professor de llengua i literatura catalanes
-Col·laborador en diversos mitjans de comunicació

És autor de les publicacions:
Camins al sud (ed. Germania, 2012): un dietari sobre les peripècies d’un professor de valencià en les terres del sud del País Valencià, el Baix Segura, concretament. Tot amb el rerefons d’un context viciat i amb alumnes que s’acullen a l’exempció de valencià.
Relats de terror, Edgar Allan Poe. (Ed. Germania, 2013). Recull de contes adaptats i traduïts, amb propostes didàctiques.

Què es un costumari?  Segons el diccionari: descripció o estudi dels costums d’un poble o d’un país.

En el cas de Sergi és un costumari de RECORDS, per això el que fa és evocar el passat i fer la crítica necessària per a moure la reflexió a fi d’acarar el futur amb l’estima de la terra que trepitja i per la qual lluita cada dia (són paraules de Sergi).

Continue la cita: Costumari de records és un recorregut vital i literari per les essències del poble valencià, un diccionari de reflexions personals que mostra la complexa i progressiva transformació d’unes maneres de parlar, de treballar i de conviure. És un conjunt d’escrits que mira d’evidenciar la deriva que afecta la nostra identitat i els nostres costums, sempre tan delicats i tan sotmesos a la incertesa dels temps presents.

Aixi que el llibre que tenim entre mans, precedit per una introducció del mateix autor, és un vocabulari on a continuació de berenar, colombaire, golf, llambordes, miracles, pluja, salutacions, trinquet o vorera no trobareu una definició lingüística sinó un motiu per a, com deia abans, a través dels seus ulls (s’ha d’entendre ulls com a record, evocació, crítica, lament o proposta de solució) ens obliga a fixar-nos en allò que tenim i, en molts dels casos, el perill de perdre-ho.

En fi, un text que mou el pensament de qui el llig de manera que les entrades de Sergi ens faran, a cada una de nosaltres, crear el nostre propi costumari de records. Crec que és el que més li agradaria a l’autor.

Dolors Jimeno.

D’ací uns dies publicarem el magnífic text d’Isaïes Minetto.sergi | 05 / 02 / 2016 - 11:16

Hola, moltíssimes gràcies per haver acollit el Costumari de records a la seu del sindicat i per les magnífiques paraules que li heu dedicat. Entre tots, ho farem tot. Gràcies, de veritat.

Dolors | 05 / 02 / 2016 - 17:52

L’obra i l’autor s’ho mereixen. Gràcies a tan distingit afiliat per confiar en nosaltres.


Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.