19 de juny: Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Sexual en els Conflictes

Els professionals sobre el terreny estimen que per cada violació denunciada en relació amb un conflicte, hi ha entre 10 i 20 casos que queden sense documentar.

18 / 06 / 2023 | Intersindical

Al juny de 2015 l’Assemblea General de l’ONU va proclamar el 19 de juny “Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Sexual en els Conflictes”. La violència sexual en tots els conflictes és una arma de control per part de l’adversari, un terrorisme cruel.

La vulnerabilitat de les dones i xiquetes, com a xiquets, en els conflictes armats és un clar abús de poder per part dels qui inicien aquests conflictes, que sempre són homes. Els riscos són clars, les violacions i abusos sexuals continus. És una manera de demostrar el poder de l’home sobre el poble oprimit en aqueix moment, són ”triomfs de batalles”.
Es necessita una intervenció institucional d’aquells països que tenen el món a les seues mans, així com, d’aquelles Organitzacions mundials que vetlen pel compliment dels DDHH.

La “violència sexual relacionada amb els conflictes “abasta les violacions, l’esclavitud sexual, la prostitució forçada, els embarassos forçats, l’esterilització forçada i qualsevol altre acte de greu violència sexual contra dones, xiquetes i xiquets que tenen una vinculació directa o indirecta amb un conflicte.

Una preocupació constant és que la por i l’estigma cultural convergeixen perquè la immensa majoria dels supervivents de la violència sexual relacionada amb els conflictes no denuncien. Els professionals sobre el terreny estimen que per cada violació denunciada en relació amb un conflicte, hi ha entre 10 i 20 casos que queden sense documentar.

El moviment feminista és el primer a denunciar aquestes situacions que estan vivint les dones en altres països, hi ha ONGs que estan en el lloc intentant salvar-les… però… aquest món està dominat pel capitalisme i el patriarcat. Poc importen en aquests conflictes la situació de dones i xiquetes o xiquets, l’important és aconseguir territoris, sotmetre a la població civil…

El nucli del feminisme pacifista el van constituir dones que van desplegar un potent discurs contra la guerra i van proposar les bases per a aconseguir una pau permanent. Així mateix, van contribuir a aquesta tradició les que es van organitzar a favor del que coneixem com a pau positiva, les que van reclamar drets i van proposar mesures per a establir condicions de vida més justes i igualitàries, per a elles i les seues societats.

Una clau d’aquest feminisme pacifista va ser el seu internacionalisme, la seua vinculació amb organitzacions que van traspassar fronteres i van constituir un moviment internacional de dones.

Des d’Intersindical Dones i l’Organització de Dones de la Confederació Intersindical no deixarem de denunciar aquest terrorisme sexual del qual s’aprofita qualsevol país que està dins d’un conflicte armat.

 

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.