11 de febrer, Dia Internacional de les Dones i les Xiquetes en la Ciència

Les polítiques i plans d’estudi en el camp de la ciència es consideren una eina per fomentar una major participació de les dones i les xiquetes i reconèixer-ne els seus èxits

Mural: Xiqueta científica
Mural: Xiqueta científica
11 / 02 / 2023 | Intersindical

A la fi del 2015 l’Assemblea General de les Nacions Unides va acordar declarar l’11 de febrer com el Dia Internacional de les Dones i les Xiquetes en la Ciència. Des d’aquell moment, Intersindical Dones s’ha sumat al suport i reivindicació d’aquest dia recopilant propostes i recursos didàctics encaminats a visibilitzar la contribució de la dona al coneixement científic, així com a reforçar la participació de dones i xiquetes en l’àmbit de la ciència, la investigació i la innovació.

Les estadístiques desagregades elaborades per diferents universitats i institucions científiques, nacionals i europees, continuen mostrant la necessitat de fomentar carreres científiques entre les xiquetes i les joves. Continuem posant el focus en l’educació obligatòria per a visibilitzar a les nostres investigadores de hui i d’antany com a referents i models per a les futures estudiants universitàries.

És necessari continuar insistint a posar en evidència les dificultats de promoció a escales superiors i de lideratge en projectes científics de les dones que treballen en ciència i innovació.

En l’Estat espanyol, una de cada quatre estudiants de grau de primer i segon cicle en enginyeria i arquitectura són dones. Això ocorre també a la UE i en el món, on tan sols, segons dades de la UNESCO, el 3% de les estudiants de carreres relacionades amb les tecnologies de la comunicació són dones, i en camps d’avantguarda com la intel·ligència artificial, només una de cada cinc professionals és una dona.

Per a Intersindical Dones i Intersindical Valenciana, és un objectiu prioritari insistir en la necessitat de revertir aquesta situació. Cal continuar potenciant l’atracció de talent femení jove i s’ha de donar suport a la carrera professional de les investigadores.
Per això, insistim en el nostre compromís continuat amb tots aquells programes i projectes en favor de la lluita per la igualtat de gènere en la ciència i ens sumem així a contribuir al foment de les vocacions científiques entre les més joves i a la participació plena i efectiva de les dones en l’àmbit de la R+D+i, avançant així cap a una ciència d’excel·lència, més igualitària i de major qualitat.

La innovació científica també té nom de dona.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.