16 de setembre: Dona, Vida, Llibertat

Aquest 16 de setembre es compleix el primer aniversari de la mort de Masha Amini en mà de les autoritats iranianes. La lluita de les dones a l’Iran continua i hem d’exigir que es prenguen mesures.

Masha Amini, sempre als nostres cors
Masha Amini, sempre als nostres cors
12 / 09 / 2023 | Intersindical

S’acosta el primer aniversari de la mort de la jove iraniana Masha Amini el 16 de setembre sota custòdia policial. Les dones iranianes es van alçar en protestes sota el lema “Dona, vida, llibertat” i a Occident ens vam fer ressò d’aquestes protestes a pesar que el govern iranià va fer el possible per a no fer-les públiques.

Si mirem ara a l’Iran des d’una perspectiva després de transcorregut un any, trobem que les autoritats iranianes estan empitjorant la repressió contra les dones que desobeeixen la Llei que les obliga a portar vel des dels nou anys.

Moltes iranianes que es van llevar el hiyab com a protesta a la mort d’Amini continuen sense posar-li-ho mesos després que el règim haja sufocat les protestes violentament. Almenys 500 persones van morir en mans de les forces de seguretat, segons les Organitzacions de Drets Humans, que sempre hauran sigut més per l’obscurantisme de les dades.

Malgrat les condemnes de les quals es parlen per no portar el vel, moltes iranianes es neguen a fer “un pas arrere en els seus drets”, dones valentes que veuen les seues vides amenaçades i prefereixen morir lluitant a la submissió imposada pel seu govern dictatorial.

Des d’Intersindical Dones continuem reclamant als Organismes Oficials Internacionals que procedisquen a ajudar a tota la població iraniana, en concret a dones i xiquetes, que són les pitjor tractades en un país retrògrada i masclista.

Les dones afganeses han vist a l’Iran un model a seguir i estan protestant davant situacions similars a les que viuen les dones iranianes. Altres dones valentes que porten patint molts anys els abusos del govern i de la seua pròpia societat masclista.

Aquest 16 de setembre tindran lloc nombroses concentracions de llarg a llarg de l’Estat espanyol per a recordar que al cap d’un any, tot continua igual i les dones de molts països del món continuen vivint sota el “jou masclista”.

              Zan, zendeguí,azadí #Mujervidalibertad

12 de setembre 2023

Intersindical Dones




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.