Presentacions de llibres

Vicent Grau presenta el seu llibre sobre la resistència antifranquista

23 / 04 / 2021 | Intersindical

Intersindical Cultura i la Universitat Jaume I de Castelló (UJI)  han presentat aquest dijous a la seu del sindicat el llibre de Vicent Grau Reig, La batalla de Llevant, una victoria silenciada. Guerra i revolució a Castelló (1936-1939)

Han presentat el llibre Rosa Monlleó Peris, Catedrática de Historia Contemporánea per la Universitat Jaume I de Castelló i Alfredo Fornas Pallarés, doctor en Història Contemporánea per la Universitat Jaume I de Castelló

L’autor ha parlat de com al principi de la Guerra Civil Castelló vivia una autèntica revolució social i econòmica. A més de la importància de la CNT, amb onze col·lectivitats, la UGT i el PSOE eren majoritaris i van imposar el seu model de revolució socialista, fonamentada en el control obrer i les cooperatives voluntàries de base múltiple. Una resistència antifranquista a Castelló i les seues comarques que va ser determinant per a la victòria defensiva republicana en l’anomenada batalla de Llevant, silenciada per la historiografia franquista.
En aquesta batalla les tropes republicanes invaliden els tòpics del caos, la desorganització i la indisciplina del seu exèrcit en la Guerra Civil, només vàlids en algunes unitats militars. L’exemplar planificació de la batalla per part del coronel Leopoldo Menéndez va poder neutralitzar la superioritat franquista en aviació i artilleria. Amb la qual cosa en la serra de Espadán, cinturó defensiu republicà de la línia XYZ, però també a Viver-Xèrica i Caudiel, on va tenir lloc la victòria republicana contra l’exèrcit franquista.


Els nostres pobles estan plens de restes històriques que ens recorden la importància de la memòria democràtica. Recuperar-los, mantenir-los i recordar la memòria dels vençuts és un deure moral per a tota societat que es denomine democràtica.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.